Larva migrans viscerala este un sindrom produs de nematode (clasa de viermi filiformi paraziti) care paraziteaza in mod normal specii de gazde neumane. La om, larvele de nematode nu se dezvolta in viermi adulti, ci migreaza prin tesuturile gazdei, declansand o inflamatie eozinofilica (alergica).
Forma cea mai frecventa a larvei migrans viscerale este toxocaroza(infectia cu toxocara canis) produsa de larvele ascaridului canin Toxocara canis si, mai rar, de larvele ascaridului felin Toxocara cati. Cazuri rare de meningoencefalita eozinofilica au fost produse de ascaridul ratonului Baylisascaris procyonis.
Cilcul biologic:
Toxocara. canis este un vierme cilindric larg raspandit la cainii de pe tot globul. Ingestia oualor infectante de catre caini este urmata de elibearea larvelor de Toxocara, care penetreaza peretele intestinal si migreaza intravascular in ficatul, musculatura si alte tesuturi ale cainelui, la nivelul carora majoritatea raman intr-o stare inerta de dezvoltare. In timpul sarcinii, unele larve reincep migrarea in catea si infecteaza cateii prenatal (prin transmitere transplacentara) sau dupa nastere (prin intermediul alaptarii). De aceea, la catelele in lactatie si la catei, larva se reintoarce in tractul intestinal si se dezvolta in viermi adulti care produc oua ce sunt eliberate prin fecale. Omul dobandeste toxocaroza in principal prin ingestia particulelor de sol contaminat cu materiile fecale ale puiilor de caine care contin oua infectante de T. canis. Larva migrans este mai frecventa in randul copiilor care au obiceiul sa manance cu mainile murdare, dar majoritatea infectiilor cu Toxocara sunt subclinice.
Caracteristici clinice:
Cel mai frecvent, boala clinica afecteaza copiii de varsta prescolara. Dupa ce omul ingera ouale de Toxocara, larvele se cuibaresc si penetreaza mucoasa intestinala pentru a fi transportate prin sistemul circulator spre diverse organe si tesuturi. Larvele invadeaza ficatul, plamanii, sistemul nervos central si alte regiuni, eliberand produsi toxici si provocand inflamatii eozinofilice locale intense. Gravitatea bolii clinice depinde de numarul larvelor si de distributia tisulara, de reinfectie si raspunsurile imune ale gazdei. Majoritatea infectiilor usoare sunt asimptomatice si pot fi manifeste doar prin euzinofilie sanguina. Simptomele caracteristice ale larvei migrans visceralis cuprind febra, starea de rau, anorexia si pierderea ponderala, tusea. Rareori pot aparea convulsii sau tulburari de comportament. Decesele – rare – provocate de aceasta boala sunt datorate interesarii neurologice severe, pneumoniei sau implicarii miocardului.
Tratament:
Marea majoritate a infectiilor cu Toxocara sunt autoeliminate si se rezolva fara terapie specifica. La pacientii cu afectare severa miocardica, a sitemului nervos central sau pulmonara, glucocorticoizii pot fi utilizati pentru a reduce complicatiile inflamatorii.
Masurile de control includ interzicerea depozitarii excrementelor de caine in parcuri publice si terenuri de joaca, deparazitarea cainilor si prevenirea sindromului pica la copii.
Pentru o mai buna intelegere a infectiei cu Larva Migrans Viscerala si Oculara trebuie sa aveti grija intotdeauna la locurile de joaca pentru copiii dumneavostra, la ceea ce ating de pe jos. Este foarte important sa observati, ca o prima masura, atunci cand iesiti cu copilul afara, sau in parcurile de joaca, sa nu existe in zonele de joaca excremente de caine pe care ar putea sa le atinga, sau in nisip, acolo unde se joaca cu placere, sa nu fie contaminat de catre caini.
Este de preferat sa-l spalti pe maini de fiecare data cand veniti in casa si sa nu va lasati copilul sa manance cu mainile murdare sau dupa ce a atins ceva gasit pe jos.
De asemenea, trebuie sa fiti foarte atente, daca aveti in casa un catel, sa nu va lasa-ti copilul sa atinga excrementele acestuia, si mai mult, sa-i asigurati o igiena optima pentru a nu se dezvolta o astfel de infectie data de caine. Copilul trebuie sa stie ca nu are voie sa atinga anumite „lucruri” de la catel iar dumneavostra trebuie sa-l educati sa foloseasca apa si sapunul de fiecare data cand merge la toaleta sau cand vine de la joaca.