N-a trecut inca vara, dar cum o mama inteligenta isi face vara sanie, ne putem gandi inca de pea cum la hainutele de iarna ale micutului tau.
Copiilor le plac la nebunie sa se joace in zapada dar daca ar fi dupa ei s-au da cu sania si imbracati in tricou. Pentru sanatatea si siguranta lor dar si pentru linistea noastra copii trebuie sa fie imbracati cum se cuvine.
Temperature foarte scazuta si vantul rece pot provoca degeraturi foarte periculoase pentru un copil. Numai cu imbracamintea potrivita iti poti ajuta copilul sa invinga frigul.
Trei lucruri sunt importante pentru a invinge frigul:
- acopera toate partile corpului
- imbraca-l in straturi
- ajuta-l sa ramana uscat
Acopera toate partile corpului
Este important ca intreg corpul copilului sa fie acoperit astfel el va fi protejat de frigul de afara si de curentul din diferite incaperi.
Inauntru : Chiar daca este inauntru, copilul trebuie sa poarte doua sau trei straturi de haine pe trunchi, brate si picioare. Mai multe straturi subtiri si lejere ii va tine de cald mai bine decat un strat gros. O helanca purtata pe dedesubt va retine caldura in interior. Ai grija sa poarte mereu pantofi si sosete.
Afara. Pune-i gluga, caciula si fular, asa incat capul si fata sa-i fie bine acoperite. Peste 50% sin caldura corpului se pierde la nivelul capului.
- pune-i un fular la gat
- pune-i canadiana sau costum de ski
- pune-i manusi, chiar si doua perechi daca e foarte frig
- imbracamintea trebuie sa fie de foarte buna calitate asa incat sa nu pemita trecerea apei. Daca e nevoie pune-i cizme de cauciuc peste ghetute.
Imbraca-l in straturi
Doua sau trei straturi subtiri pastreaza caldura mai bine decat un singur strat gros, pentru ca aerul acld este prins intre straturi.
Alege hainute calduroase pentru primul strat. Pune-i o helanca calduroasa, cu maneca lung ape dedesubt. Pe sub pantaloni sau blugi poti sa-i di lenjerie lunga, strampi, colanti sau la nevoie pantaloni de pajama.
Hainele de interior formeaza al doilea strat. Si ele au un rol important in pastrarea caldurii, de aceea trebuie sat ii seama de mai multe lucruri:
- alege bluzite pe gat sau cu guler pe nasturi
- alege bluzite strimte pe talie cu nasturi curea sau elastic
- pantaloni drepti sunt mai potriviti decat cei evazati. Pantaloni sunt mai caldurosi decat fustele. Cand cumperi pantaloni de iarna ai gria sa fie destul de mari incat sa incapa peste colanti sau lenjerie lunga
- alege materiale groase si pufoase
- sosetele trebuie sa fie groase iar incaltaminte sa acopere atat degetele cat si calcaiul.
Al treilea strat este cel pentru afara. Geaca de iarna e piesa principala
- saiba gluga pentru a acoperi capul
- sa aibe guler si mansetele din blanita sau flanela
- sa fie destul de lunga pentru a acoperi sezutul
- sa aibe elastic sau curea in talie pentru a fi stransa pe corp
Ajuta-l sa ramana uscat
Corpul copilului se raceste mai repede daca este ud. Un lucru bun vara, dar foarte rau iarna. Sunt doua feluri in care prescolarul tau se poate uda: din cauza ploii sau prin transpiratie. Incearca sa-i dai hainute care raman uscate.
- alege cizme sau ghete de foarte buna calitate
- hainele pentru afara trebuie sa fie impermeabile din polyester sau nilon
- cauta manusi din doua straturi: unul interior, calduros sai unul exterior, impermeabil
Ai grija cu hainele impermeabile, ele nu pemit trecerea apei, dar favorizeaza transpiratia pentru ca nu lasa pielea sa respire si impiedica circulatia aerului.
Evita hainele mulate.
Hainele mulatre nu pastreaza caldura mai bine. Din contra ele ingreuneaza circulatia, asa incat corpul nu se mai poate incalzi eficient.
Siguranata
Hainele trebuie sa fie stranse pe corp si sa nu aiba accesorii care se pot prinde de jucarii sau mobila.
Hainele prea largi, pantalonii sau manecele prea lungi, buzunarele prea mari pot deveni periculoase pentru ca se pot agata in diverse obiecte si pot provoca accidente. La fel se intampla si cu elasticele de la gluga, de la guler sau din talie. Alege geci in culori puternice ca sa-ti poti vedea copilul mai bine pe strada sau in locurile de joaca.