Unul dintre factorii care cauzeaza infertilitatea este endometrioza, o boala ce consta in prezenta tesutului endometrial in afara uterului.
- Gonoreea, care prooaca o scurgere purulenta, asociata cu inflamatii grave ce blocheaza trompele uterine.
- Chlamidia, care produce acelasi tip de leziuni ca si gonoreea, numai ca adesea nu apare nici un simptom.
Exista si alte cauze, destul de frecvente ale infertilitatii:
- Atat gonoreea cat si chlamidia pot provoca abcese tubo-ovariene (abcese ale ovarelor sau ale trompelor uterine), care sunt foarte greu de tratat cu antibiotice. Adesea este nevoie chiar de indepartarea pe cale chirurgicala a organelor reproductive.
- Boala inflamatorie pelvina se refera la inflamarea oricareia din organele aparatului genital feminin. Aceasta afectiune se confunda foarte usor cu apendicita si este principala cauza de spitalizare la femeile tinere, cu o viata sexuala activa.
- Dezechilibrele hormonale, pot cauza disfunctii ovulatorii.
- O serie intreaga de medicamente pot determina modificari hormonale si ale functiilor organelor de reproducere.
- Abuzul de orice fel de droguri poate provoca, infertilitate, pierderi repetate de sarcina si boli congenitale.
Infertilitatea afecteaza atat barbatii cat si femeile
Cand un cuplu incepe sa se indoiasca de fertilitatea sa, obstetricianul poate afla despre ce fel de problema este vorba. De cele mai multe ori, problema se rezolva de la sine; se poate ca un cuplu sa isi faca griji prea devreme, cand nici nu au asteptat suficient timp sa apara o sarcina.
In cazul in care problema nu se rezolva de la sine, se fac primii pasi in tratarea femeii, dar nici barbatul nu trebuie neglijat. Aproape jumatate din cazurile de infertilitate se datoreaza barbatului. Nu are rost ca femeia sa faca analize costsitoare si dificile, daca barbatului nici macar nu i s-a recoltat o proba de sperma. Totusi, multi barbati refuza sa faca o analiza simpla, in timp ce sotiile lor fac nenumarate examene ginecologice. Medicii trebuie sa aiba grija ca spermograma sa faca parte din setul de analiza recomandat.
Printre afectiunile care provoaca infertilitatea barbatului se numara:
- Ejacularea retrograda (sperma intra in vezica urinara in loc sa fie eliminata prin uretra), care poate fi provacata de o operatie la nivelul prostatei, unele medicamente sau unele boli cronice. Semnul cel mai evident este eliminarea unei cantitati foarte mici de sperma.
- Calitatea slaba a spermei, fie ca e vorba de un numar prea mic de spermatozoizi (oligospermie), de absenta totala a acestora (azoospermie), mobilitatea redusa a spermatozoizilor sau modificari aparute in forma lor.
Intr-un mililitru de sperma normala se gasesc intre 20 si 120 milioane de spermatozoizi. Pentru ca sarcina sa apara este nevoie ca macar 30% dintre acestia sa aiba forma, marime si mobilitate normala. Exista multi factori care pot aduce modificari in calitatea si cantitate spermei:
- Oreionul la varsta adulta
- Dezechilibrele hormonale
- Consumul de droguri sau alcool in cantitati mari
- Infectiile acute
- Bolile cronice
- Leziunile testiculare
Atat in cazul barbatului cat si al femeii, se adauga un numar de factori care pot duce la infertilitate: varsta inaintata, stresul, obezitatea, alimentatia necorespunzatoare. Pe langa toate aceste cauze exista si cazuri cand nu se poate stabili un motiv exact al infertilitatii.