I. Ce sunt anticonceptionalele orale?
Aparute in anul 1955, contraceptive orale sunt medicamente care previn sarcina, dar nu asigura protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Ele sunt destinate administrarii regulate si ar trebui sa fie stocate la temperaturi cuprinse intre 15 °C si 30 °C. Actiunea pilulelor inceteaza odata cu intreruperea tratamentului. Folosirea anticonceptionalelor orale este eficace si fara pericol pentru femei, daca sunt respectate contraindicatiile. Ca forma de prezentare, pilulele sunt ambalate in cutii de 21 sau 22 comprimate. Se foloseste o placheta (blister) la un ciclu.
Anticonceptionalele orale incep sa se ia LA INDICATIILE MEDICULUI si dupa efectuarea analizelor recomandate de acesta. Inainte de a va prescrie anticonceptionalele, specialistul va v-a face un bilant de rutina: glicemie, colesterol, trigliceride.
RECOMANDARE: Din doi in doi ani este bine sa faceti un control clinic general si un frotiu vaginal.
II. Pilula moderna
Contraceptivele orale de astazi nu mai seamana deloc cu pilula excesiv dozata de acum 20-30 de ani. Iata cateva argumente care v-ar putea spulbera indoiala:
- Concentratia de estrogen este mai mare. Contraceptivele orale au fost permanent imbunatatite, astfel incat tipul de molecula din pilule a suferit schimbari majore, iar concentratia de estrogen a ajuns sa fie de aproximativ cinci ori mai mica fata de cea folosita in anii precedenti.
- Regleaza menstruatia. In afara de prevenirea sarcinii, contraceptivele orale moderne mai aduc ca beneficii pentru organism, reglarea menstruatiei si reducerea sindromului premenstrual. Nu veti mai simti atat de puternic crampele menstruale, iar sangerarea nu va fi abundenta, ca inaintea administrarii anticonceptionalelor orale.
- Stopeaza secretia hormonala normala. In mod normal, cresterea nivelului hormonal, asociata cu ovulatia, determina ingrosarea peretilor uterini in asteptarea sosirii ovulului. Daca insa fertilizarea acestuia nu are loc, nivelul hormonal descreste, iar peretii uterului se subtiaza, eliminand surplusul sub forma de sange menstrual. In acest context, rolul contraceptivelor este acela de a stopa secretia hormonala normala, inlocuind aportul natural cu cel asigurat de ele, unul mult scazut fata de cel dintai. Astfel, peretii uterini nu se mai ingroasa, iar fluxul sangvin menstrual scade considerabil. Menstruatia revine doar in cazul in care se intrerupe administrarea anticonceptionalului.
- Trateaza acneea. Pilulele contraceptive reprezinta, in zilele noastre, un tratament suplimentar eficient impotriva acneei, seboreei si pilozitatii excesive deoarece actioneaza asupra cauzei hormonale care duce la aparitia acneei, seboreei sau pilozitatii excesive. Noile tipuri de contraceptive reduc aproape in totalitate aceste potentiale efecte, cu conditia ca ele sa fie administrate corect.
III. Tipuri de pilule:
Pilulele secventiale: au dozajul de hormoni reglat in functie de perioadele lunii. Astfel, unele pilule contin mai multi hormoni, altele mai putini, mai ales in zilele dintre ciclurile menstruale. Daca vrei sa beneficiezi de atuurile unei pilule cu administrare pe termen lung, dar sa si acorzi trupului tau pauze binemeritate de la administrarea controlata de hormoni, aceste contraceptive sunt alegerea cea mai buna. Primele pilule (sunt numerotate in ordinea in care trebuie luate) contin estrogen. In partea a doua a ciclului se adauga in compozitie progesteron. Acest tip de anticonceptionale reproduc ciclul natual si se prescriu in anumite cazuri: dupa un chiuretaj, de exemplu.
Pilulele combinate: estrogenul si progesteronul sunt asociate de la inceput, iar rolul lor este acela de a opri ovulatia. Unele limiteaza, altele opresc de tot ciclul menstrual. In acest moment, exista doar 3 produse avizate de organismele legiuitoare in domeniu. Sunt pilulele cele mai utilizate.
Pilulele micro-progestative (micropilulele): contin un singur hormon → progesteron. Se iau o data pe zi. Rolul activ pe care-l indeplinesc este acela de a ingrosa mucusul cervixului, in asa fel incat spermatozoizii sa patrunda pentru a ajunge la ovul. Progesteronul schimba si consistenta peretilor uterini, in asa fel incat un eventual ovul fertilizat sa nu se poata fixa pe acestia. Intr-unele cazuri, micropilula contraceptiva impiedica ovulatia.
