Probleme legate de alimentatie la nou-nascut:
- Aerofagia este o problema frecventa si reprezinta aerul inghitit de copil in timpul suptului. Pentru a o preveni, dupa supt, se ridica sugarul in pozitie verticala, sprijinit de umarul mamei, se bate usor pe spate pentru a eructa; se mai poate tine si pe genunchi, sprijinindu-i ceafa.
- Colicile abdominale sunt provocate de insuficienta dezvoltare a tractului digestiv. Se poate pune copilul pe burtica sau se pot aplica comprese caldute pe abdomen; de asemenea, ceaiul de colici din farmacie este foarte util.
- Regurgitarile si varsaturile – toti sugarii scot afara o cantitate mica de lapte in timpul mesei, dupa supt, dupa ce eructeaza sau cand sunt pusi in patut. Nu trebuie sa ne speriem, deoarece sugarul retine cantitatea de lapte necesara pentru masa respectiva. Daca copilul varsa constant, refuza alimentatia sau are diaree, acestea pot fi semne de boala si trebuie sa ne adresam unui medic pediatru.
- Sughitul – Toti sugarii sughita. Pentru a-l calma, dati-i o lingurita de apa fiarta si racita.
- Constipatia – se combate cu ceai de musetel, dat cu lingurita, daca alaptati, sau ajutand copilul sa evacueze scaunul cu un termometru introdus usor in poponet.
- Aftele – sunt pete albe, persistente pe limba, cerul gurii si partea inferioara a obrajilor sugarului, provocate de o ciuperca, Candida. Se fac badijonari cu glicerina cu stamicin in gurita copilului, de cateva ori pe zi. Atentie la igiena sanului!
- Icterul – este coloratia galbuie a pielii copilului, la cateva zile dupa nastere, cunoscut sub numele de „icter fiziologic”. Se datoreaza cresterii bilirubinei, prin distrugerea globulelor rosii, care exista in exces in timpul vietii intrauterine. Ficatul noul-nascutului avand inca functii imperfecte, nu poate sa indeparteze celulele rosii in exces, imediat, in primele zile dupa nastere. Nivelul bilirubinei in sange creste, de unde si coloratia galbena a pielii. Plasand copilul sub o sursa de lumina fluorescenta, cu ochii acoperiti, nivelul bilirubinei scade in cateva zile, la nou-nascutul normal si intr-o saptamana la cel nascut prematur.
- Sanii si organele genitale – nou-nascutii pot avea sanii umflati sau chiar o scurgere de cateva picaturi de lapte in primele zile dupa nastere. Fetitele pot avea chiar o mica pierdere vaginala. Aceste simptome se datoreaza hormonilor din sangele mamei, care sunt inca prezenti in sangele nou-nascutului. Fenomenele sunt temporare si se diminueaza in cateva zile.
Baia nou-nascutului
Lucruri necesare: cada de plastic, prosoape mici si mari, sapun si sampon special pentru bebelusi, scutece, crema, ulei, pudra de talc, hainute, salopete, etc.
Atentie: testeaza temperatura apei cu incheietura mainii, fata interna!
Nu lasa copilul nesupravegheat, singur in baie!
Nu lasa copilul singur pe masa de schimbat, el se poate rostogoli!
Daca suna telefonul, ia copilul cu tine intr-un prosop