„Echipamentul” pentru masa
O lingurita de plastic, speciala pentru sugari, un bol si o barbita pentru captuseala impermeabila sunt primele ustensile necesare sugarului in lumea gusturilor „solide”, iar scaunelul special de masa este locul ideal. Pe piata exista scaunele pliante foarte practice care se transporta usor si se adapteaza in conditii de siguranta la orice masa.
Paharele de plastic, cu capac special, care inlesnesc bautul si impiedica varsarea lichidului, sunt cea mai buna solutie.
Aceste vase nu au nevoie de sterilizare, ci numai de o spalare atenta,de clatire cu apa curata si de uscare completa.
Aparatul de tocat electric paseaza simplu si rapid alimentele pentru primele saptamani de alimentatie diversificata. Mai tarziu alimentele pot fi zdrobite cu furculita.
Vreau sa mananc cu lingurita
Una dintre primele obisnuinte ale celor mari, pe care incepe sa o adopte sugarul, este sa manance cu lingurita. Hranirea cu lingurita este un proces care cere rabdare si tact.
- Puneti lingurita intre buzele sugarului si, daca refuza sa deschida gura, nu incercati sa il determinati sa o faca. Daca mancarea aluneca in partea din spate a limbii, se poate ineca.
- Daca sugarul refuza sa manance cu lingurita, puneti mancare in varful degetului dumneavoastra si lasati-l sa suga. Daca tot nu vrea sa manance, probabil ca nu este de acord cu reteta dumneavoastra. Incercati sa introduceti alta data mancarea respectiva.
- Dupa fiecare masa, putina apa ii va curata gurita.
Atmosfera placuta, mediul ambiental frumos, buna dumneavoastra dispozitie, fara izbucniri si vociferari, determina ca si copilul sa fie mai ingaduitor. Nu intrerupeti masa ca sa va ocupati de altceva.
Mananc cu mama si cu tata!
Participarea copiilor la masa familiei este importanta, deoarece il aseaza in randul membrilor activi ai familiei, fiind tratat ca „egal”. In momentul in care va revendica lingurita, va fi gata sa participe la masa in familie.
Cand copilul a crescut si este in masura sa manance o mare varietate de alimente, nu mai exista nici un motiv sa dedicati timp si efort ca sa gatiti in mod special pentru el, bineinteles cu conditia ca mancarea sa fie corespunzatoare. Copilul invata si trebuie sa invete sa manance de toate. Desigur, ca fiecare de altfel, va avea preferintele lui de gust si mancaruri favorite, este necesar sa primeasca toate componentele nutritive si vitaminele necesare. Aceasta este, de altfel, prioritatea principala in alegerea regimului sau.
Copiii cu o greutate exagerata
Obisnuintele alimenatre gresite sunt in principal rezultatul lipsei de informare a parintilor; exista insa si factorul ereditar.
O parte de raspundere o au, de asemenea, bunicul si bunica, adeseori greu de convins ca dulciurile si bunatatile culinare nu trebuie incluse in regimul dietetic zilnic. Cel mai important factor este insa modul de alimentatie al parintilor, care este adoptat de copil; de aceea ei vor trebui sa-si formeze obisnuinte alimentare corecte.
Pentru sugarul care a luat prea mult in greutate, pediatrii recomanda scaderea cantitatii de piureuri si creme, care aduc multe calorii, si inlocuirea acestora cu cantitati mai mari de lapte. Scopul este limitarea senzatiei de foame si evitarea aglomerarii surplusului de grasime. Cateva sfaturi utile in aceasta directie:
Consumul de zahar rafinat este unul din principalele motive ale obezitatii copilului. Eliminati asadar zaharul din lapte sau din piureurile din fructe, dulciurile si produsele cu substituenti ai zaharului.
- Limitati, fara sa eliminati complet, pastele fainoase, painea si sosurile. Preparati diverse mancaruri usoare, fara multe calorii.
- In cazul in care copilul continua sa spuna ca ii este foame, chiar dupa ce numarul de calorii necesare a fost asigurat, oferiti-i un fruct sau un pahar cu lapte.
- Nu il certati cand cere ceva interzis. Propuneti-i o alta solutie.
- Una dintre activitatile indragite de copil este sa mestece mereu ceva. El se ocupa cu placere de o bucata de paine sau de un morcov, ceea ce duce la reducerea rezistentei de foame si la eviatrea surplusului de calorii.
- Incercati sa nu va manifestati slabiciunile alimentare in fata copilului dumneavoastra „chips” sau alte „bunatati”. O jucarie sau o poveste sunt daruri mai bune si mai folositoare.
Iti spun: nu imi este foame!
Alimentatia corecta inseamna diversitate de alimente corespunzatoare, in cantitati potrivite. Copilul trebuie sa mamance in cantitati mici, de multe ori pe zi, alimente cuprinzand toate elementele nutritive necesare, asigurandu-i-se astfel nevoile nutritionale.
Unii sugari sunt dificili la mancare. Este clasica imaginea mamei sau a bunicii care indeamna copilul sau il alearga cu lingurita, tactica cu care copilul se deprinde foarte repede. O metoda eficienta este prezentarea mai atenta a mesei si diferite artificii care o fac mai atragatoare. O fata de masa frumos colorata, o farfurie decorata in culori vii si cu fantezie reduc atitudinile refractare ale copilului.