N.B: Unele ambalaje sunt inscriptionate in dreptul fiecarui drajeu cu zilele saptamanii, cu scopul de a usura conditiile de administrare. Multe din contraceptivele orale sunt usor de utilizat, fiind notate cu un numar consecutiv (1, 2, 3 etc), care corespunde cu un comprimat pentru fiecare zi.
Pentru contraceptivele orale care folosesc numere consecutive, primul comprimat este de luat in prima zi a perioadei menstruale. A doua tableta este luata in cea de-a doua zi, si tot asa. Toate anticonceptionalele orale trebuie luate la ore fixe!
ATENTIE! Protectia anticonceptionala se instaleaza abia la o aproximativ o luna de la inceperea utilizarii pilulei. Femeile care incep sa utilizeze contraceptivele orale ar trebui sa utilizeze metode contraceptive suplimentare in primele sapte zile de utilizare, deoarece sarcina poate sa apara in aceasta perioada.
Straduiti-va sa nu uitati sa luati o pilula, caci puteti ramane insarcinata. Daca, totus, uitati sa luati pilula, luati-o in momentul in care v-ati amintit si pe urmatoarea la ora la care trebuie luata in mod obisnuit. Intervalul de siguranta este in general de 12 ore.
Pentru anticonceptionalele orale MICRODOZATE intervalul este de NUMAI 3 ORE ! Dupa acest timp trebuie sa considerati ca nu mai sunteti protejata si sa folositi alta metoda contraceptiva! Consultati de urgenta un medic ginecolog sau un farmacist pentru a afla ce trebuie sa faceti.
IV. “Pilula de a doua zi”- Contraceptia de urgenta.
Uneori, pentru a se realiza cea ce se numeste contraceptie de urgenta, se prescriu doze mai mari de contraceptive orale pentru a fi folosite pana la 72 de ore de la relatiile sexuale neprotejate.
Contraceptia de urgenta este o metoda de contraceptie, care se poate folosi dupa contactul sexual. Se mai numeste si contraceptie post-coitala; contraceptia cu pilule folosita in urma cu 10-15 ani se numea contraceptia „de a doua zi” (morning-after pill).
Eficienta metodei este mai mica decat a altor metode contraceptive folosite in mod obisnuit. Eficienta este cu atat mai mare, cu cat metoda se foloseste mai repede dupa contactul sexual neprotejat. Ea nu trebuie folosita cu regularitate in locul altor metode.
Cum actioneaza? Prin blocarea ovulatiei si/sau prin alte mecanisme care impiedica nidarea, adica modifica motilitatea trompelor uterine, modifica reactivitatea endometrului. Efectul anticonceptional se datoreaza prevenirii ovulatiei, fertilizarii sau implantarii ovulului, in functie de tipul contraceptiei si momentul ciclului menstrual in care este folosita.
Care este eficacitatea? Eficacitatea maxima este obtinuta in cazul folosirii metodei in primele 12 ore de la contactul sexual. Eficacitatea este foarte mare in cazul folosirii in primele 72 de ore, adica 3 zile dupa actul sexual neprotejat sau protejat ineficient. Testele au aratat ca pastilele contraceptive de urgenta au eficienta si in intervalul 72 – 120 de ore dupa actul sexual, dar eficienta este scazuta, mai ales dupa 96 de ore.
Ce efecte secundare neplacute pot sa apara? Dereglari ale menstruatiei – modificarea momentului aparitiei urmatoarei mentruatii (mai devreme sau mai tarziu cu cateva zile fata de data presupusa), durata menstruatiei si cantitatea de sange pierdut. De asemenea, frecvente sunt: greturile, varsaturile, durerile de cap si ametelile.
De unde se procura? Se gaseste la medicul specialist ginecolog, in farmacii sau cabinetele de Planificare Familiala.
ATENTIE! Este bine de stiut ca pilula de urgenta NU intrerupe evolutia unei sarcini deja aparute. Daca sangerarea menstruala nu a aparut dupa 3 saptamani de la folosirea contraceptiei de urgenta sau dupa 7 zile de la data la care era asteptata, trebuie facut un test de sarcina si discutat cu medicul ginecolog.
