Desprinderea poate fi totala sau partiala, dar pentru ca placenta este cea care transporta oxigenul catre fat, in ambele cazuri desprinderea ei pune in pericol viata acestuia.
Deocamdata medicii nu au reusit sa inteleaga pe deplin ce provoaca desprinderea placentei, dar s-a observat ca aceasta apare cel mai des la femei cu tensiune arteriala crescuta (cronica sau indusa de sarcina), boli de inima sau diabet, la fumatoare si femei care consuma alcool.
Varsta inaintata a mamei, sarcina multipla si o desprindere de placenta la o sarcina anterioara pot constitui factori de risc. De asemenea, placenta se poate desprinde daca s-a inserat pe locul unei cicatrici a uterului. Placenta abruptio poate avea si cauze exterioare, precum o lovitura suferita de mama (in cazul unei cazaturi sau accident de masina)
Putem preveni desprinderea placentei?
Simptomul cel mai des intalnit este sangerarea vaginala, care poate fi usoara sau abundenta, in functie de gravitatea desprinderi. Sangele poate fi rosu inchis sau rosu aprins, in functie de locul in care s-a produs desprinderea.
De asemenea, mama va simti dureri abdominale, contractii uterine, iar uterul va fi sensibil si dureros. Daca se desprinde mai mult de jumatate din placenta sangerarea va fi abundenta, se va accelera ritmul batailor inimii la mama si se va observa o schimbare in miscarile fatului. Medicul va observa si o schimbare in ritmul cardiac al fatului.
Uneori sangele se strange in locul dintre placenta si peretele uterin, deci este posibil ca mama sa nu observe nicio sangerare. De aceea este important sa mergi la medic daca ai celelalte simptome: crampe sau contractii, dureri de spate, modificari ale miscarilor fatului.
Controlul medical
Daca desprinderea placentei este usoara medicul va recomanda repausul la pat pentru a opri sangerarea, iar in cateva zile mama va putea sa-si reia activitatile obisnuite.
Daca desprinderea este moderata mama va trebui sa ramana in spital pentru ca medicul sa poate monitoriza starea ei si a fatului. Daca s-a pierdut mult sange se va face o transfuzie. Vor fi monitorizate atent bataile inimii fatului, iar daca apar probleme medicul poate provoca nasterea.
Desprinderea totala a placentei este o urgenta medicala. De obicei doctorul va face o cezariana daca se constata ca fatul este in pericol. In cazuri foarte rare, placenta abruptio duce la moartea fatului.