Felicitari pentru decizia de a avea un copil. Ca viitoare mama, primul lucru pe care trebuie sa-l faci pentru copilul tau este sa ai o alimentatie sanatoasa.
Obiceiurile alimentare sanatoase trebuie sa inceapa cu mult inaintea conceptiei. Astfel te asiguri ca fatul se va dezvolta intr-un mediu sanatos, ceea ce reduce riscul ca el sa se nasca bolnav.
Daca esti hotarata sa ai un copil trebuie sa iti evaluezi alimentatia chiar acum si sa te asiguri ca organismul tau poate purta un fat timp de noua luni.
Motivele pentru care corpul tau ar putea sa nu fie gata pentru sarcina includ:
- Boli recente, de lunga durata
- Anorexie sau bulimie
- O sarcina recenta
- Lipsa unei alimentatii echilibrate
- Lipsa de calciu
- Cure de slabire repetate sau prea severe.
Greutatea femeii joaca un rol important, atat in fertilitatea ei cat si in dezvoltarea sarcinii. Daca esti subponderala exista riscul sa nu poti ramane insarcinata, iar daca esti supraponderala poti avea complicatii in timpul sarcinii, precum hipertensiune sau diabet.
Chiar si cateva kilograme pierdute iti pot mari sansele de a avea o sarcina normala, dar asta nu inseamna ca trebuie sa tii diete severe, care iti secatuiesc organismul de nutrienti. Daca esti ingrijorata din cuza greutatii, discuta aceasta problema cu medicul tau.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa iei un supliment prenatal cu acid folic. Acesta reduce riscurile de boli congenitale, precum spina bifida, ajuta la dezvoltarea celulelor si a embrionului. De asemenea, s-a constatat ca suplimentele cu acid folic reduc mult riscul de avort si nastere prematura.
Sunt alimente care contin acid folic (mazare, anumite cereale, fructe si legume), dar chiar daca le consumi pe acestea, tot este necesar sa iei un supliment pentru ca este posibil ca organismul tau sa nu absoarba nutrientii din mancare. In plus, alimentele isi pierd din proprietati prin fierbere.
Desi este important sa iei vitamine in acest moment al vietii tale, trebuie sa ai grija ce vitamine alegi. Anumite suplimente, chiar si cele pe baza de plante pot face rau copilului. De exemplu, o supradoza de vitamina A poate duce la boli congenitale.
Unele preparate din plante sunt toxice si pot provoca contractii uterine. Daca nu esti sigura in legtura cu un anumit produs, nu-l lua pana nu consulti un medic.
De asemenea, in timpul si inaintea sarcinii trebuie sa eviti cofeina in exces, tutunul, alcoolul si drogurile.
Obiceiurile alimentare sanatoase facute inainte de sarcina, vor continua si pe perioada sarcinii si alaptarii. Este foarte important consumul e calciu in toate cele trei perioade.
Asigura-te ca organismul tau primeste cel putin 1200 mg de calciu pe zi., ceea ce inseamna trei portii de alimente bogate in calciu. La fel de important este si aportul de fier, pe care organismul il ia din carne (inclusiv de pui), peste, legume, cereale.
Aminteste-ti ca tot ceea ce faci in lunile dinaintea conceptiei poate influenta sanatatea copilului tau. Daca nu ai o dieta echilibrata, mai asteapta un timp pentru a te asigura ca organismul tau primeste toate substantle de care are nevoie pentru a duce o sarcina.