Diareea acuta se manifesta printr-un tranzit intestinal rapid cu scaune de consistenta modificata care duce la o pierdere brusca de apa si sodiu.
Factorii determinanti sunt de natura: virala, microbiana (E. coli, Salmonella etc.) sau parazitara (Giardia).
Boala se transmite in primul rand pe cale fecal-orala (transmiterea fecalelor contaminate la gura prin maini murdare, ingestia de alimente si apa contaminate).
Diareea debuteaza brutal, cu sau fara febra, uneori varsaturi care preced cu 8-12 ore instalarea bolii.
Scaunele sunt modificate in ceea ce priveste: consistenta (apoasa si in varianta severa cu mucus sau sange), culoarea si frecventa (ajungand pana la 20 de scaune /zi).
Atentie! In cazul folosirii scutecelor de unica folosinta este greu de facut diferenta intre un scaun apos si urina astfel este indicata prezentarea la medic si a scutecelor folosite. Cu cat copilul este mai mic de varsta cu atat pericolul este mai mare deoarece se pierd cantitati mari de lichide prin scaune si varsaturi.
Prezentarea la medic este obligatorie, dar pana ajungeti la cabinet iata cateva sfaturi:
- Nu se recomanda administrarea de antiemetice (medicamente care opresc varsaturile) fara avizul medicului;
- Deshidratarea constituie o urgenta si se trateaza cu ceaiuri sau apa fiarta si racita in care se adauga saruri de rehidratare in cantitatile specificate pe pachet. Atentie! Solutiile de rehidratare nu se fac nici mai concentrate nici mai diluate decat este recomandat!
- Lichidele se administreaza in cantitati mici la intervale de cateva minute;
- Cantitatea minima de lichide care se administreaza intr-o zi trebuie sa fie cel putin egala cu greutatea copilulului x 100 ml (de ex.: pentru un copil de 6 Kg cantitatea minima de lichide care trebuie administrata in 24 de ore este de 6 x 100 ml = 600 ml).
- Antibioticele nu sunt necesare decat in caz de diaree mucosangvinolenta sau in caz de risc infectios general;
- Se recomanda respectarea cu mare strictete a regulilor de igiena. Mai jos va prezentam cateva reguli de igiena care trebuie respectate atat in perioada cat sugarul este bolnav dar si cand este sanatos:
- adultii trebuie intotdeauna sa se spele cu sapun pe maini inainte de a veni in contact cu sugarul;
- biberoanele se fierb timp de 20 de minute la fiecare folosire;
- este indicat sa aveti mai multe suzete care se fierb timp de 4 minute, dimineata, astfel ca in momentul cand suzeta a fost scapata din gura (chiar si in patut) se foloseste alta sterilizata;
- vara supa, branza de vaci si alte mancaruri preparate in casa se altereaza usor chiar si la frigider. Daca dupa 48 de ore nu sunt consumate se arunca;
- laptele se serveste in maxim 30 de minute de la preparare.
- La copilul sugar se opreste alimentarea cu lapte praf care se inlocuieste cu solutii apoase cu saruri de rehidratare. Realimentarea se face cu preparate speciale de lapte delactozat Atentie! La sugarul alimentat natural nu se intrerupe alaptatul!
- La copii trecuti de varsta de 6 luni, modificarile dietetice sunt mai variate: orez, morcovi, banane, mere coapte si gutui;
- Sunt interzise dulciurile, zaharul, fructele si legumele care fermenteaza.
De retinut! Prezentarea la medic se face cat mai urgent deoarece riscul de deshidratare este foarte mare!
Articol sustinut de Medicover