Pe masura ce copii cresc teama de analize si intepaturi face ca vizitele la doctor sa devina un cosmar. Iata cateva jocuri haioase pe care le poti folosi pentru a diminua teama micutului tau.
Fie ca e orba de analize sau de o raceala care nu se lasa invinsa, vizitele la doctor sunt un lucru obisnuit atunci cand ai copii. Pe bebelusi nu-i deranjeaza prea tare intepaturile si probabil ca le si uita pana la urmatoarea intalnire cu medicul, dar pe masura ce copilul creste se instaleaza teama si mersul la doctor poate fi o experienta inspaimantatoare pentru el.
Au trecut vremurile cand medici facea vizite la domiciliu tuturor pacientilor. Acum avem de infruntat sali de asteptare neprietenoase, galagioase si mirosind a medicamente. De asemenea, medicii trebuie sa vada mai multi pacienti intr-un timp mai scurt astfel ca nu pot petrece decat putin timp cu fiecare. Graba doctorului, mediul nefamiliar si rece ne pot da fiori chiar si pe noua, "oamenilor mari". E normal deci ca cei mai multi copii sa fie de-a dreptul inspaimantati numai cand aud de doctor.
Cum iti poti ajuta copilul sa construiasca o relatie pozitiva cu medicul? Poti incepe prin a-l pregati inainte de control, citindu-i carti despre mersul la doctor sau explicandu-i ce anume face doctorul si de ce e important sa mergeti la el. Daca medicul iti permite il poti duce intr-o vizita la cabinet doar ca sa se familiarizeze cu cladirea si sa se joace cu jucariile din camera de asteptare. Mai intai fa-i cunostinta cu doctorul ca si cum ar fi un prieten.
Poti sa-i pregatesti si o sceneta in care sa faceti o mica repetitie inainte de controlul propriu-zis. Prefa-te ca il cantaresti si ii masori inaltimea, ca ii asculti inima si plamani cu un stetoscop de jucarie. Foloseste o lanterna mica pentru a-i examina urechile si gatul. La sfarsit, nu uita sa-i multumesti copilului pentru cooperare.
Nu uita ca parerea ta despre medic influenteaza starea copilului. Una dintre cele mai importante relatii pe care le vei avea ca parinte este aceea cu medicul pediatru. Daca tu ai incredere in profesionalismul lui, atunci si copilul se va simti mai in siguranta si va fi mai putin agitat in momentul controlului.
Copiii mici au tot felul de "accidente" si inca destul de des. Incepand cu primele cazaturi si bubite trebuie sa-l ajuti sa ininga teama de durere. Cand un copil se crede ranit, nimic nu-l ajuta mai mult decat putin tandrete, cuvinte de incurajare si un bandaj. Vei gasi in farmacii bandaje speciale colorate sau cu imprimeuri. Daca nu ai deca pansamente obisnuite le poti colora cu un marker. Nu uita sa aplici un pansament si ursuletului sau papusii, pentru ca micutul sa aiba un coleg de suferinta.
Pentru ca micutul sa fie familiarizat cu controlul medical de rutina va puteti juca de-a doctorul: el e doctorul, tu esti asistenta iar papusa este pacientul. Va trebui sa faci rost de niste pansamente, un termometru, un ciocan de jucarie pentru a verifica reflexele si un stetoscop de jucarie. Daca poti face rost de un stetoscop adevarat, e cu atat mai bine. Micutul va putea sa-si asculte singur bataile inimii, astfel nu numai ca va fi familiarizat cu instrumentele adevarate ale medicului, dar va putea si sa inteleaga cum functioneaza corpul lui.
Poti organiza mici jocuri folosind instrumentele doctorului:
Cu tampoane de vata si tifon puteti realize adevarate opera de arta, daca le inmuiati in acuarela si le folositi pe post de pensule.
Cu o pipeta si o hartie sugativa puteti picta folosind mici picaturi de acuarela.
Faceti impreuna un colaj cu imagini legate de sanatate: poze din cabinetul medicului, sticlute cu medicamente chiar si imagini cu hrana sanatoasa. Discutati fiecare poza in parte.