Sarcina este un moment special in viata fiecarui cuplu si multi planuiesc cu grija momentul cand vor avea copii. Multe cupluri incep sa se ingrijoreze pe masura ce lunile trec fara sa se intample nimic si devine mai important cand va aparea sarcina decat daca ea va aparea sau nu.
Desi jumatate din cazurile de infertilitate au cauza masculina, primul pas este vizita la ginecolog. De obicei infertilitatea se rezolva de la sine deoarece cuplurile se astepata ca sarcina sa apara imediat. De multe ori, FIV sau fertilizarea in vitro este mai putin eficienta decat FIB sau fertilizarea in pat, iar cuplurile ingrijorate trebuie sa-si ofere o perioada in care sa se relaxeze, asa incat natura sa-si poata urma cursul. Totusi, dupa un an de incercari nereusite e cazul ca un cuplu sa mearga la control.
Ginecologul poate trata infertilitatea pana la un punct, iar apoi trebuie consultat un specialist in endocrinologie si fertilitate. Este o perioada de incercari grele atat pentru femeie cat si pentru barbat si sentimentele pot fi coplesitoare.
Un cuplu care nu comunica eficient nu va putea face fata atator analize si controale medicale. Foarte importanta este si comunicarea cu medicul care poate da cuplului o senzatie de incredere si noi sperante. Trebuie sa stiti cat de important este un plan medical bine pus la punct. Nu e de ajuns sa iei medicamente si sa astepti. Trebuie facuti primi pasi asa incat cauzele cele mai evidente si mai usor de tratat ale infertilitatii sa fie eliminate.
Se presupune ca inaintea incercarilor de a avea un copil s-a facut si un examen medical atent. Conceptia trebuie precedata de un control al functiilor hormonale, al ritmului menstrual si al organelor genitale. Vitaminele prescrise in urma acestui control pot reduce riscul de avort spontan sau de anomalii genetice la fat. Este posibil ca un cuplu tanar care incearca fara success de un an sa aiba o problema. Dar un cuplu in care cei doi sunt trecuti de 35 de ani va avea nevoie de o perioada de gratie de cateva luni inainte sa se puna diagnosticul de infertilitate.
Un bun inceput in evaluarea fertilitatii este graficul temperaturii bazale, o metoda simpla in care femeia isi ia temperatura in fiecare dimineata asa incat sa poata observa acea crestere subtila care arata ca a avut loc ovulatia. Medicul ginecolog iti poate oferi graficul si toate informatiile de care ai nevoie pentru a incepe. Cateva luni de inregistrare a temperaturii bazale pot indica daca ciclurile sunt normale. Odata obtinuta aceasta informatie trebuie stabilit daca aceste cicluri normale sunt propice fecundarii si implantarii ovulului fertilizat. Aceasta se face prin observarea uterului si prin analize de sange care verifica nivelul hormonilor. Este posibil ca ovulul eliberat sa nu fie sanatos sau ca nivelul de progesteron sa nu fie propice implantarii ovulului fecundat. In acest caz ovulul fecundat este eliminate odata cu sangerarea menstruala si are loc o pierdere de sarcina foarte asemanatoare cu mesntruatia normala.
Oricare ar fi problema exista tratamente. Ciclurile neregulate pot fi modificate prin medicamente iar tesutul uterin neadecvat nidatiei poate fi imbunatatit prin suplimente de progesteron. Acestea sunt problemele cele mai usor de rezolavt in infertilitate.
Trompele uterine blocate in urma unor infectii sau a unei endometrioze reprezinta o mare provocare pentru ginecolog. Femeia poate avea cicluri normale si niveluri normale alea hormonilor dar din cauza blocajului spermatozoizi nu vor ajune niciodata la ovul. Daca blocajul este doar partial ovulul va fi fecundat darn u va putea ajunge in uter si se va bloca undeva, pe drum, ducand la o sarcina extrauterina. Pentru deblocarea trompelor adesea este nevoie de o interventie chirurgicala clasica sau laparoscopica.
Exista si cazuri rare de infertilitate provocate de existenta unor anticorpi care distrug spermatozoizii. Alteori, ovulul este fecundat, reuseste sa se implanteze in uter dar sistemul imunitar al mamei il elimina prin avort. Anticorpii asociati anumitor boli (printre care si lupusul ) pot provoca infertilitate si avorturi in primele saptamani de sarcina.
Ginecologul tau te poate ajuta daca suferi de infertilitate, dar in cazuri dificile cand este deposit de situatie trebuie sa-ti recomande un specialist in fertilitate. Interventiile chirurgicale specifice si procedurile sofisticate de laborator trebuie facute numai de catre specialisti.