De ce eu?
E normal sa te intrebi de ce ai ajuns sa ai probleme de fertilitate. Traim intr-o lume care acorda importanta pricipiului cauza-fect, de aceea este normal sa cauti raspunsuri si sa nu poti accepta arbitrariul. Infertilitatea ameninta increderea noastra ca am putea controla ceea ce ni se intampla. Aceasta dorinta de a controla este si ea normala, experientele anterioare ne-au facut sa credem ca putem decide cu usurinta ceea ce ni se va intampla. Infertilitatea ne face sa ne intrebam daca intr-adevar avem puterea de a ne controla viata, iar temerile rezultate se extind si pe alte planuri.
Pentru a impiedica astfel de probleme este important sa stii ce parti din viata ta pot fi controlate si sa le accepti pe cele asupra carora nu ai nicio putere. In unele cazuri, intoarcerea catre divinitate poate fi de ajutor in incercarea de a accepta neputinta. Una din partile bune ale infertilitatii este sansa de a aprecia mai mult ceea ce ai realizat in viata. Fiind constient ca ti se pot intampla si lucrurile rele, ai puterea de a aprecia si mai mult lucrurile bune de care ai parte dealungul viatii.
Vina
De multe ori, in incercarea de gasi o explicatie pentru infertilitate avem tendinta de a ne invinui pe noi insine. Persoanele care au suferit de o boala cu transmitere sexuala, au suferit un avort, sau nu si-au dorit copii in trecut, vor simti sentimente de vina, care vor duce la scaderea increderii in sine. De aceea e important sa alungam gandurile rele.
Pentru unele cupluri, sentimente de vina neexprimate pot duce la "sabotarea" casniciei. Presupunand ca femeia este cea care se simte vinovata, ea va crede ca sotul ei merita o viata mai buna, cu posibilitatea de a deveni tata. Ea va cere divortul sau ii va face probleme barbatului asa incat el sa fie cel care o paraseste. Desigur, acelasi scenariu poate functiona si daca inversam rolurile. Amintiti-va ca v-ati casatorit pentru ca va iubiti, pentru ca ati vrut sa fiti impreuna, si nu pentru capacitatea voastra de a procrea. Sentimentele de vina neexprimate pot duce la refuzul de a incerca tratamentele propuse de medic, din credinta ca nu meriti sa fii parinte. In cazurile acestea este bine sa ceri ajutorul unui piholog, care te va ajuta sa intelegi mai bine impactul pe care sentimental de vina il are asupra relatiei tale.
Izolarea
Infertilitatea este experienta personala si intima. Unele cupluri nu pot discuta cu altii despre problema lor. Ele vor respinge ajutorul din cauza sentimentelor de vina sau rusine. Mai mult, vor respinge prietenia cuplurilor care au copii si care sunt o sursa de durere. Gandul ca "ei au ce imi doresc eu" va duce la tristete, gelozie si va afecta relatia de prietenie. Din pacate, intreruperea relatiilor sociale va mari gradul de izolare.
Trebuie sa fiti constienti de motivele pentru cre va indepartati de familie, prieteni, colegi. Sigur ca sunt persoane care nu inteleg prin ce treceti si care pot spune lucruri dureroase. Dar sunt si altii care ar vrea sa va ajute si pur si simplunu stiu cum sa o faca. O buna comunicare va poate ajuta atat pe voi cat si pe cei care vor sa va ajute. Totusi nu e genul de problem ape care sa o discutati cu oricine. Trebuie sa identificati persoanele care va pot ajuta sip e cele care va vor face mai mult rau.