Vitamina A denumita si retinol, se gaseste in cantitate mare in lapte, ou, ficat de peste.
Provitamina A sau â caroten (din care provine vitamina A) este de origine vegetala si se gaseste in sfecla, morcovi. Hipovitaminoza A (cantitatea redusa de vitamina A) are ca prim semn scaderea acuitatii vizuale la intuneric (hemeralopie) si este cunoscuta si sub numele de xeroftalmie (cornee uscata). Se intalneste in tarile Asiei de Sud-Est unde alimentatia este bazata pe orez, aliment care nu contine vitamina A. Necesarul de vitamina A este de 450µg/zi la sugar, respectiv 750µg/zi peste aceasta varsta.
Vitamina D, este o vitamina indispensabila pentru cresterea si in reglarea metabolismului fosfocalcic (al fosforului si calciului), inclusiv osificare. Sursa principala de vitamina D isi are originea in piele, unde 7-dehidrocolesterolul furnizat de alimente de origine animala se transforma, sub actiunea razelor ultraviolete, in vitamina D3. Pentru tarile cu climat rece temperat se merge pe sursele alimentare de vitamina D (peste, ou, unt) sau pe administrarea medicamentoasa (in primul an de viata). Laptele uman contine o cantitate mica de vitamina D liposolubila; cu toate acestea, rahitismul apare rar la sugarul alimentat natural, probabil prin coexistenta unui produs hidrosolubil (suflat de vitamina D) si a unui raport optim Ca/P(calciu/fosfor).
Formulele de lapte imbogatite in vitamina D, nu acopera necesarul, astfel ca, pentru conditiile climatice ale tarii noastra, este necesar adausul medicamentos zilnic de vitamina D, pana la varsta de 1 an.
Vitamina B2 sau riboflavina
Aceasta vitamina are rol important in desfasurarea reactiilor ce au loc in organismul uman. Este distribuita larg in sursele alimentare, precum lapte, vegetale, carne. Pentru aceasta vitamina, doza care se recomanda este de 100µg/100kcal de alimente consumate.
Vitamina B6 sau piridoxina
Necesarul de vitamina B6 depinde de cantitatea de proteine ingerate si se recomanda ca doza zilnica sa fie de 0,4 mg/zi la 1 an si de 2mg/zi pana la 18 ani.
Vitamina B1 sau tiamina
Este o vitamina ce se gaseste in ficat, carne si germeni de cereale. Necesarul zilnic recomandat este de 40µg/100 kcal, cantitate in general ce este acoperita de alimentele zilnice, cu exceptia populatiilor care se hranesc cu orez decorticat si care dezvolta o boala numita beri-beri prin deficitul acestei vitamine.
Vitamina B12 sau ciancobalamina
Acesta vitamina pentru a fi absorbita, are nevoie de o proteina secretata de celulele parietale ale stomacului (factor intrinsec), in lipsa acesteia ea neputand fi absorbita. Aceasta vitamina are rol in mielinizarea (formarea tecii de mielina a axonilor neuronilor) sistemului nervos. Deficienta de vitamina B12 conduce la anemie megaloblastica (un tip de anemie in care eritrocitele- celulele rosii, sunt mai mari decat normal). Nevoia de vitamina B12 variaza intre 0,3µg/zi la sugar pana la 3µg/zi la adolescent.
Vitamina K
Sub aceasta denumire sunt reuniti 10 compusi liposolubili (care se dizolva in grasimi), unii sunt intalniti in vegetalele verzi, altii sunt sintetizati de catre bacteriile de putrefactie din lumenul intestinal. Sursa intestinala de vitamina K este suficienta, astfel incat hipovitaminoza K (cantitate redusa de vitamina K) se semnaleaza numai in cateva situatii, precum cele de la nou-nascuti, care, imediat dupa nastere nu au bacterii la nivelul intestinului gros, acestea colonizand intestinul in urmatoarele zile, in sindroame de malabsortie (in care absorbtia intestinala nu se face normal), inclusiv atrezie biliara (malformatie congenitala in care canalele, prin care se scurge bila sunt anormale) si dupa terapie antibiotica orala cu antibiotice cu spectru lag. Alimentarea sugarului cu formule de soia nesuplimentate cu vitamina K poate avea acelasi efect. Insa deficienta de vitamina K conduce la tulburari de sinteza a factorilor de coagulare si este mai frecventa la sugarii alimentati exclusiv natural, laptele uman asigurand o cantitate minima de vitamina K.
Supradozarea vitaminei K favorizeaza hiperbilirubinemia (cresterea cantitatii de bilirubina din sange), mai ales la prematurul care asociaza si deficit de G6PD(enzima importanta in reactiile din interiorul eritrocitelor).
Vitamina C (acidul ascorbic)
Spre deosebire de plante si unele animale care o sintetizeaza din glucoza, pentru om, sursele de vitamina C, sunt exclusiv de natura alimentara. Numeroasele sale roluri in procesele metabolice fac indispensabila acesta vitamina pentru o nutritie adecvata. Sursele principale de vitamina C sunt: fructele, in special afinele, macesele, citricile si vegetalele verzi.
Tratamentul termic al alimentelor distruge vitamina C.
In felul acesta se recomanda consumul de fructe proaspete, nepreparate termic.