De cantitatea si, mai ales, de calitatea alimentelor consumate de gravida depinde buna dezvoltare a fatului. Daca in alimentatie nu exista substante necesare dezvoltarii fatului, toate aceste substante vor fi luate din rezervele mamei, care slabeste, se anemiaza. In alimentatia unor gravide se observa doua tendinte diametral opuse si deopotriva de nefondate stiintific: supra-alimentatia si subnutritia. Regimul alimentar al gravidei nu trebuie sa difere in linii mari de cel dinaintea sarcinii, dar va continue toate principiile nutritive:
- proteine (carne, peste, oua, derivate),
- glucide (dulciuri, cereale si paste fainoase),
- grasimi (unt, untdelemn, margarina),
- saruri minrale (calciu, fosfor, fier),
- vitamine.
Alimentatia unilaterala in timpul sarcinii
Alimentatia unilaterala, capricioasa, pe baza unor alimente preferate este daunatoare, deoarece carenteaza organismul.
In prima parte a sarcinii, cand apar greturi si, uneori, chiar varsaturi, gravida trebuie sa manance putin si des, cu precadere alimente usoare, pe care le tolereaza, trebuind sa consume multe lichide.
In partea a doua a sarcinii, tulburarile digestive dispar, gravida manifestand o pofta de mancare remarcabila, careia nu este bine sa-i dea frau liber.
Proteinele constituie principiul alimentar de baza, deoarece servesc la dezvoltarea fatului (intre luna a 7-a si a 9-a, acesta isi dubleaza greutatea). Gravida are nevoie de 100 g proteine pe zi, cu 20 g mai mult decat adultul normal. Aceasta cantitate este asigurata consumand zilnic 125 g de carne, 2 oua si jumatate de litru de lapte sau derivate ale acestuia (iaurt, branza proaspata). Aceasta nu inseamna ca meniul trebuie sa fie intotdeauna acelasi. Tinand seama ca la o suta de grame de aliment, carnea de vaca contine cam 20 g proteine, branza cam 16 g, peste 15 g, un ou 6 g, paine 8 g, mazarea si fasolea 25 g, femeia poate sa-si alcatuiasca singura un meniu care sa-i aduca zilnic cantitatea de proteine necesare. Lipsa proteinelor in alimentatia femeii insarcinate poate provoca anumite tulburari. Copilul se poate naste cu o greutate sub cea normala si semne de debilitate. Grasimile si glucidele nu sunt necesare in cantitati mai mari decat de obicei.
Se recomanda, chiar, ca painea sa fie redusa in ultimele luni de sarcina, pentru a se evita cresterea exagerata in greutate.
Tot in timpul sarcinii, gravida va evita alimentele prea sarate, iar, incepand din luna a 7-a de sarcina, gravida va reduce treptat cantitatea de sare din alimentatie, pentru ca in ultimele doua saptamani de sarcina sa manance pe cat posibil nesarat, pentru a evita retinerea de apa care determina infiltratia tuturor tesuturilor, inclusiv cele ale uterului si perineului: uterul imbibat cu apa se contracta mai greu in timpul nasterii, iar perineul infiltrat se rupe mai usor in timpul expulziei.
Vitaminele sunt indispensabile in alimentatia gravidei.
Femeile care inainte de sarcina respectau un regim alimentar dictat de vreo afectiune digestiva (colica, colecistita) isi vor adapta regimul alimentar tinand seama de intoleranta pe care o au la anumite alimente si de indicatiile medicului. Cele care sufera de constipatie trebuie sa consume mai multe cruditati, care ajuta la evacuarea intestinului. Se mai pot folosi ceaiuri laxative, ulei de parafina, laxative usoare, dar in nici un caz purgative drastice, care pot declansa un avort.
Pielea trebuie ingrijita in mod deosebit in timpul sarcini, pentru a usura indeplinirea functiilor acestui important organ. Baile caldute, cat mai dese dar scurte, sunt absolut necesare in timpul sarcinii, deoarece gravida transpira mult. In ultimele doua luni sunt de preferat dusurile caldute.
Baile prea reci sau prea fierbinti pot declansa contracti uterine. Se recomanda ca sapunul obisnuit sa fie inlocuit cu un sapun neiritant, cum este sapunul de barbierit sau sapunul pentru copii. Masajul cu un prosop aspru dupa baie activeaza circulatia si mareste supletea pielii. Ungerea pielii cu diverse creme este inutila, adesea chiar periculoasa favorizand aparitia unor infectii.
Ingrijirea sanilor are drept scop pregatirea acestora in vederea alaptarii. Din a doua jumatate a sarcinii sanii se maseaza zilnic cu un prosop aspru, iar seara regiunea mameleonara se unge cu o crema cu lanolina. Daca mameloanele nu sunt bine dezvoltate sau sunt infundate, ele se maseaza usor intre degete. Deoarece sanii se dezvolta mult in timpul sarcinii, este bine sa fie sustinuti intr-un sutien nu prea stramt.
Igiena femeii insarcinate
Igiena organelor genitale trebuie sa se bucure de un plus de atentie. In timpul sarcinii are loc, in mod obisnuit, o crestere a secretiilor vaginale, care, de cele mai multe ori, nu are nici o semnificatie patologica. Totusi, prin abundenta lor, ele pot irita organele genitale. Toaleta externa cu apa calduta si sapun, de doua trei ori pe zi si dupa fiecare scaun, previne aceste neajunsuri. Spalaturile vaginale sunt strict interzise fara avizul medicului deoarece pot declansa contractii uterine. Persoanele care transpira mai mult se pot pudra cu talc pe fata externa a coapselor si in regiunea din jurul organelor genitale externe, pentru a evita iritatiile.
Contactul sexual este permis in timpul sarcinii, dar trebuie rarit si din ce in ce cu mai multe menajamente. In ultimele doua luni raporturile sexuale sunt riscante, deoarece pot declansa nasterea.
Pentru ingrijirea dintilor gravida se va prezenta periodic la controlul stomatologic, cu scopul de a descoperi si de a trata, din timp, cariile ivite.
Imbracamintea gravidei ca sa fie igienica, trebuie sa se conformeze anumitor norme: sa fie comoda, ca sa nu impiedice circulatia sangelui si adaptata la anotimp. Rochia sac este cea mai indicata; ea tebuie sa se sprijine pe umeri si sa nu fie stransa cu cordon in talie. Ciorapii vor fi prinsi de o centura abdominala, nu de jartiere, care favorizeaza aparitia varicelor. Lenjeria de corp va fi schimbata mai des, deoarece transpiratia este mai abundenta in timpul sarcinii. Femeile care sunt obisnuite sa poarte tocuri inalte vor purta tocuri ceva mai joase si mai groase, pentru a avea mai multa stabilitate in timpul mersului.
Centura de sarcina, special confectionata, nu este necesara decat din luna a VII-a, cand muschii relaxati ai abdomenului nu mai pot sustine uterul cu eficacitate.