Aproximativ doi din patru copii au reactii alergice la mancare. Alergiile alimentare apar atunci cand organismul vede un anumit aliment ca pe o substanta toxica, iar sistemul imunitar elibereaza cantitati mari de histamina, substanta care provoaca reactiile alergice. Reactiile alergice pot provoca simptome destul de grave, iar uneori chiar moartea.
Simptomele unei alergii includ:
- Respiratie greoaie.
- Iritatii, inrosiri sau mancarimi ale pielii.
- Stranut.
- Mancarimi ale ochilor
- Greata, varsaturi, colici, crampe si diaree
- Mancarimi, umflaturi ale buzelor, limbii sau gatului.
- Ameteala, lesin.
Simptomele pot aparea la cateva minute sau la cateva ore dupa ce substanta a fost consumata. Alergiile alimentare sunt mai des intalnite la sugari si la copii, dar pot aparea la orice varsta, chiar si din cauza unor alimente care inainte au fost consummate fara a cauza niciun fel de reactii. 90% din alergiile alimentare ale copiilor sunt provocate de noua alimente.
Acestea sunt:
- Laptele
- Alunele
- Soia
- Ouale
- Faina de grau
- Nucile
- Pestele
- Fructele de mare
De obicei, alergiile la oua, lapte si soia dispar cu timpul. In schimb, alergiile la alune, nuci, peste si fructe de mare dureaza toata viata.
O alergie alimentara poate pune probleme serioase, atat parintilor cat si copiilor. Iata cateva sfaturi pentru a trece mai usor peste o astfel de problema:
- Invata sa citesti etichetele produselor. Copii care sunt alergici la oua, de exemplu, trebuie sa evite nu numai oul ca atare ci si alte alimente care contin oua, cum ar fi maioneza. Tocmai de aceea este foarte important ca citirea etichetelor sa devina un obicei atat pentru parinti cat si pentru copil. Alergenii pot aparea si in mancarurile in care nu te-ai astepta sa apara si singura modalitate de a evita reactia alergica este sa citesti lista cu ingrediente.
- Invata copilul, dar si educatoarea/invatatoarea lui sa recunoasca semnele unei reactii alergice. Nu poti fi cu el tot timpul, de aceea este important ca atat copilul cat si adultii din jurul lui sa stie ca exista o problema si sa cunoasca primele simptome.
- Nu lasa copilul sa faca schimb de pachetel cu colegii de la scoala sau gradinita. Copii pot fi tentati sa faca schimb de pachetele si nu se stie niciodata ce se afla in pranzul unui alt copil, care nu are alergii alimentare.
- Tine intotdeauna medicamentele la indemana. Intreaba medicul pediatru ce medicamente trebuie sa ia copilul si cum trebuie sa ii fie administrate.
- Lasa copilul sa ia parte la alegerea alimentelor si la prepararea lor. Pentru un copil poate fi dificil sa nu poata manca dulciuri preferate de toata lumea, precum untul de arahide sau jeleurile. Lasa copilul sa ia parte la alegerea alimentelor, asa incat sa nu duca lipsa celor pe care nu le poate manca.
Unele reactii la anumite alimente nu sunt alergii alimentare adevarate. Este vorba de intoleranta la anumite alimente, care, spre deosebire de alergie, nu are legatura cu sistemul imunitar. Totusi intoleranta si alergia sunt deseori confundate pentru ca au aceleasi simptome – greata, varsaturi, crampe, diaree. Copii care sufera de intoleranta la un anumit aliment pot consuma cantitati mici, pe cand cei care sufera de alergie nu au voie nici macar sa simta mirosul alimentului respectiv.