Celor mici nu le e intotdeauna usor sa-si ia ramas bun de la parinti. Invata cum sa faci aceste momente mai usoare pentru copilul tau si cum sa le folosesti pentru a creea o legatura mai puternica intre voi.
Trebuie sa fi vazut cel putin odata o scena de despartire. Copilul tipa "Nu ma lasa aici, vreau acasa" in timp ce mama lui, jenata si trista incearca sa-i desfaca manuta inclestata pe maneca ei. Oricat i-a explicat ca o sa o revada seara, ca o se simta bine la gradinita, mama n-a scapat de aceasta scena.
Desi o relatie puternica cu parintii ii ajuta pe copii sa accepte despartirea mai usor, primele despartiri de lunga durata pot fi adevarate provocari, atat pentru copil cat si pentru parinte. Incepand cu varsta de sapte luni, cand copilul incepe sa-si recunoasca parintii, el va suferi de fiecare data cand mama sau tata ies pe usa. Sugarii isi strang mama cu putere cand simt ca ea se pregateste de plecare.
Teama de despartire poate fi mai mare la copiii mai retrasi si timizi, care suporta cu greu schimbarile. Ei pot avea sentimente de furie, vina, gelozie, confuzie ai teama. Prescolarii despartiti de parinti se vor simti parasiti si isi vor exprima sentimentele prin plans, comportamente agresive si "mofturi". Iata ce poti face pentru ca pustiul tau sa nu sufere din cauza despartirii.
Paturica sau jucaria preferata a copilului trebuie sa fie mereu in preajma, caci il vor face sa se simta in siguranata si ii vor da incredere in el insusi. Copiii care au asemenea obiecte in preajma plang mai putin si sufera mai putin atunci cand sunt despartiti de parinti. De asemenea, ei sunt capabili sa exploreze ceea ce se afla in jurul lor, sa invete si sa se concentreze asupra sarcinilor pe care le primesc.
Multi parinti se simt vinovati cand vad care este reactia copiilor la despartire si prelungesc si mai mult momentul, facandu-i pe copii sa sufere mai mult.
Ca parinte poti gresi in doua feluri: plecand prea devreme sau plecand prea tarziu. E destul de greu sa alegi momentul cel mai oportun pentru plecare. Dar orice ai face, nu uita sa-ti iei la revedere de la copilul tau.
Nu te furisa afara din camera cand copilul nu este atent. Pe de alta parte nu e bine nici sa stai foarte mult. Ajunge sa-ti asiguri micutul ca totul va fi bine in absenta ta, ca se va simti bine si singur si ca te vei intoarce curand sa-l iei acasa.
Sfaturi pentru parinti
- Inainte sa pleci spune-i copilului tau cand te vei intoarce. Ai putea sa-i spui "Vin sa te iau la ora sase, ca si saptamana trecuta", asa incat el sa-si imagineze cat va dura despartirea. Ca sa poata suporta despartirea, copilul trebuie sa stie ca te vei intoarce.
- Dupa ce i-ai spus asta, du-te. Daca mai ramai doar pentru ca micutul plange, il vei invata ca plansul il poate ajuta sa obtina ce vrea.
- E foarte bine sa-ti arati afectiunea in asemenea momente, dar daca tu, ca parinte, ii arati copilului ca te simti vinovat, ca esti ingrijorat si nesigur, despartirea va fi si mai grea. Fii increzator! Starea parintelul in momentul despartirii influenteaza foarte mult starea copilului.
- Faceti mai intai exerciti, cu despartiri scurte, asa incat copilul sa vada ca te intorci ca sa-l iei.
- Nu intarzia cand te duci sa-l iei. Fii punctual, sau incearca sa ajungi chiar mai devreme. Copilul tau se va simti abandonat daca vede ca ceilalti copii au fost luati de cineva, iar el a ramas singur.
- Alege o succesiune a evenimentelor, si ai grija ca mereu sa o urmezi. Multi adulti se simt mai in siguranta daca stiu mereu ce urmeaza sa se intample. Copiii au o nevoie si mai mare de rutina.
- Acorda-i copilului timpul necesar pentru a se obisnui cu oamenii noi. Se va simti mai in siguranta cand ii va avea incredere in educatori si ii va cunoaste bine. Daca ai un copil care se adapteaza mai greu, perioada de tranzitie ar putea dura si cateva saptamani.
Teama de despartire este normala. Ba chiar, pentru unii copii, despartirea de parinti e o drama. Dar uneori, teama excesiva de despartire poate fi semnul unei probleme. Vorbeste cu copilul tau si cu educatoarea lui. Poate sunt alti copii care il necajesc, poate se teme de unul din angajatii gradinitei. Cauze pot fi multe, dar se pot rezolva daca porti o discutie cu cel mic.
Unii parinti obisnuiesc sa-si ameninte copiii cu despartirea pentru a-i face sa fie cuminti. Aceste amenintari, dau rezultate aproape intotdeauna, pentru ca micutii se tem de despartire atat de mult incat ar face orice ca sa o evite. Dar amenintarile pot produce o teama exagerata. Practic, copilul va intelege ca vrei si poti sa-l parasesti oricand, deci daca face ceva rau e posibil sa-si piarda parintii pentru totdeauna. De fapt, copilul tau trebuie sa stie ca vei fi mereu langa el si va putea intotdeauna sa conteze pe tine, orice problema ar avea.