Noi cercetari sugereaza ca timpul prea lung in care bebelusul vostru plange si capacitatea lui de a dormi peste noapte, ar putea fi corelate cu timpul pe care bebelusul il petrece in bratele dumneavoastra.
Bebelusii tinuti in brate foarte mult timp, 15 pana la 16 ore pe zi, au plans mult peste noapte si au avut probleme cu adormitul cand au ajuns la varsta de 3 luni, in timp ce bebelusii tinuti in brate foarte putin plangeau foarte mult la 2 si la 5 saptamani. Parintii care au adoptat o tehnica de mijloc, au avut bebelusi mai linistiti atat in primele saptamani cat si mai tarziu, dincolo de prima luna de viata.
Fiecare dintre abordari a avut „diferite costuri si beneficii”, spune autorul studiului Ian St. James-Roberts, cercetator la Universitatea din Londra.
St. James-Roberts si colegii sai au studiat trei grupuri de parinti in total 275 care si-au tratat bebelusii diferit in primele saptamani de viata.
- Un grup de parinti au ales sa stea foarte aproape de bebelusii lor pana la 10 zile, tinandu-i in brate 80% din timpul cuprins intre 8 dimineata si 8 seara, si raspunzand imediat la plansul lor. Multi dintre acesti parinti dormeau cu bebelusii lor.
- Al doilea grup de parinti traiau in Londra si erau distanti cu bebelusii lor: ii tineau in brate, in medie, 8,5 ore pe zi. Conform cu St. James-Roberts, acest comportament este similar parintilor din Statele Unite ale Americii.
- Al treilea grup de parinti erau din Copenhaga, Danemarca si isi tineau bebelusii in brate aproximativ 9,75 ore pe zi.
Cercetatorii au examinat apoi obiceiurile de dormit si de plans ale bebelusilor. Rezultatele studiului apar in revista Pediatrics, numarul din luna iunie 2006.
Bebelusii din Londra au fost mai agitati si au plans cu 50% mai multe in 24 de ore decat celelalte doua grupuri la 10 zile si la 5 saptamani. Autorii studiului au scris ca aceste rezultate sustin suspiciuni cu privire la ingrijirea bebelusilor britanici care poate duce la bebelusi care plang mai mult.
La 12 saptamani, parintii care si-au tinut bebelusii in brate cel mai mult au fost cel mai predispusi sa doarma peste noapte 5 luni sau mai multe, fara sa se trezeasca si sa planga. Ei au raportat o medie de 5 nopti de somn linistit in saptamana premergatoare raportului.
Parintii care si-au tinut bebelusii cel mai putin in brate au raportat o medie de 4,6 nopti de somn fara griji, fata de cel mai scazut raport de 3,4 nopti in grupul mediu.
Per total, autorii studiului raporteaza ca bebelusii plang totusi destul de mult indiferent de ce fac parintii lor. Aceasta adaugare „pentru a evidentia ca sesiunile de plans neconsolat, care sunt comune in primele saptamani, nu sunt foarte mult afectate de variatiile aplicate de parinti, oferind reasigurari ca acest aspect al vietii nou-nascutilor nu este din vina parintilor”.
Dr. George J. Cohen, medic pediatru si editor sef al revistei „Ghid pentru somnul copilului vostru” publicata de catre Academia Americana de Pediatrie, spune ca aceste rezultate sunt rezonabile, chiar daca studiul a analizat numai anumite grupuri de bebelusi si parinti, ceea ce face ca „rezultatele sa nu fie universal aplicabile”.
Ce este de facut?
Fiti flexibili atunci cand este vorba de tiparele de somn ale bebelusilor vostri, va sfatuieste Cohen. „Cele mai frecvente ‘greseli’ ale parintilor constau in necunoasterea varietatii de tipare normale si de aceea ei incearca sa determine tiparele de somn ale bebelusilor atunci cand ei nu sunt pregatiti,” mai spune el.
De asemenea, spune, in timp ce –diferite stiluri de parinti pot determina diferite comportamente ale copiilor,– bebelusii vor fi diferentiati individual. –Parintii nu trebuie sa se acuze pe ei insisi daca bebelusii lor nu par sa se adapteze la dorintele parintilor de dormit,– a adaugat el.
Articol preluat si tradus dupa noutatile furnizate de HealthDay