Hipoglicemia

Controlul strict al glicemiei te juta sa ai o sarcina sanatoasa, dar poate aparea si pericolul de a face hipoglicemie. Corpul tau are nevoie ca glicemia sa ramana intre anumite limite. Cand ea scade sub limita inferioara, s-ar putea ca in organismul tau sa nu existe suficient zahar pentru ca creierul tau sa primeasca energia de care are nevoie. Desi acest lucru se poate corecta usor cu glucoza, problema poate deveni serioasa daca se intampla atunci cand conduci sau intr-o alta situatie in care ai nevoie de atentie.

Hiperglicemia

Hiperglicemia va aparea daca organismul tau nu are suficienta insulina, lucru care se poate intampla daca consumi mai multe calorii decat poate suporta insulina ta, daca faci mai putine exercitii decat ai planuit sau daca nu-ti iei doza de insulina. Stresul sau bolile, de exemplu racelile si gripa, pot provoca, de asemenea, hiperglicemie. Dupa jumatatea celui de-al doilea trimestru de sarcina, ai nevoie de tot mai multa insulina, deci daca nu maresti doza, ai mai multe sanse sa faci hiperglicemie.

Cetoacidoza diabetica

Cetoacidoza este legata de tratamentul meadecvat cu insulina, care duce la cresterea nivelului de cetone. Aceste substante acide din sange sunt rezultatul procesarii grasimilor pentru a obtine energie. Este singura posibilitate pe care o are corpul tau daca ii lipseste insulina pe o perioada de timp. Nivelul mare al acestor substante, cetonele, afecteaza echilibrul din corpul tau si pun pericol sanatatea ta si pe cea a copilului.

Dealungul sarcinii, medicii tai te vor ajuta sa duci la capat o sarcina sanatoasa. Iata ce se poate intampla, pe masura ce sarcina progreseaza.

Primul trimestru

In primele 10-12 saptamani te vei intalni, in mod regulat, cu obstetricianul. Cel care te ajuta sa iti controlezi glicemia va trebui sa se implice mult in aceasta perioada. Acum se formeaza organele interne ale copilului si trebuie sa-ti pastrezi glicemia in limitele normale pentru a preveni bolile congenitale. Va trebui sa-ti masori frecvent glicemia. Este posibil ca nevoia de insulina sa scada putin in aceasta perioada, deci fii foarte atenta la hipoglicemie.

Greturile de dimineata pot complica situatia pentru ca modifica felul in care organismul tau absoarbe carbohidratii. Cere ajutorul specialistilor pentru a controla greturile.

De asemenea, este momentul sa mergi la oftalmolog. In timpul sarcinii iti pot fi afectate venele de sange mici de la nivelul ochilor.

Trimestrul al doilea

In al doilea trimestru se va face o ecografie pentru a examina copilul si a vedea daca au aparut defecte congenitale. Este foarte indicat sa faci ecografia, pentru ca diabetul mamei mareste riscul de boli congenitale.

Medicul va urmari greutatea ta. Daca inainte de sarcina aveai o greutatate normala, ar trebui sa iei in greutate intre 11 si 15 kg. Daca erai prea slaba, ar trebui sa iei mai mult in greutate, iar daca erai supraponderala ar trebui sa discuti cu un nutritionist pentru a limita cresterea in greutate.

Asteapta-te ca nevoia de insulina sa creasca treptat intre saptamanile 16 si 20, iar apoi sa urce rapid. Hormonii secretati de placenta pentru a ajuta copilul sa creasca, blocheaza efectul insulinei, deci vei avea nevoie de mai multa pentru a compensa.

Trimestrul al treilea

In ultimele trei luni de sarcina, medicul te va urmari atent. Va trebui sa depisteze eventualele complicatii, caracteristice trimestrului trei: tensiune marita, glezne umflate, probleme ale rinichilor. Ar trebui sa mergi din nou la oftalmolog pentru un control.

Pentru ca femeile cu diabet au mai multe sanse de a naste copii mai grei de 4 kg, vei face din nou o ecografie pentru a verifica greutatea copilului. Este nevoie sa fie urmarita mereu starea copilului, pentru a verifica daca placenta functioneaza normal. Analizele facute in mod regulat scad foarte mult sansele ca fatul sa moara in uter.