Legatura dintre om si animal este una foarte puternica datorita faptului ca este inscrisa in codul genetic al omului. De-a lungul existentei si eforuturilor pentru supravietuire, omul a fost nevoit sa recurga la "ajutorul" animalelor, fie pentru protectie, fie pentru muncile grele. Li s-a gasit in timp o larga arie de utilizari culminand cu folosirea animalelor pe post de arme. Ca exemplu edificator in acest sens poate sta drept marturie, istoria armatelor persane, temute pentru elefantii fiorosi. S-a format astfel, in timp, chiar o dependenta a omului de animal in sensul ca acesta devine indispensabil gospodariilor sau altor domenii de activitate. Dar, din cele mai vechi timpuri animalele au fost venerate pentru fascinatia pe care o trezea in mintile superstitioase ale oamenilor. Pisicile erau privite in Egiptul Antic drept animale sacre, si li se acorda multa atentie din partea locuitorilor palatelor imperiale. Exemple de acest gen pot continua si in privinta altor animale dar trebuie sa retinem ca relatia om-animal nu este ceva fortat, nenatural ci este cat se poate de naturala. Si pentru ca ne-am indeparat de la subiect ar trebui acum sa revenim si la discutia noastra si anume daca animalul in casa este ceva benefic sau dimpotriva.
In acest sens pot spune ca mai intai este necesar sa se calculeze riscurile si dezavantajele unei astfel de decizii. Pisicile de exemplu, in cazuri destul de rare e adevarat, sunt purtatoarele unui virus care se transmite si la om si duce la aparitia unor chisturi hidatice ce se opereaza chirurgical. Mai precis este vorba de niste paraziti. Si la caine se mai intalnesc asemenea probleme asadar, este mai mult decat necesar sa asiguram sanatatea perfecta a animalelor pentru a o asigura pe-a noastra. Daca aveti un copil si va hotarati pentru un animal de casa, poate ca ar fi bine sa faceti si un test micutului pentru a vedea daca are alergie la parul pisicii sau al cainelui. Multi parinti omit asta si apoi se gasesc in situatia deloc placuta sa renunte la animalul de care s-au atasat. De asemenea, este foarte probabil ca animalele la varsta mica (la fel ca si oamenii), nu au inca formata capacitatea de control al sfincterelor si isi vor face deseori "treburile" prin casa. Se prea poate ca in acest interval sa va apuce de multe ori nervii si sa doriti a renunta la animal. Asadar, trebuie sa va pregatiti dinainte cu rabdare si perseverenta in educarea puiului care de multe ori este mai dificila decat cea a omului. Numai daca sunteti dispus(a) sa luati toate masurile de care vorbeam mai sus, ar fi bine sa va ganditi la achizitionarea unui animal. Foarte multe persoane isi inchipuie ca este ceva la indemana oricui si isi proiecteaza o imagine prea optimista asupra viitorului imaginandu-si un animal dragastos si foarte ascultator care nu iese din cuvant. Cand iau contact direct cu realitatea au un mic soc si regreta alegerea facuta.
Dar am vorbit destul despre "dezavantaje" sau mai bine zis, partea intunecata a problemei. Un animal in casa presupune o companie de multe ori placuta si reconfortanta dupa o zi grea si istovitoare. Foarte multi experti in domeniu precizeaza faptul ca animalul are niste simturi mai fine, ce le depasesc pe cele umane in calitate, posibil chiar telepatice. Efectele de care se bucura omul ce sta in compania lor se spune ca sunt mereu pozitive. As vrea sa amintesc aici faptul ca studiile mai recente au demonstrat faptul ca glicemia, colesterolul si circulatia sangelui au un nivel mult mai bun decat cei care nu au un prieten necuvantator. De asemenea, in cazul copiilor s-a ajuns la concluzia ca sistemul imunitar al celor crescuti in compania unui caine este mult mai puternic. Un animal inseamna relaxare prin momentele de joaca sau plimbarea zilnica prin parc, ce nu mai este perceputa ca o obligatie, devenind o adevarata placere. A avea un caine presupune a va plimba mai mult, dar pentru copii a lega mai multe prietenii si a-si asuma mai multe responsabilitati prin grija acordata animalului. Alte studii precizeaza faptul ca dupa cumpararea unui caine se realizeaza mai multa armonie in cadrul familiei datorita petrecerii unei mai mari cantitati de timp impreuna a membrilor si intr-un mediu mai relaxat.
Cresterea unui animal de casa presupune eforturi dar si recompense insa inainte de a lua o decizie trebuie sa stiti daca sunteti gata sa va asumati resposabilitatile unei astfel de sarcini. Daca raspunsul este pozitiv, atunci beneficiile nu se vor lasa prea mult asteptate.