Vine vara si odata cu ea scapam de frig, de hainutele groase, de raceli. Vara inseamna mai multa libertate, mai multa joaca in aer liber, mai multe plimbari in parc, baie la strand, plaja la mare. Dar vara inseamna si mai multe griji pentru mame. De fapt, grijile raman, dar se schimba motivul lor. Nu ne mai temem ca cel mic ar putea sa raceasca. Acum ne temem de arsuri solare si insolatii.
Inainte de toate, trebuie sa intelegem ca soarele nu este inamicul numarul unu al copiilor. Din contra, ei au nevoie, ca noi toti, de caldura lui, de luminca, de aer curat. Dar ca sa poata beneficia de toate acestea, secretul este moderatia. Cateva cunostinte sunt necesare oricarei mamici care vrea sa se bucure impreuna cu puiul ei de toate bucuriile pe care ni le aduce soarele verii.
Dar sa incepem cu inceputul. Sa presupunem ca mergem in parc, ca sa facem o baie de soare. Cum imbracam copilul? Daca este vara, ajunge o bluzita, scutecul si o palariuta. S-ar putea sa aveti nevoie si de o pereche de sosetele subtiri. Bluzita este bine sa fie de bumbac sau un alt material natural, care sa permita pielii sa respire. Alegeti o bluza larguta, ca sa nu-i fie cald celui mic. Nu uitati palariuta de soare, care nu trebuie sa lipseasca cu niciun chip. Stim foarte bine ca in primul rand trebuie sa protejam capul. Scutecul trebuie sa fie lejer ca sa nu stranga burtica si sa nu produca transpiratie. Desi, cel mai bine este sa renuntati pentru o ora sau doua la scutec. Inlocuiti-l cu o pereche de chilotei simpli, din bumbac. Eventual tineti mai multe perechi la indemana, iar pentru a proteja caruciorul puneti o bucata de folie sau material plastic sub paturica pe care sta copilul. Asa va putea si pielea lui sa respire in voie, fara sa fie stransa de scutec. Sosetele s-ar putea sa fie necesare pentru ca sistemul circulator al bebelusilor nu este la fel de performant ca al nostru si, chiar daca afara e cald, ar putea sa iaba extremitatile (mai ales piciorusele) reci.
Din arsenalul unui bebe care pleca la plimbare nu trebuie sa lipseasca apa (daca e nevoie). Ideea este sa-i pastram un nivel optim de hidratare. Daca bebelusul este foarte mic, il putem alapta, chiar si in parc. Folositi o esarfa lunga si lata, pe care o asezati peste umar, san si capul copilului, ca sa va protejati intimitatea. A alapta nu este o rusine, deci nu are rost sa dati fuga acasa de cate ori ii este foame bebelusului.
Revenind la soare, expunerea directa nu trebuie sa dureze mai mult de 5-10 minute. Partile corpului care raman neacoperite de haine trebuie unse cu o crema cu factor de protectie solar cat mai ridicat.
Unul dintre pericolele care pandesc copiii mici este insolatia. Ea se produce cand cel mic sta mult la soare, cand este foarte cald afara, iar aerul e umed, dar si cand sta intr-o camera foarte calda, insuficient aerisita. Asadar, daca iesim la o baie de soare si mai ales daca e umezeala mare in aer, trebuie sa urmarim copilul cu atentie pentru ca insolatia se poate instala foarte rapid.
Insolatia are trei stadii :
Insolatia usoara, care se manifesta prin stare de slabiciune, somnolenta, ameteli, dureri de cap. Copilul trebuie dus la umbra sau intr-o camera mai racoroasa, unde va fi stropit cu apa si i se vor da lichide pentru rehidratare.
Insolatia medie, in care durerile de cap sunt mai pronuntate, se instaleaza greata, varsaturile, miscarile devin haotice, pielea se inroseste, pulsul si respiratia devin mai rapide, iar temperatura creste pana la 38-40 de grade. Copilul trebuie dus intr-un loc bine aerisit si racoros, i se dau lichide si se infasa intr-un cearsaf umed dar nu foarte rece, ci la temperatura camerei.
Socul termic, care se recunoaste prin pierderea cunostintei, delir, halucinatii, respiratie superficiala si deasa, puls foarte rapid, piele uscata sau acoperita de transpiratie. Singura solutie in acest caz este sa ducem copilul rapid la camera de garda pentru a fi tratat de spcialisti. Pana cand ajungem la camera de garda folosim metodele mentionate mai sus, adica il infasam intr-un prosop ud, ii dam apa sau ceai, il tinem intr-un loc racoros.
Stim ca cel mic are probleme din cauza soarelui atunci cand pielea lui este fierbinte (trebuie sa-i punem mana pe frunte cat mai des), rosie si transpirata. Si, bineinteles, trebuie sa ne urmam instinctul matern. Daca intuitia iti spune ca este ceva in neregula cu bebelusul, probabil ca asa este si trebuie sa iei masurile necesare pentru a-l ajuta.