Se poate ca deja sa-ti fi facut rezerve de scutece, sa fi instalat scaunul de copii in masina si totusi sa fi uitat detalii mici, dar importante. Cu cat planuiesti mai mult inainte de nastere, cu atat mai putine batai de cap vei avea in primele saptamani, care sunt oricum destul de grele. Iata ce subiecte trebuie sa dezbateti acum, asa incat sa scapati de stres dupa nastere.

Bugetul

R. Jeanne Renner, consultant financiar din San Diego, ofera consultanta personalizata familiilor, de la construirea unui buget pana la educatie privind managementul financiar al gospodariei. „Imi place sa compar casnicia cu o mica afacere cu doi proprietari. Fiecare din ei vine cu propria educatie, cu propriile abilitati financiare. La toate acestea se adauga, la un moment dat un copil. Nimeni nu ar intra intr-o afacere daca nu ar cunoaste atitudinea partenerului in legatura cu banii, insa multe cupluri nu discuta despre bani pana nu apar problemele”  

Pentru a evita aparitia problemelor, Renner ofera urmatoarele sfaturi cuplurilor

  • Stabiliti scopuri si limite. „Un scop ar fi cumpararea unei case in urmatorii cativa ani. Pentru asta aveti nevoie de un plan de conomisire. De asemenea, stabiliti limite concrete. De exemplu, niciunul din parteneri sa nu poata cheltui o anumita suma fara a discuta mai intai cu celalalt”
  • Ganditi in perspectiva. Copiii invata despre bani de la o varsta frageda. „Copiii isi doresc mai mult atentie si timp decat bani. Ei trebuie sa invete de unde vin banii, deci trebuie sa participle la planificarea bugetului.
  • Prima prioritate este sa scapati de datorii.

Informati-va ca sa puteti lua decizia corecta. Discutati problema si decideti impreuna, darn u lasati prietenii sau membrii familiei sa va influenteze. Daca decideti in favoarea circumciziei, alegeti cu grija doctorul care va face operatia.

Vizitele la maternitate si acasa

Este foarte important sa stabiliti un program pentru vizite. Astfel se defineste noua familie in ochii celorlalti si se stabilesc anumite limite.

Pentru a nu rani sentimentele celorlalti, trebuie sa realizati o schita de program, un program concret, dar flexibil. Fiecare din parteneri trebuie sa stie foarte bine ce-si doreste celalalt de la aceste vizite ale familiei si prietenilor.

Pastrati primele zile doar pentru persoanele foarte apropiate. Tatal poate fi ambasadorul proaspetei familii, raspunzand la telefon si la mesaje, in timp ce mama si copilul se odihnesc. Mai tarziu, tatal trebuie sa vorbeasca cu cei din familia sa, iar mama cu rudele ei, asa incat sa nu existe neintelegeri.