Durata unei sarcini este, in mod normal, de exact 280 de zile de la ultima menstruatie, adica de 40 saptamani. Acest calcul e valabil in cazul in care ciclul menstrual al mamei apare periodic, la un interval de 28 de zile. Medicul tau poate evalua destul de precis data nasterii, dar exactitatea lui depinde si de cat de regulata era menstruatia ta inainte de sarcina.
Medicul iti va spune din timp ce fel de nastere iti recomanda: normala sau prin cezariana. Inainte de a decide ia in calcul avantajele si dezavantajele fiecarui tip de nastere.
Nasterea prin cezariana a devenit astazi la fel de sigura ca o nastere normala. Riscurile pentru mama sunt minore. Se afirma, pe de alta parte, ca bebelusii nascuti prin cezariana risca sa aiba mai multe complicatii dupa nastere. Mama este pusa sa aleaga intrucatva intre "binele ei de moment" si binele ulterior al copilului. Nasterea prin operatie cezariana se poate face sub anestezie totala sau epidurala. Din nou, medicul este cel care poate recomanda cea mai buna metoda.
La nastere, capul copilului nascut prin operatie este perfect rotund nu usor denivelat de trecerea prin oasele bazinului ca la copiii nascuti normal. Dar acest lucru se remediaza in timp, fara a lasa urme asupra fizionomiei copilului.
Bebelusii nascuti normal iau prima masa ceva mai repede decat ceilalti copii: din pricina efortului facut la nastere, ei au nevoie de energie. O anestezie totala o va impiedica pe mama sa isi vada copilul in momentele imediat urmatoare nasterii. Indiferent insa de modul in care vine pe lume, este bine ca bebelusul sa fie hranit la san, inca de la nastere, de preferat in primele doua ore.
Daca bebelusul nu se naste in interval de 42 de spatamani de la conceptie, se poate vorbi despre sarcina prelungita. Sarcinile prelungite apar in special la mamele foarte tinere sau la cele care au depasit varsta de 35 de ani. Cu cat intervalul se prelungeste, cu atat mai riscant este pentru copil. Pericolul real apare atunci cand examenul ecografic identifica modificari la nivelul lichidului amniotic. In acest caz medicul va putea provoca nasterea sau va efectua o operatie cezariana.
preluat din babyzone