Spitalele in care exista saloane „rooming in” (saloane in care stau mama cu copilul) prezinta marele avantaj ca mama participa activ la primele lectii despre ingrijirea copilului. Astfel, acasa ea stie deja cum se alapteaza corect copilul sau cum se face baia micutului.
Dar de cele mai multe ori mama este foarte speriata cand ajunge sa faca singura aceste activitati fara prezenta unui cadru calificat sau cu experienta. Atunci mamele apeleaza la cele mai apropiate presoane din familie. Bunicile au o placere deosebita sa ajute la baia nepotelului. Uneori exista divergente de opinie, mamele incearca sa faca totul ca la carte, mai ales daca sunt la primul copil. Este indicat ca teoria sa fie combinata cu experienta altora.
In general se respecta aceleasi principii. Sunt pregatite de la inceput cu mare grija toate lucrurile de care aveti nevoie la baie si dupa baie.
Baia nou-nascutului poate fi facuta in aceeasi camera in care doarme
Temperatura camerei in care se face baia trebuie sa fie in jur de 25 ºC, iar temperatura camerei in care sta nu trebuie sa coboare sub 21 ºC. Cei mai multi parinti fac baia copilului in aceeasi camera in care doarme. Este mai avantajos pentru ca nu se mai trece prin alte incaperi mai friguroase. Variatiile bruste de temperatura nu sunt bine suportate de bebelus.
Care este ora cea mai buna pentru baie?
Cred ca undeva in jur de 20, dar sa fie pastrata aceeasi ora pentru ca sa nu se modifice programul de mancare si somn. E mai bine de facut baita seara pentru ca va avea un somn mai linistit. In primul an pielea copilului sufera mari transformari, de aceea se va face baie zilnica.
Se vor pregati dinainte hainele curate si calcate ale copilului, un prosop moale, scutece, pudre, uleiuri sau creme. Sapunul folosit va fi unul special pentru bebelusi care are un ph neutru, ca si cel al pielii copilului. Sapunurile obisnuite au un ph alcalin si distrug bariera protectoare a pielii realizata de secretiile glandelor sebacee si sudoripare (vezi articolul cu infectiile pielii la nou nascut: Infectiile pielii si ale cordonului ombilical la nou-nascuti), favorizand infectiile. Nu e indicata utilizarea spumei de baie pentru ca irita usor pielea si ochii iar indepartarea agentilor de spalare prin clatire nu este eficienta.
Daca bebelusul este alimentat artificial nu uitati sa-i pregatiti si laptele!
Dupa baie va fi obosit si va adormi repede, nu mai poate astepta sa-l preparati. Baia dupa masa ar putea duce la varsaturi, sughit, apoi copilul se agita, nu mai adoarme si se ivesc situatii neplacute. Inainte il puteti cantari.
Dupa ce ati pregatit toate aceste lucruri, puteti aduce cadita si apa. Cadita va fi asezata pe pat sau pe doua scaune, astfel incat sa aveti o pozitie cat mai comoda, nu jos unde e posibil sa fie curent. Temperatura apei trebuie sa fie cam de 35 ºC, insa nu prea cred ca cineva va sta cu termometrul in mana sa o verifice permanent. Asa ca cea mai eficienta metoda ramane prin incercarea cu mana sau cotul.
Cantitatea de apa variaza in functie de marimea caditei dar si de copil. In general se pune apa asa incat corpul copilului sa se scufunde pana la jumatate din grosimea sa. Cam 10 cm ar trebui sa ajunga. Atentie! Tot timpul capul copilului va fi sustinut cu o mana si nu va fi lasat singur nici macar o clipa pentru ca se poate ineca. Pentru a usura aceasta operatie, puteti cumpara din magazin suporturi speciale care se introduc in cadita iar bebelusul va sta comod ca intr-un fotoliu in timpul spalarii. Baia nu este, inca, un moment de joaca pentru copil. De aceea nu trebuie sa dureze foarte mult. Bunicii obisnuiesc sa puna plante in apa. De exemplu, galbenelele au un cunoscut efect cicatrizant si antiseptic, iar ceaiul din aceste flori poate fi benefic pe o piele iritata.
Dupa baie pielea copilului va fi stearsa cu blandete in timpul vorbelor dulci soptite de catre mama. Urechile se sterg cu atentie, pentru a nu cauza traumatisme locale, cu ajutorul betisoarelor auriculare speciale. Toaleta ochilor se face cu pansamente sterile inmuiate in ser fiziologic, prin stergere din unghiul extern catre cel intern. Pentru nas se pot folosi pompite speciale de aspirat secretiile inmuiate in prealabil tot cu ser fiziologic. Se pot folosi pudrele cu talc si oxid de zinc care mentin uscata si catifelata pielea copilului. La fundulet se pot folosi crema de galbenele sau uleiuri speciale pentru bebelusi, dar care sunt mai bine suportate dupa varsta de doua luni. In cazul iritatiilor perianale solicitati consultul unui medic.
Daca bontul ombilical nu este inca detasat, dupa baie tamponati-l cu alcool sanitar, apoi puteti folosi o pudra cu bacitracina pentru a preveni infectia ombilicala si lasati-l liber, fara pansament pentru a se detasa mai repede. Dupa desprinderea bontului se poate pune o picatura de tinctura de propolis. Ajuta la cicatrizare.
La prima vedere pare destul de complicat. Prima incercare va fi mai dificila, de aceea e bine sa aveti pe cineva cu experienta alaturi. Apoi totul va deveni o obisnuinta si o placere pentru voi si pentru bebelus!