Probabil te intrebi de ce discutam despre tulburari alimentare intr-o site despre copii. Ei bine, aceasta dicutie este necesara pentru ca in societatea in care traim, influenta media este extrem de mare, iar copiii sunt foarte usor de influentat. Fetitele devin constiente si preocupate de felul in care arata la varsta tot mai fragede.
Este si normal, avand in vedere presiunea la care sunt supuse: reviste, filme, prezentari de moda, toate acestea le pot face sa-si dea sema ca nu sunt perfecte si sa incerce sa atinga perfectiunea cu orice chip, chiar daca astfel isi fac rau singure. Exista chiar site-uri web unde fetele sunt invatate cum sa-si provoace voma sau cum sa-si pacaleasca parintii atunci cand nu vor sa manance.
Anorexia
Anorexia (sau anorexia nervosa, in termeni medicali) este o tulburare de alimentatie des intalnita la fete. Poate aparea in jurul varstei de 12 ani, cand fetita intra in perioada de pubertate si corpul ei incepe sa se schimbe. Alte perioade critice sunt atinse la varsta de 14 si 18 ani. Apare mai des la fete, dar au existat si cazuri la baieti. Anorexia provoaca frica, adesea nejustificata, de ingrasare si dorinta de a slabi cat mai mult. Bolnavii reduc excesiv numarul de calorii consumate si pot deveni subnutriti.
Bolnavii se infometeaza in mod voluntar, fac exercitii fizice istovitoare si adesea iau laxative si diuretice desi nu mananca aproape nimic. Dupa o perioda de infometare, corpul se obisnuieste cu aceasta stare si senzatia de foame dispare, asa incat bolnavului ii este mai usor sa-si alimenteze boala. La inceput fetita se simte slabita, dar nu are dureri sau alte simptome care sa o alerteze. Vede ca slabeste si ii este de ajuns.
Insa cu timpul apar si efectele infometarii: parul incepe sa cada, unghiile si dintii se deterioreaza, sanatatea pielii se deterioreaza. In timp, anorexia solicita la maxim majoritatea organelor interne. Sanatatea inimii si a asistemului cardiovascular este pusa in pericol din cauza lipsei substantelor nutritive. Muschii, sistemul imunitar, ficatul si stomacul sunt de asemenea in pericol. Multe fete au murit chiar din cauza acestei boli. Inima lor devine atat de slabita incat fac infarct chiar daca nici nu au implinit 20 de ani! De cele mai multe ori bolnava va ajunge sa sufere de osteoporoza, chiar daca anorexia s-a vindecat.
Bulimia
Bulimia nervosa este o alta tulburare de alimentatie care poate avea consecinte dintre cele mai grave. Bolnavii mananca excesiv, dupa care se simt vinovati si isi produc voma, pentru a elimina mancarea inainte ca ea sa se depuna sub forma de grasime. Daca nu apuca sa isi induca voma, bolnavul va lua cantitati mari de laxative si va face exercitii fizice excesive, incercand sa arda cat mai repede caloriile consumate. Fetele care sufera de bulimie nu isi pot controla alimentatia, mananca pe ascuns si continua sa manance chiar daca senzatia de foame a disparut. Din cauza vomatului excesiv, dintii se deterioreaza rapid, fiind atacati de acizii din voma. De asemenea, bolnavul este deshidratat, parul si unghiile se deterioreaza, pielea devine din ce in ce mai uscata, iar stomacul este afectat in mod serios.
In unele cazuri episoadele de bulimie si anorexie se succed. Dupa o perioada lunga de infometare, bolnava nu mai poate rezista senzatiei de foame si mananca o cantitate mare de alimente. In mod evident, stomacul nu poate suporta si senzatia de voma apare de la sine. Bolnava se simte vinovata si inepe din nou sa se infometeze. Astfel, intra intr-un cerc vicios din care nu mai poate iesi.