Dezvoltarea limbajului
La 18 luni incepe sa se accentueze dezvoltarea comunicarii verbale. Copilul tau foloseste limbajul ca sa comunice, sa ceara, sa refuze. Dupa un an si jumatate are loc formarea vorbirii in propozitii simple de doua, iar apoi trei cuvinte. El incepe sa foloseasca propriul nume in referintele despre sine, dupa modelul luat de-a gata de la ceilalti. Vorbeste despre sine la persoana a treia, recunoaste si arata multe desene pe care le numesti cand rasfoiti impreuna o carte, ii place sa repete mereu cuvinte pe care le-a auzit. Limbajul lui este alcatuit dintr-un amalgam de intonatii si gesturi, atitudini si cuvinte cu multiple sensuri. Cuvantul pe care-l pronunta cel mai des este „nu”. Negativismul, a spune „nu”, inseamna, inainte de toate, a-si afirma existenta, si nu reprezinta intotdeauna si neaparat un refuz real.
Vorbeste mult cu copilul tau, vorbeste simplu si corect. Evita vocabularul „de copil”, care are in dotare un imens bagaj de diminutive. Copilul caruia i se spune: „Copilasul a facut bubita la genunchi„, nu va invata prea curand sa vorbeasca in mod corect. Completeaza experientele noi ale copilului tau cu cuvinte potrivite, imbogatindu-i astfel vocabularul pe care il va utiliza peste cateva luni.
Afectivitatea copilului tau
La aceasta varsta, rezonanta afectiva creste, iar copilul este mai impresionabil si intuieste dispozitia mamei si reactioneaza la o melodie trista. Atasamentul fata de mama devine acaparant, in timp ce timiditatea fata de persoane straine, simpatia, antipatia incep sa fie nuantate. Afectivitatea si armonia in familie sunt cele mai importante lucruri pentru ca un copil sa fie fericit.
Micutul tau nu are alta dorinta decat sa se faca iubit de parintii lui. A-l certa fara incetare sau a-l judeca, tratandu-l ca pe un copil rau sau obraznic, nu ar avea alt efect decat deteriorarea imaginii de sine.
Deplasare are un scop
Deplasarea este acum mai putin nervoasa si mai subordonata finalizarii unor intentii. Copilul la 18 luni stie precis unde vrea sa ajunga si daca n-ai fi tu langa el, nimic nu l-ar opri. La un an si jumatate continua sa exploreze si sa profite de posibilitatile pe care i le ofera echilibrul corpului sau. El se asaza singur pe scaun, sta ghemuit, apoi se ridica, se catara, reuseste chiar sa meraga cu spatele. El cade des deoarece coordonarea miscarilor si simtul echilibrului sau nu sunt inca perfecte. De aceea, este important ca spatiul unde locuiti sa fie transformat in unul sigur, ca sa nu te temi pentru el si sa nu trebuiasca sa-i infranezi elanurile.
Acum ca puiul tau poate sa urce si sa coboare o scara, pregateste-te sa isi doreasca sa urce toate treptele care ii vor iesi in cale in plimbarile voastre, sa se urce pe toate bordurile si se escaladeze toate gardurile.
Modificarile corpului
La 18 luni, dezvoltarea muschilor este foarte activa. Diferitele segmente ale corpului, trunchi, torace, membre, au ritmuri de crestere inegale. Vei asista, astfel, la modificari ale infatisarii generale a copilului tau.
Sfatul specialistului:
“Uneori trec luni de zile in care greutatea nu se modifica simtitor, mai ales la copiii vioi; aceasta “ramanere pe loc” este normala, atunci cand acesti copii sunt sanatosi, au pielea colorata normal, privirea vie si muschii tari, sunt sprinteni, veseli, au pofta de mancare si dorm linistiti. La fiecare trei luni, cantareste si masoara copilul la tocul usii: aseaza-l cu calcaiele lipite de tocul usii si capul drept, cu o carte pusa orizontal pe crestetul capului; noteaza locul in care cartea atinge tocul usii si masoara distanta pana la podea. Noteaza data masuratorii si initiala copilului, in locul respectiv. Proportiile corpului se schimba la aceasta varsta: capul pare mai mic, gatul se lungeste, soldurile se latesc, cutia toracica se turteste, se dezvolta arcul piciorului, iar copilul se misca din ce in ce mai liber. “ (dr. Marin Gh. Ciobanu, autorul cartii „Copilul nostru”)
Joaca este o arta
Daca ai ramas in pana de idei si nu stii cu ce activitati recreative sa-l atragi pe copilul tau, faceti impreuna colaje. Arta de a te juca se reinvata alaturi de copil. Ai nevoie de niste reviste de prisos, o foarfeca doar pentru tine, lipici solid pentru copii si o foaie de hartie. Decupeaza dintr-o revista veche cateva poze care il atrag pe copilul tau si arata-i cum sa le lipeasca pe foaia de hartie.
Stai in permanenta langa el, oferindu-i indicatii despre modul de realizare a colajului.
Activitatea, pe langa faptul ca este foarte distractiva, ea este creativa si educativa totodata. La final, puteti expune lucrarea, astfel incat toata lumea sa o admire.
Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si copilul tau: 1-3 ani, Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.
NU UITA CA PUIUL TAU ESTE UNIC!Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurire legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.
In imagini: 1.Alexia Herman 2.Achiriloaie Simion Robert 3. Bogdan Bruda