Aproape 50% din copii romani iau zilnic multivitamine, desi cei mai multi dintre ei nu au nevoie de fapt de asa ceva. Au nevoie de vitamine si minerale in suplimente acei copii care trebuie sa tina un regim alimentar sau cei care sufera de anumite boli (de obicei, ale ficatului). Pot avea nevoie de suplimente si copiii nascuti prematur.

Poti da copilului tau un supliment zilnic daca tu sau pediatrul credeti de cuviinta, dar ideal ar fi sa te asiguri ca primeste prin alimentatie necesarul de vitamine si minerale. Iata care sunt cele care nu trebuie sa lipseasca din dieta unui copil.

Vitamina A

Laptele si laptele praf sunt surse foarte bune de vitamina A. Este o vitamina liposolubila, deci hipovitaminozele pot aparea la copii care sufera de malabsorbtie a lipidelor. Pe de alta parte, prea multa vitamina A strica, putand duce la hipervitaminoza.

Vitamina C

Multi parintii depasesc doza zilnica redomandata de vitamina C in alimentatia copiilor lor, cu scopul de tine la distanta gripele si racelile. Totusi, nu exista studii care sa arate clar legatura dintre vitamina C si raceli. Prea putina vitamina C poate provoca scorbut, o boala intalnita mai ales la copiii sub un an care sunt hraniti numai cu lapte de vaca. Fructele si legumele sunt surse excelente de vitamina C.

Fierul

Fierul este un mineral important pentru crestere. O doza normala de fier este necesara pentru producerea de sange si pentru dezvoltarea armonioasa a muschilor. Copiii mici au nevoie de 10 mg de fier pe zi, pe cand cei mai mari si adolescentii au nevoie de 12-15 mg zilnic.

Calciul

Calciul raspunde in primul rand de sanatatea oaselor. Este foarte important in alimentatia unui copil pentru ca fara el, oasele lui nu se pot dezvolta indeajuns incat el sa creasca si sa se dezvolte frumos. Un copil care nu primeste calciu indeajuns va face osteoporoza ca adult. Copiii mici au nevoie de circa 800 mg de calciu zilnic, iar cei mai mari, precum si adolescentii au nevoie de 1200-1500 mg.

Vitamina K

Vitamina K este o vitamina liposolubila si este necesara coagularii sangelui. Nou nascutii pot avea nevoie de suplimente, mai ales daca nu li s-a facut o injectie cu vitamina K dupa nastere si daca sunt hraniti la san.

Vitamina D

Este tot o vitamina liposolubila, a carei lipsa poate provoca rahitism. Apare cel mai des la copiii hraniti la san, mai ales daca nu petrec suficient timp in lumina soarelui. In trecut se credea ca nu este nevoie de suplimente cu vitamina D la copiii care petrec suficient timp afara, in soare, dar acum se recomanda ca toti sa primeasca vitamina D.

Fluorul

Copiii au nevoie de acest mineral dupa varsta de sase luni, pentru ca le protejeaza dintii si previne aparitia cariilor. In unele tari, apa de la robinet chiar contine suplimente de fluor. In Romania, doar unele marci de apa imbuteliata contin asa ceva. Discuta cu pediatrul inainte de a da copilului suplimente de fluor, pentru ca excesul poate duce la decolorarea permanenta a dintilor.

Zincul

Zincul e un mineral important, mai ales pentru adolescenti, pentru ca imbunatateste cresterea si maturizarea sexuala. Sugarii au nevoie de 3-5 mg de zinc in fiecare zi, pe cand la adolescenti, cantitatea creste la 10-15 mg. Alimentele bogate in zinc sunt: carnea, fructele de mare, cerealele integrale, nucile si fasolea boabe.