Sarcina este o stare fiziologica a femeii ajunsa la maturitate sexuala, prin care trupul si psihicul ei realizeaza armonia deplina, implinirea menirii sale biologice si sociale.
Activand toate functiile endocrine specific feminine, sarcina duce la infrumusetarea fizica a femeii: pielea devine mai catifelata, parul mai bogat si lucios, ochii mai stralucitori, formele ei se rotunjesc. In acelasi timp, in cursul sarcinii ea atinge cel mai inalt grad al echilibrului psihic si afectiv. Sarcina exercita si o influenta asupra intregii familii, o mentine unita si ii confera armonie si stabilitate, ceea ce pe plan social se reflecta asupra intregii comunitati.
Sarcina uterina si extrauterina
Sarcina dureaza din momentul fecundatiei pana la expulzarea fatului. Se numeste uterina (normala), cand oul se grefeaza si se dezvolta in cavitatea uterina, si extrauterina, cand grefarea se face in afara cavitatii uterine.
Sarcina dureaza in medie 40 de saptamani. Data probabila a nasterii se stabileste in raport cu data ultimei menstruatii. Din cele mai importante semne ale sarcinii mentionam:
-
incetarea menstruatiei (in cazuri rare, femeia insarcinata poate sa aiba una sau doua luni de sangerari care pot fi interpretate ca menstruatii),
-
greturi, salivatie exagerata, varsaturi, lipsa poftei de mancare (unele femei nu mai suporta mirosul de tutun, mancare, parfum),
-
uterul se dezvolta, din aceasta cauza abdomenul se mareste cu cat sarcina inainteaza.
Sarcina unica sau multipla
Sarcina poate fi unica, cand in cavitatea uterina se afla un singur fat, sau multipla, cand se dezvolta in acelasi timp doi sau mai multi feti. La specia umana, numarul cel mai mare de feti cunoscut pana acum a fost de 6. Cea mai frecventa este sarcina gemelara sau dubla, care apare in proportie de aproximativ 1% fata de sarcinile unice.
Sarcina gemelara
Sarcina gemelara, rezulta in 85% din cazuri prin fecundarea a doua ovule ajunse la maturitate in acelasi timp de catre doi spermatozoizi, se numeste bivitelina, deoarece exista doua placente, cu doua pungi amniotice. Fetii pot fi de acelasi sex sau de sex diferit. In 15 % din cazuri, sarcina gemelara provine dintr-un singur ovul fecundat, care la inceputul fecundarii se dubleaza, formand doua oua. In acest caz, copiii sunt totdeauna de acelasi sex si perfect asemanatori intre ei. La nastere de obicei, unul este mai greu decat celalalt; copii se nasc unul dupa altul la interval de 20-30 de minute. In general sunt sub greutatea normala, de aceea necesita ingrijiri speciale dupa nastere.
In timpul evolutiei sarcinii, echilibrul care exista intre mama si fat se poate rupe, aparand tulburari cu manifestari si intensitati diferite – disgravidie.
In prima jumatate a sarcinii, ele se manifesta prin greturi sau varsaturi care pot fi uneori rebele la tratament si atunci, pentru salvarea mamei se impune intreruperea sarcinii. Formele grave de varsaturi trebuie neaparat tratate intr-o unitate spitaliceasca specializata.
In a doua jumatate a sarcinii, disgravidiile se manifesta prin aparitia albuminei in urina, edeme, cresterea tensiunii, simptome care tradeaza prezenta leziunilor renale.
O forma grava de disgravidie in ultimul trimestru al sarcinii este eclampsia, care, pe langa simptomele descrise anterior, se caracterizeaza prin aparitia de convulsii asemanatoare celor din crizele epileptice. In timpul acceselor eclampice gravida isi poate musca limba; de aceea, ca prim ajutor pana la venirea medicului se introduce intre dintii bolnavei coada unei linguri (de preferinta de lemn), infasurata in tifon. Apoi gravida va fi asezata intr-o camera intunecoasa si linistita fiind supravegheata indeaproape. Uneori accesele de eclampsie pot provoca moartea fatului. De aceea, dupa primele ajutoare primite la domiciliu, gravida eclamptica trebuie internata in spital. Pentru prevenirea eclampsiei, tulburarile sarcinii trebuie remarcate si tratate de la inceput.