Afla cum consumarea de calciu poate indeparta ostoporoza, de cat calciu au nevoie copiii si ce mancaruri delicioase le poti pregati pentru a consuma calciu cu placere.
Bea-ti laptele! Probabil iti amintesti ca auzeai tu insati asta de la mama ta. Iar acum ca esti la randul tau parinte, stii ca laptele inseamna calciu si calciul inseamna oase puternice. Dar te-ai gandit care sunt efectele pe termen lung ale lipsei de calciu? Si cat de mult lapte este de ajuns?
Copiii au mare nevoie de calciu pentru o dezvoltare corespunzatoare a oaselor. Daca nu consuma destul calciu si densitatea oaselor lor este mica, mai tarziu in viata vor face osteoporoza, o boala complexa in care oasele devin atat de frgile incat se pot rupe la cea mi mica trauma.
Este extreme de important sa iti obisnuiesti copilul cu o alimentatie sanatoasa, pentru ca ei au cea mai mare nevoie de calciu intre 11 si 24 de ani. Odata cu adolescenta, produsele lactate trebuie sa faca parte din dieta noastra. Dar fara vreun motiv anume, a bea lapte nu te face mai „cool”, iar fetele obisnuiesc sa tina diete si sa excluda laptele din alimentatie. De fapt, cei mai multi adolescnti vor bea o multime de sucuri, care inhiba producerea de calciu.
O dieta sanatoasa trebuie sa contina doua portii de lactate pe zi, pentru copiii intre doi si sase ani. Copiilor intre unul si trei ani le sunt recomandate 500 mg de calciu zilnic, pe cand cei intre patru si opt ani trebuie sa consume 800mg calciu pe zi.
Uita-te cu atentie pe etichetele prouselor. Cantitatea de calciu este de obicei exprimata ca procent din doza zilnic recomandata de 1000mg. Daca un produs contine 25% calciu, inseamna ca are 250 mg.
Poti creste cantitatea de calciu consumata de copilul tau daca stii unde sa gasesti
Lapte. Laptele este produsul optim, una dintre cele mai bune surse de calciu, pentru el contine si vitamina D, care ajuta la fixarea calciului. Copilul nu va fi nevoit sa bea o cantitate mare de lapte. Absorbtia calciului din lapte este mult mai mare in comparativ cu alte alimente.
Daca micutul tau suferea de intoleranta la lactoza, poti sa stai linistita. Exista si lapte fara lactoza. Exista si tablete sau picaturi pe care le poti pune in lapte pentru a usura digestia. Specialistii recomanda ca alternative iaurtul si branza, care vor fi mai bine tolerate de organism.
Lapte cu arome. Nu-ti face griji, laptele cu aroma de ciocolata sau capsuni, nu contine foarte mult zahar. Studiile au aratat ca cei care consuma lapte cu arome renunta la sucuri carbogazoase.
Surse traditionale. Laptele este cea mai cunoscuta sursa de calciu darn u e singura. Iaurtul, branza, pestele la conserva (sardinele), legumele cu frunze verde-inchis, broccoli, soia, budinca facuta cu lapte sunt si ele surse importante de calciu pentru copilul tau. Chiar si inghetata adduce o cantitatea de calciu in corpul celui mic.
Branza. Nu trebuie sa eviti toate tipurile de branza pe motiv ca sunt bogate in grasimi. Branzeturile precum Mozzarella si Parmesan sunt sarace in grasimi si sunt surse excelente de calciu.
Iaurt. Iaurtul e o surse foarte buna de calciu si iaurturile de azi au texturi cremoase care ii atrag pe copii. Exista multe tipuri de iaurt sarace in grasimi, destinate in special copiilor. Iaurtul contine multa itamina D, e o sursa buna de proteine si contine culture vii si active.
Acum, ca ai aflat care sunt cele mai importante surse de calciu, iata cum poti introduce aceste produse in alimentatia copilului tau:
- Adauga intotdeauna lapte in ciocolata fierbinte.
- Ca gustare, ofera-i iaurt, budinca facuta cu lapte, sau un castron de lapte cu cereale.
- Topeste branza si pune-o pe deasupra legumelor fierta sau cartofilor copti.
- Serveste-i shake-uri din lapte si fructe.
- Pune branza rasa in omleta.
- Adauga in salate si legumele cu frunze verede-inchis.
- Fa-i un suc delicious din iaurt, suc de portocale cu calciu si cuburi de gheata.
- Cand gatesti, foloseste iaurt in loc de maioneza sau smantana.
- Foloseste lapte in loc de apa pentru clatite si supe.