Sa cresti mare, puisor!

Felicitari, mami, pentru prima jumatate de an! Te intrebi cand au trecut lunile atat de repede!? Daca este fetita, puiul tau ar trebui sa aiba aproximativ 67 cm si in jur de 7000g. Daca ai baietel, acesta va avea in jur de 68 cm, iar greutatea lui va fi de aproximativ 7300g.

In doar jumatate de an…

EL a ajuns la urmatoarele progrese:
Isi exprima clar vointa. Daca ii iei un obiect, el se opune. Apuca cu viu interes obiectele, iar apoi ii da drumul unuia si il apuca pe celalalt. Ii place sa apuce si sa roada obiecte, sa pipaie diverse textile. Bebelusul musca, observa, emite sunete noi. Mananca 4 mese pe zi: lapte dimineata ( la trezire ) si seara ( la culcare) , legume mixate la pranz, lactate sau fructe la gustare. Culcat pe burta el se ridica, pret de cateva momente, intinzandu-si bratele pentru a se sprijini pe ele.

TU: ai invatat multe lucruri despre meseria de parinte. Cresterea copilului in sanul familiei Crestine este deja pentru multi parinti o lectie invatata, iar pentru acest lucru ii felicit. Daca ti-ai crescut copilul singura, te felicit din nou, de data aceasta pentru puterea ta. Copilul crescut cu un singur parinte are sanse egale cu ceilalti, atata timp cat primeste dragostea si grija de care are nevoie!

Gesturi tot mai multe

Incepand cu varsta de 6 luni, gestica mainilor este mai densa in intentii afective, refuz, situatii ceremonial invatate pentru ocazii de contact social, cum ar fi salutul. Este timpul sa-i arati cum sa faca cu mana la plecare, sa spuna „Pa!„. Gestica mainilor ramane preferential pentru mama sau persoanele agreate. Si bebelusul tau are preferinte asa cum ai si tu!

Plansul

Dupa 6 luni, copiii plang fara sa se agite. Plansul este legat de indispozitii fizice si foame, dar se manifesta si la persoanale straine, el se declanseaza si in momentele de oboseala. Plansul reprezinta unul dintre comportamentele sociale si de comunicare. Daca mediul familiar este, in mod fundamental, nesigur, intervine anxietatea.

La cumparaturi cu bebelusul

Poate ca uneori n-ai cu cine sa-l lasi pe bebe acasa cand trebuie sa dai o fuga la cumparaturi. Il iei cu tine, asadar. Unii stau cuminti in scaunele sau in carucioare, pe altii ii pot agita aglomeratia si zgomotul. Este normal sa se intample asa. Nu uita sa iei de acasa o jucarie atractiva sau o jucarie speciala pentru dintisori. Bebelusul tau trebuie sa nu se plictiseasca. Bate din palme, canta-i, arata-i lucruri noi si spune-i cum se numesc.

Diferente psihoindividuale

Probabil ca in aceste 6 luni, in timpul vizitelor sau plimbarilor prin parc, ai cunoscut si alti bebelusi de aceeasi varsta cu al tau. Curioase, mamele sunt atente la diferente: „Ce a mai facut al tau?”, „Ce poate si stie bebelusul tau?” – acestea sunt subiecte de discutie intre mamici. Nu te ingrijora cand constati ca nu exista acelasi ritm de dezvoltare. Exista diferente psihoindividuale evidente intre copiii pana la un an! Acestea se manifesta in conduita si in stilul lor. Din acest punct de vedere, exista copii nervosi si iritabili. Acestia au reactii vehemente de disconfort la cele mai mici dificultati sau situatii ce le solicita efort sau ii contrazic.

Cealalta categorie este reprezentata de bebelusul tolerant la frustrari, vesel, usor de distrat, sociabil. Intre aceste extreme pot fi foarte multe grade diferentiale. Exista copii care se angajeaza rapid in activitate si in comunicare, sunt curiosi, inteleg usor. Nu va ingrijorati daca aveti un bebelus pasiv. Pasivii, desi sunt mai putin cooperanti, pot fi buni observatori!

NU UITA, MAMI!

Luna aceasta nu uita de vizita medicala si vaccinul DTP/VPO, Hepatita B. Intreaba-l pe medicul pediatru despre vaccinarile obligatorii si facultative. Este bine sa fii informata si sa cunosti calendarul de vaccinari.

Sfatul specialistului:

„Examinarea medicala la 6 luni va urmari cresterea continua a sugarului. Medicul va pune intrebari despre cum se simte sugarul si restul familiei, despre hrana, somn, progrese in general, ingrijirea copilului si daca mama a inceput serviciul. Examinarea fizica urmareste reevalurea eventualelor probleme anterioare si aparitia dintilor. Medicul examineaza controlul pozitiei capului, vazul, auzul, miscarea simetrica a mainilor si picioarelor, indemanarea de a se intinde si prinde obiecte, de a tine obiecte mici, de a se intoarce si de a se sustine pe picioare, precum si interactiunea cu alte persoane si vocalizarea. Se vor face vaccinarile DTP, antipolio si pentru hepatita B. Medicul va recomanda supliment e vitamine, fier daca e cazul.” (Dr. M.G.Ciobanu, autorul cartii “Mama si Pruncul”, ed. Med. Buc si ed. Accent Print, Suceava)

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si bebelusul tau: 0-12 luni, Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.

Util: Grafic de crestere (inaltime/greutate)

NU UITA CA BEBELUSUL TAU ESTE UNIC!Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurire legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.

In imagini: 1. Bogdan Bruda, 2. Natalia Clara Grigore