Pamantul din gradina, mancarea din farfurie, chiar si apa pe care o bei, pot gazdui otravuri care te impiedica sa ramai insarcinata. Iata ce au descoperit specialistii despre aceste substante.
Perioada de preconceptie poate fi magica, dar poate fi si frustranta. Unele cupluri reusesc in cateva luni, altele incearca ani de zile fara succes. Specialistii spun ca unul din factorii infertilitatii este poluarea crescanda din lumea noastra.
Ce sunt dioxinele
Mary Lou Ballweg a auzit primele zvonuri acum 15 ani. Undeva in America de Nord, intr-o colonie de maimute, au aparut multe cazuri de endometrioza, o boala ginecologica si imunologica, misterioasa si dureroasa care de multe ori creeaza infertilitate. Ca sef al Endometriosis Association (asociatie americana, cea mai mare din lume, care studiaza endometrioza) Ballweg a urmarit cu interes utimile studii asupra endometriozei. De multe ori, ea le-a dat si indicii pretioase cercetatorilor.
Unul din acesti cercetatori este Sherry Rier, care a studiat imunologia la Universitatea de medicina din Tampa, Florida. Rier insasi a suferit de endometrioza, o boala in care parti din mucoasa uterina migreaza catre cavitatea abdominala. Rier suferea de dureri atat de mari, incat medicii au fost nevoiti sa-i indeparteze ovarele. Durerea suferita a starnit interesul ei asupra bolii.
Colonia de maimute a fost dusa intr-un laborator al Universitatii din Wisconsin, la o ora si jumatate de biroul lui Ballweg. In 1977 s-a format un grup de 20 de femele pe care s-au studiat efectele dioxinei, (poluantul care a provocat dezastre ecologice in Lova Canal, New York, Missouri) asupra ciclurilor reproductive si asupra puilor.
Animalele au fost capturate din salabaticie si in alimentatia lor s-a introdus dioxina, timp de patru ani, incepand din perioada pubertatii. Dar cum nu au mai existat fonduri, studiul a fost abandonat, puii vanduti, iar colonia initiala a fost uitata, pana cand, 10 ani mai tarziu, chiar cand trebuiau sa fie vandute si ele, maimutele au inceput sa moara intr-un mod ciudat: endometrioza la plamani si intestine. Ballweg a facut imediat rost de fonduri pentru a intretine cele 17 femele ramase si i-a dat colegei ei, Rier, sarcina de a afla ce se intampla.
Descoperirea le-a lasat mute de uimire. 79% din maimute sufereau de endometrioza. Cu cat le fusese introdusa mai multa dioxina in alimentatie, cu atat mai grava era boala. „Rezultatele au fost atat de neasteptate incat aproape am lesinat de uimire.” spune Ballweg.
Descoperirile lui Rier au dat un impuls cercetarilor asupra endometriozei, si in general, au convins oamenii de stiinta sa studieze felul in care substantele chimice pot influenta echilibrul hormonal si imunologic al femeilor. Tesutul endometrial localizat in abdomen nu este un fenomen benign. El poate provoca leziuni, chisturi si infertilitate. Tesutul endometrial aflat in afara uterului poate sangera o data pe luna, precum endometrul normal, dar cu acel sange nu poate iesi din organism, el va ramane in cavitatea abdominala, provocand inflamatii si crampe extrem de dureroase.
Tratamentele obisnuite, calmante, hormonale, indepartarea chirurgicala a leziunilor si tesutului afectat, sunt singurele folsite in prezent, pentru ca specialistii nu inteleg foarte bine endometrioza. Lipsa de tratamente adecavat condamna femeile la dureri periodice, dar poate provoca si probleme mai mari.
Endometrioza este asociata cu o incidenta crescuta a cancerului ovarian si mamar, dar si cu boli ale sistemului imunitar, precum fibromialgia sau lupusul. „Am luat in considerare multi factori cauzatori ai endometriozei – deficiente ale sistemului imunitar, sangele menstrual care ar putea curge in directia gresita – dar nu ne-am gandit la dioxina”, spune Ballweg. „Cine s-ar fi gandit ca dioxina ar putea avea legatura cu endometrioza„?
De unde vine dioxina
Dioxina este cea mai periculoasa substanta organica creata de om, a doua ca toxicitate dupa deseurile radioactive. Ea face parte dintr-o categorie de substante, cunoscute ca perturbatori ai sistemului endocrin, care afecteaza in proportie mare hormonii umani, blocand sau mimand functiile hormonilor si perturband totul de la tiroida, la sistemul reproducator.
Dioxina este un produs secundar in cadrul fabricarii si arderii de materiale plastice si materiale organice care contin clorina. Poate aparea si in continutul unor ierbicide. Astazi, cele mai mari surse de dioxina sunt arderile necontrolate de deseuri, anumite procedee de obtinere a metalelor si sedimentele contaminate cu dioxina din rauri si rezervoare, care sunt aduse la suprafata.
Expunerea la dioxina poate provoca cancer, boli de inima, diabet, boli genetice si probleme de dezvoltare la copii, de la un IQ scazut si pana la dinti fragili. O cantitate foarte mica poate sa fie prea mult.
Raportul lui Rier, despre maimutele bolnave, publicat in 1993, a atras atentia specialistilor din intreaga lume. In urmatorii 10 ani, ei au ajuns la concluzia ce exista o legatura stransa intre dioxina si endometrioza, spune dr. Linda Birnbaum, care lucreaza pentru agentia Americana pentru protectia mediului si este expert in probleme legate de dioxina. Dr. Birnbaum si colegii ei au descoperit ca tesuturile endometriale implantate in abdomenul soarecilor de laborator isi mareau dimensiunile daca animalele primeau doze de dioxina. Diverse studii au aratat ca femeile care sufereau de endometrioza au niveluri crescute de dioxina in sange.
Totusi, deocamdata, cercetatorii nu au dovada clara ca dioxina provoaca endometrioza si nici nu stiu cum actioneaza aceasta substanta. Studiile pe pacienti umani sunt greu de facut pentru ca de-a lungul vietii sunt expusi la tot felul de toxine. Oricum, expertii ne indeamna sa fim precauti. Guvernele, marile companii industriale si oamenii in general ar trebui sa fie foarte atenti la felul cum este imprastiata aceasta toxina.