Un parinte nu trebuie sa fie nici prea sever, nici prea ingaduitor, ci trebuie sa gaseasca echilibrul perfect intre duritate si blandete. Usor de zis, dar dificil de realizat, veti spune. Si totusi, daca va ganditi bine, nu-i chiar atat de greu sa indepliniti acest deziderat. Este esential ca cel mic sa fie educat in cadrul unor limite pe care copilul, treptat, va invata sa le accepte.
Sa descoperim impreuna cum puteti impune copiilor unele limite si obligatii cotidiene.
Avantajele unui refuz
Orice ati crede, interdictiile si responsabilitatile atribuite copiilor sunt bune pentru optima lor dezvoltare. Regulile si obligatiile sunt dificil de inculcat copiilor si, din teama de a nu deveni prea severi sau dintr-un sentiment de vinovatie atunci cand nu indeplinesc dorintele celui mic, parintii renunta prea usor la a-si impune vointa. Dar nu uitati, stabilirea unor limite comportamentale si refuzul ferm de a ceda capriciilor va ajuta copiii sa creasca, sa devina mai puternici si mai siguri pe ei. Confruntarea cu realitatea si cu refuzul este un pas indispensabil catre dezvoltarea propriei identitati. Pe masura ce creste, copilul invata sa ceara si sa roage, nu sa impuna. De asemenea, descopera ca trebuie sa aiba rabdare pentru ca o dorinta sa-i fie indeplinita.
Explicati-i copilului lucrurile cu mult calm
Nu ridicati vocea pentru a va impune vointa. Nu este necesar – ba chiar este contraproductiv – sa strigati pentru a va face ascultati. De cele mai multe ori, este suficient sa repetati interdictia pe un ton ferm, privind copilul in ochi, asezandu-va la inaltimea sa si luandu-i mainile in mainile dumneavoastra. Explicati-i limpede motivele deciziei dumneavoastra si asigurati-va ca a inteles. Copilul va fi mai receptiv si mai atent la ceea ce ii spuneti daca ii oferiti argumente si i le comunicati fata in fata.
Reguli clare
Un copil intelege mai uosr de ce a fost pedepsit daca pricepe ce regula a incalcat. De aceea, este bine sa pastrati o coerenta nestirbita in stabilirea si respectaea regulilor si sa-i explicati celui mic ce nu trebuie sa faca si mai ales de ce. Un copil pedepsit pentru ca nu a respectat o regula pe care nu o intelege va percepe pedeapsa respectiva ca pe o persecutie.
Regulile stabilite se respecta
Parintii trebuie sa vegheze respectarea permanenta a regulilor, chiar daca acest lucru devine o povara pentru adulti!
Fiti intotdeauna de acord cu partenerul dumneavoastra
Parintii trebuie sa fie solidari, mai ales atunci cand copilul este de fata si sa se puna de acord asupra opiniilor contradictorii numai atunci cand cel mic nu aude.
Nu va culpabilizati
Chiar daca copilul plange si pare foarte trist, nu va culpabilizati si nu cedati rugamintilor sale. Altfel, veti da dovada de slabiciune si veti pierde controlul.
Nu stabiliti prea multe interdictii
Nu actionati foarte sever, pedepsindu-va copilul pentru cel mai mic gest de rebeliune. Trebuie sa faceti o diferenta clara intre actiunile cu adevarat daunatoare sau impertinente si gesturile de mic rasfat.
Felicitati-l pentru comportamentul sau
Este normal sa va certati copilul atunci cand greseste sau face o prostie. De asemenea, este perfect normal sa-l felicitati atunci cand se comporta bine si respecta regulile stabilite. Aratati-i ca sunteti mandri de atitudinea sa si incurajati-l sa continue in aceeasi maniera.