V. Cat de sigure sunt anticonceptionalele orale?
Eficientaanticonceptionalelor orale este de 99%, daca bineinteles ca sunt luatedupa indicatiile medicului ginecolog. O serie de factori ar putea,totusi, sa va creeze “surprize”:
Antibioticele. Este bine sa stii ca unii agenti externi dilueaza, anuleaza efectul deprotectie impotriva unei eventuale sarcini nedorite. Dintre aceastia,amintim antibioticele. Acestea pot scadea concentratiile plasmatice decontraceptive orale. Pentru ca exista aceasta posibilitate teoretica,unii medici recomanda suplimentarea de metode contraceptive(prezervativ) in timpul utilizarii de antibiotice.
Varsaturile. Daca se intampla ca in urma unei senzatii de voma sa elimini pilula ininterval de pana la o ora de la ingurgitare, trebuie sa o iei din nou.
Diareea. In urma unei reprize diareice, pilula este elimitata. Din acest motiv,pentru a nu te expune riscului, trebuie sa o iei din nou.
Tutunul si alcoolul. Pilula nu este recomandata femeilor care fumeaza sau care consumaalcool. Acestea doua diminueaza efectul de protectie impotrivasarcinii. Daca nu fumeaza, ele pot folosi contraceptivul pana lainstalarea menopauzei.
VI. Sarcina dupa contraceptie orala
Au fost raportate anomalii fetale, inclusiv cele ale vertebrelor, anus, inima, trahee, esofag, rinichi si membre, la aproximativ 7 din 10000 de cazuri, dar dovezi clare in asociere cu anomaliile fetale nu au fost ferm stabilit.
VII. Mamele care alapteaza
Utilizarea de contraceptive orale in timpul alaptarii, a fost asociata cu o scadere a productei de lapte.
Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda o amanare pana la cel putin sase saptamani postpartum, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda amanarea initierii administrarii de contraceptive orale combinate pana la sase luni. Este bine de stiut ca pentru proaspetele mamici care alapteaza si doresc sa se protejeze de o sarcina nedorita, exista anticonceptinale orale, speciale pentru aceasta perioada. Ele ingrasa, ce-i drept, dar te pazesti de o sarcina nedorita. Cere-i doctorului tau mai multe informatii si alegeti impreuna ce este mai bine pentru tine.
VIII. Femeile peste 35 de ani si anticonceptionalele
Estrogenuldin anticonceptionalele orale pare sa creasca riscul de boli hepatice.Din acest motiv, femeile peste 35 de ani si cele cu un istoric de bolihepatice se afla sub risc. De ce? Estrogenul in ficat crestecapacitatea de a se fabrica factori de coagulare. Din acest motiv,pacientii care primesc warfarina trebuie sa fie monitorizati pentrupierderea de anticoagulant (subtierea sangelui).
IX. Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse pot aparea in primele cateva luni de utilizare si scad, de obicei, in intensitate, in timp.
- greata
- dureri de cap, migrene
- modificari ale dispozitiei
- sensibilitatea sanilor (marire sau secretie la nivelul sanilor)
Unele anticonceptionale provoaca:
- modificari ale apetitului sexual
- intoleranta la lentilele de contac
- reactii de hipersensibilitate (alergie)
- sangerari neregulate
- crestere in greutate
- cresterea tensiunii arteriale
- aparitia de cheaguri de sange
- infarct miocardic
- accident vascular cerebral.
- risc de cancer de col uterin sau de san.
Acestea ar constitui argumente care ar trebui sa te determine sa consulti un specialist inainte sa iei anticonceptionale orale.
X. Contraindicatii
Anticonceptionalele orale nu trebuie utilizate in caz de:
- tulburari ale circulatiei sanguine – tromboza venoasa, embolism pulmonar, infarct miocardic, accident vascular cerebral, in prezent sau in antecedente.
- migrene
- diabet zaharat cu afectarea vaselor sanguine
- pancreatita cu niveluri ridicate ale lipidelor sanguine
- icter
- boli hepatice severe
- cancer mamar sau al organelor genitale
- tumori hepatice maligne sau benigne
- sangerari vaginale inexplicabile
- sarcina
- alergie la oricare dintre componentii produsului.
XI. Precautii
Contactati un specialist cat mai repede posibil cand:
- simtiti o greutate in piept
- daca utilizati concomitent si alte medicamente
- cand sunteti imobilizata sau urmeaza sa fiti supusa unei interventii chirurgicale
- cand aveti sangerari vaginale severe neobisnuite
- ati uitat drajeurile din blister in prima saptamana si ati avut un contact sexual in cele 7 zile dinainte daca aveti diaree severa
- daca nu ati avut menstra de doua ori la rand.