Transformarea lui intr-un cititor asiduu mai tarziu depinde de actiunile dumneavoastra de acum. Dumneavoastra sunteti cei care trebuie sa ii deschideti ochii in aceasta lume minunata a imaginatiei, lumea cartilor. La inceput, toti copiii sunt predispusi la a iubi cartile, povestile, pentru ca acestea reprezinta o modalitate de a visa si, in acelasi timp, de a intelege realitatea inconjuratoare. Ca pe parcurs sa se intampla ceva poate fi si din vina dumneavoastra.

Transformati-va intr-un povestitor

Toti copiii adora povestile, inca de mici. Aici puteti interveni, pentru a le deschide gustul pentru lectura. Intai de toate, trebuie sa deveniti un povestitor desafarsit! Incercati sa prelungiti lumea cartii dincoace, in lumea reala, pentru ca micutul sa se simta implicat in evenimente, hranindu-i in acelasi timp curiozitatea. Asadar, interpretati ceea ce cititi. Declamati, acolo unde este cazul, transformati-va vocea, gesticulati, implicati-va in poveste. Respectati stilul autorului, chiar daca vi se pare complicat pe alocuri. Renuntati la a repovesti, cu propriile cuvinte, ceea ce ati citit. Creati tot timpul legaturi intre realitatea traita de micut si realitatea cartii. Spre exemplu, daca in poveste este vorba despre un elefant, amintiti-i ca a vazut si el unul la gradina zoologica. Faceti pauze in timpul lecturii, pentru a comenta impreuna diferite aspecte pe care le-ati intalnit. Puteti incerca sa recunoasteti prenumele personajelor de pe fiecare pagina, sa stabiliti un posibil sfarsit diferit pentru poveste, sa descoperiti eventuale detalii ascunse, sa gasiti impreuna definitii pentru cuvintele neintelese care apar. In acest fel, cartea capata in ochii micutului o dimensiune interactiva si, in acelasi timp, ludica, care il va atrage si mai mult spre alte lecturi.
Nu uitati, cititul este unul dintre cele mai importante mijloace de informare pe care omul il are la dispozitie, chiar si in acest secol al XXI-lea. In afara de lectura cu scop de informare, la care apelam fiecare dintre noi, viitorii adulti trebuie sa aiba acces la intelepciunea, la cunostintele imense ascunse intre paginile cartilor care s-au scris pana acum, la imaginativul marilor maestrii ai literaturii, mai ales pentru ca lectura este una dintre primele mijloace ale copilului de a acumula experienta de viata. Depinde de dumneavoastra sa ii starniti si sa ii ocrotiti in suflet flacara lecturii.