Selectie facuta din cateva articole
ale Dr. Michel Odent

Desi este o intrebare frecventa si de o importanta majora, despre influenta nasterii prin cezariana nu exista foarte multe studii. In baza noastra de date (www.birthworks.com, N.A.), exista 2 studii suficient de relevante: ambele ale unei echipe finlandeze care au concluzionat, in urma studiilor, ca nasterea prin cezariana creste semnificativ riscul de astm bronsic la copil. Cel mai recent studiu a fost efectuat in 2001, pe un grup de 1953 de subiecti care s-au nascut in 1966. La varsta de 31 de ani, s-a constatat la acesti subiecti nascuti prin cezariana, ca riscul de a avea astm a crescut de 3,23 ori. Un alt studiu, dar nu la fel de relevant, s-a efectuat tot in 2001, pe 97 subiecti care s-au nascut in 1952-1954 prin cezariana dupa un travaliu prelungit. Mai tarziu in viata s-a constatat ca acesti subiecti aveau un QI (coeficient de inteligenta) in medie mai mic.

In urma cu 50 de ani majoritatea operatiilor de cezariana erau efectuate in situatii extreme, ca o ultima solutie, deci nu putem intelege complet efectele operatiei prin cezariana efectuata acum, in context modern.

Participarea fetusului la initierea travaliului

Astazi suntem in masura sa intelegem cum participa fetusul la initierea travaliului. O cale probabila poate fi determinata de eliberarea in lichidul amniotic a unei substante (probabil Factorul Activator Plachetar) care indica faptul ca plamanii sunt maturi. Se pare ca definitivarea maturarii plamanilor se realizeaza prin eliberarea atat de catre mama cat si de catre fat a unor hormoni, pe tot parcursul procesului nasterii (prolactina eliberata de mama si noradrenalina eliberata de fat). Astfel ne putem astepta ca acei copii care s-au nascut prin cezariana fara travaliu sa aiba mai multe dificultati respiratorii nu numai imediat dupa nastere, dar si mai tarziu in viata. Se poate afirma ca nasterea prin cezariana reprezinta un risc pentru aparitia astmului bronsic ca afectiune respiratorie, dar nu ca afectiune alergica.

Inductia travaliului

O alta intrebare frecventa se refera la efectul pe termen lung al nasterii prin inductia travaliului. Exista de fapt similitudini cu situatia nasterii prin cezariana (aleasa ca optiune pentru nastere, fara travaliu), deoarece atat inductia cat si cezariana astfele efectuata exclud faptul ca fetusul sau organismul matern sa joace vreun rol in initierea travaliului. In unele zone din lume rata inductiei la nastere este de aprox. 20%. Sunt studii putine in banca noastra de date ; se poate mentiona totusi cel efectuat de Niko Tinbergen si Rioko Hattori despre autism. Un studiu efectuat de E.A. Friedman si colab. este mai specific in privinta nasterii prin inductie, dar urmarirea copiilor a fost scurta (intre 23 si 56 de luni). Ce se poate retine din rezultatele acesui studiu: utilizarea oxitocinei pentru initierea nasterii se asociaza cu mai multe anomalii de dezvoltare si anomalii neurologice decat utilizarea prostaglandinelor. Este necesara continuarea studiilor pentru a evidentia consecintele pe termen lung. Aceste studii s-ar putea face in anumite locuri, cum ar fi de exemplu unele orase britanice, unde rata inductiei a fost crescuta in anii 1970.