Se crede ca o femeie insarcinata mananca pentru doi si prin urmare starea de sanatate a copilului ei va fi cu atat mai buna cu cat viitoarea mamica este mai rotunjoara. Este adevarat sau nu?
Este bine-stiut ca o femeie insarcinata care nu ia in greutate corespunzator dezvolatrii sarcinii aduce mari riscuri copilului. Acesta are 50% sanse sa se nasca cu o greutate sub cea normala, sa aiba probleme de auz, de vaz si de invatare – mai tarziu in viata. De asemenea, riscurile sunt si pentru mama, pot aparea anemii severe, nastere inainte de termen, osteoporoza – mai tarziu in viata. Asadar, cu cat mai slaba este o femeie insarcinata cu atat riscurile cresc!
Pentru multe dintre femei, aspectul fizic si silueta comporta griji pentru o viata intreaga, de aceea este foarte greu sa treaca peste importanta data acestor calitati si de aici se creeaza de multe ori problemele. Societatea contribuie si ea la aceasta problema prin promovarea ca ideal a femeii insarcinate care arata exact la fel ca inainte doar ca are „burtica”.
Pe de alta parte, formele rotunde nu sunt intotdeauna cele mai sanatoase pentru copil si pentru viitoarea mamica. Sa iei in greutate 20 de kilograme in timpul sarcinii nu e cel mai bun lucru pentru sanatate. O medie este de 8 – 9 kilograme.
Atentie insa! Fiecare femeie este diferita, iar greutatea potrivita in timpul sarcinii poate fi calculata doar de catre medicul care urmareste sarcina, nu se poate generaliza si nu se pot elimina diversi factori care influenteaza intr-un fel sau altul o anumita sarcina.
Poate fi foarte dificil sa castigi in greutate in timpul sarcinii, chiar daca iti doresti acest lucru. Este recomandat ca greutatea ta sa creasca in primul trimestru de sarcina, dar daca nu ai reusit, nu este prea tarziu. De asemenea, poti chiar sa scazi in greutate daca ai simptomele caracteristice de greata, lipsa apetitului si oboselii. prin urmare, daca dupa primul trimestru de sarcina greutatea este sub cea corespunzatoare, este bine sa consulti un nutritionist, dara fara a intra in panica.
Daca dupa al doilea trimestru de sarcina, greutatea este inca sub limitele corespunzatoare, situatia se complica si poate implica probleme mai serioase. Chiar si cand nu poti manca foarte bine din cauza greturilor sau a celorlalte probleme specifice, atunci cand poti, mananca alimente dense si bogate in nutrienti fara a te gandi la calorii (ai grija insa! grasimile nu sunt nutrienti sanatosi).
Daca viitoarea mama, face sport, este posibil ca greutatea sa scada sau sa se mentina sub limitele corespunzatoare deoarece alimentatia trebuie sa acopere necesitatile atat, ale sportului cat si ale sarcinii. De cele mai multe ori insa se refera strict la metabolism.
In cazul problemelor de nutritie cunoscute (anorexie, bulimie) este recomandat ca pe durata sarcinii, alaturi de mama sa fie nutritionistul si un psiholog. De asemenea, unele femei intra in panica deoarece nu se incadreaza in baremele corespunzatoare in ce priveste greutatea, creand astfel o situtie mai grava.
Asadar, este foarte important ca inainte de toate, ca viitoare mamica sa iti mentii atitudinea pozitiva si sa nu eziti in a consulata medicul referitor la grijile privind sanatatea ta.
Sursa: BabyZone