1. Inca de la nastere, alaptatul bebelusului trebuie realizat la cererea acestuia. In prima luna de viata, un bebelus se poate trezi chiar si din doua in doua ore pentru a suge la san. Depinde de fiecare bebelus in parte si de laptele mamicii. In functie de dezvoltarea celui mic, medicul pediatru va hotara daca copilasul are nevoie de supliment de lapte praf sau daca sanul mamei este suficient.
2. Incepand cu a doua luna de viata, bebelusul va incepe sa-si regleze putin programul de masa. Acesta va suge la o masa aproximativ 190 ml de lapte, si va avea intre 6 si 10 mese pe zi, la intervale de 4-5 ore.
3. La varsta de 3 luni, un bebelus ar trebui sa aibe 5-6 mese de lapte pe zi si una pe timpul noptii. Bebelusul va suge aproximativ 900-1000 ml de lapte zilnic, la intervale de 4-5 ore. La controlul de 3 luni, medicul pediatru va cantari bebelusul si va stabili daca acesta se hraneste corespunzator si este dezvoltat armonios.
4. La 4 luni copilasul va avea nevoie de o cantitate de lapte mai mare. Mai exact, nevoile lui pot ajunge la 1200 ml de lapte pe zi, micutul avand doar 5 mese pe zi. Ma joritatea bebelusilor bine hraniti, la aceasta varsta vor renunta la suptul de noapte.
5. La varsta de 5 luni, in general, un bebelus dezvoltat armonios, trebuie sa stea in fundulet sprijit de perne, trebuie sa fie foarte activ, sa prezinte interes pentru alimentele solide deoarece, se poate incepe diversificarea. Orarul de mese al unui bebelus de 5 luni consta in 5 mese pe zi, dintre care, 4 de lapte si una solida – piureurile de legume. Atentie maxima! Diversificarea nu se incepe fara acordul medicului pediatru.
6. In sfarsit, am implinit 6 luni! Bebelusul sta in fund, deschide gurita atunci cand vede lingurita, adora fructele si legumele pasate. Urmati in continuare programul de 5 mese pe zi, de aceasta data, doar 3 de lapte. La orele 10-11.00 introduceti piureul de fructe, la pranz piureul/supa de legume. De asemenea, in biberonul de seara puteti adauga si cereale speciale pentru bebelusi.