Candidoza este data de un microorganism denumit Candida albicans. Aceasta este o infectie micotica determinata de o ciuperca destul de frecvent intalnita in patologia umana.
De obicei, infectiile micotice sunt asociate unor deficiente imunologice ale organismului in cauza
(adica un organism slabit de mai multe boli sau cauze fiziologice). Lanou nascuti exista deja un organism vulnerabil prin deficitul imunologic existent in mod normal in primele 3 luni de viata.
Dupa 3 luni, la bebelusi, dispar anticorpii primiti de la mama
In primele 3 luni sugarul se apara de infectii prin anticorpii pe care ii primeste de la mama in perioada intrauterina. Apoi, acesti anticorpi dispar, treptat luandu-le locul anticorpii formati de propriul organism. In aceasta perioada de tranzitie au mare importanta anticorpii primiti de copil prin laptele matern. Daca suprapunem aceste date veti observa cat de importanta este alimentatia naturala exclusiva pana la varsta de cel putin 5 luni.
A fi purtator de Candida Albicans nu presupune existenta bolii
Candida albicans este extrem de raspandita, poate chiar 90 % din populatie este purtatoare de aceasta ciuperca. Asta nu inseamna ca toti suntem bolnavi, ci doar o parte, restul fiind purtatori, lucru ce depinde foarte mult de starea organismului cum am explicat mai sus.
Acestui microb ii place sa traiasca pe mucoase : cavitatea bucala, tubul digestiv, cai urinare, vagin. In aceste locuri poate provoca uneori fenomene care constau in modificarea aspectului si compozitiei secretiilor locale precum si modificarea caracteristicilor mucoasei respective (candidoza). De exemplu, in cavitatea bucala se observa depozite albicioase persistente care se pot transforma cu timpul in mici ulceratii, sau sunt modificari ale secretiilor vaginale, sau ale urinii sau scaunelor, eventual dureri abdominale.
Aceste depozite se pot extinde in jurul orificiului bucal, adica pe buze, la colturile gurii (muguet sau margaritarelul), precum si in jurul anusului la sugari (moniliaza perianala), ceea ce inseamna ca infectia micotica este extinsa la intreg tubul digestiv, fiind necesar un tratament corect si complet.
De unde ne putem infecta cu Candida?
In cazul nou nascutilor este foarte simplu: de peste tot. Primul mediu contaminat este vaginul mamei (in cazul nasterilor naturale), apoi alimentatia indiferent daca se face la san sau artificial, atat sanul mamei cat si biberonul (dar mai ales biberonul) pot transmite la copil Candida. Avantajul alimentatiei la san este asigurarea aportului de anticorpi necesari pentru prevenirea unei infectii.
Trebuie de retinut ca microbii sunt de inevitat. Lor le place sa se dezvolte prin organismele vii indiferent de situatie. Cand copilul este slabit de alte boli sau in cazul imaturitatii prin prematuriate, atunci microbii determina boala care este foarte grava in aceste cazuri. Infectia generalizata cu Candida de exemplu, poate determina la sugar bronhopneumonie sau septicemie cu prognostic rezervat.
Tratamentul pentru candidoza la sugar se face numai la indicatia medicului. De obicei, este necesar tratamentul tuturor infectiilor care se manifesta clinic si un tratament precoce pentru a preveni infectiile generalizate.