Masajul este benefic bebelusului din mai multe puncte de vedere, dar poate intari si relatia lui cu parintii. Pentru un masaj corect trebuie sa retinem cateva reguli de baza:
– Camera in care se desfasoara masajul trebuie sa fie bine incalzita (doar bebele va fi dezbracat complet timp de cateva minute bune).
– Inainte de a incepe masajul, asigura-te ca ai totul la indemana, adica uleiul sau lotiunea hidratanta, servetelele, scutecul nou sau orice alt obiect de care ai putea avea nevoie.
– Da jos toate inelele, bratarile sau orice alta bijuterie. Pielea copilului este foarte sensibila si placerea lui se poate transforma rapid in lacrimi daca il ranesti chiar si usor. Din acelasi motiv, unghile mamei trebuie taiate scurt.
– Este bine sa asezam copilul pe o suprafata moale, curata si calda, de exemplu o paturica sau un prosop asezat pe pat. Dar il putem tine foarte bine si in poala, dupa ce ne-am pus pe picioare un prosopel curat.
– Se foloseste un ulei special pentru bebelusi, sau ulei de masline fiert si racit. In niciun caz nu folosi uleiurile de masaj pentru adulti, mai ales daca au arome puternice. La inceput nu pui in plama decat o jumatate de lingurita de ulei, atat cat sa alunece mainile usor, si nu uita sa incalzesti uleiul in palme inainte sa-l atingi pe cel mic. Daca ai mainile reci, cu siguranta nu va fi prea fericit.
– Maseaza-l cu miscari delicate dar ferme, ale palmelor si degetelor. Pe burtica si piept foloseste miscari circulare usoare, mangaie-l pe umeri, pe picioare foloseste miscari de sus in jos, iar pe spate invers.
– Nu apasa prea tare pe corpusorul sensibil al lui bebe si evita zona coloanei vertebrale.
– In timp ce-l masezi vorbeste-i copilui, canta-i si uita-te in ochii lui pentru a-i pastra interesul.
– Nu unge cu ulei palmele si degetele copilului pentru ca exista riscul sa le duca la gurita sau l aochisori. Nu se maseaza fata si capul.
– Dupa masaj, inveleste bebelusul intr-un prosop curat si tine-l putin in brate pana intra in piele uleiul.
– Nu masa copilul inainte sau imediat dupa masa si renunta complet la masa daca este bolnavior. Nu-l trezi din somn ca sa-l masezi.
– Evita sa atingi zonele iritate, ranile sau locul in care i s-a facut vaccin, pentru ca l-ar putea durea.
– Alege un moment in care si mami si bebele sunt relaxati. Nu are rost sa incepi masajul daca te grabesti sau daca stii ca urmeaza sa fii intrerupta.
– Nu trebuie sa exageram, chiar daca activitatea este placuta. Un nou-nascut nu va suporta mai mult de 2-5 minute de masaj, pe cand unui copil de peste doua luni ar trebui sa-i placa si masajele mai elaborate.
Cateva tehnici de masaj
Pentru eliminarea gazelor, maseaza stomacelul cu palmele, folosind miscari circulare, in sensul acelor de ceasornic. Foloseste miscari ferme. Daca ii provoci disconfort lui bebe iti vei da seama din reactiile lui.
Pentru constipatie, intinde copilul pe spate, apuca-i un piciorus cu o mana, iar cu cealalta maseaza-i partea din spate a coapsei, coborand incet pana la calcaie. Treci apoi la celalalt picior. De asemenea, poti sa asezi copilul pe burtica si sa folosesti degetele pentru a-l apasa usor de o parte si de alta a coloanei, chiar deasupra feselor.
In cazul racelilor, alunga durerea de cap, masand nasucul. Aseaza degetul mare intre sprancene si coboara pe nasuc. Apoi trece-ti degetul pe fruntea bebelui, de la o tampla la cealalta si repeta cele doua miscari de cateva zeci de ori. Daca nu obtii niciun rezultat, maseaza-i tamplele cu miscari circulare. Pentru a ajuta la desfundarea nasucului, pune doua degete pe frunte, deasupra nasului, apoi lasa-le sa alunece pe partile nasului, catre nari si de-a lungul obrajilor, catre urechi. Repeta de cateva ori.
Pentru relaxarea musculara, aseaza copilul pe burtica si lasa-ti mainile sa alunece pe spatele lui, de la umeri pana la fese, de o parte si de alta a coloanei vertebrale. Mare atentie sa nu apesi prea tare pe coloana! Apoi „ruleaza” fiecare brat si picior intre mainile tale. Daca nu ii place aceasta miscare, prinde fiecare membru in mana, de la radacina, si lasa mana sa alunece in jos, cu o miscare de mulgere.