Varsta normala a sarcinii este peste 37 de saptamani si inainte de 42 saptamani. Cea mai simpla metoda de stabilire a varstei sarcinii este metoda calendarului: la data ultimei menstruatii se adauga 10 – 14 zile dupa care se numara saptamanile.
Aspectul nou nascutului la nastere depinde foarte mult de varsta sarcinii. Imediat dupa nastere copilul este cianotic (culoare vinetie). In 1-2 minute culoarea copilului devine roz sau eritematoasa datorita modificarilor in circulatia sangelui ce au loc in aceste momente, si datorita oxigenarii odata cu initierea primelor miscari respiratorii.
La nastere, pielea copilului este acoperita cu un strat protector de grasime de culoare alba care se numeste vernix. Cand varsta sarcinii se apropie de 41 – 42 saptamani, acest vernix devine galbui, uneori cu impregnatie verzuie de la meconiul copilului. Impregnatia meconiala insa este un semn de suferinta a copilului. Tot in caz de postmaturitate (peste 42 de saptamani) apar descuamari ale pielii, in special pe maini si talpi, iar pliurile pielii palmo-plantare sunt mai bogate si mai adanci. Vernixul si descuamarile dispar in zilele urmatoare prin spalare. Trebuie inteles de la inceput ca peste varsta de 41-42 saptamani de gestatie se pot ivi complicatii.
La nastere se stabileste nota copilului (scorul Apgar) care indica reactivitatea si modul in care se adapteaza la viata extrauterina. Un scor bun este 8 – 10. In caz contrar se initiaza secventele resuscitarii. Se cantareste copilul. Greutatea normala este intre 2500 – 4000 gr, dar in functie si de varsta gestationala. Uneori o greutate sub 2800 gr este datorata unei cresteri fetale intarziate. Inca din sala de nastere copilul primeste prima identitate „oficiala”: se fixeaza la mana dreapta o bratara (roz sau albastra, in functie de sex) pe care se scrie numele mamei, sexul copilului, data nasterii, greutatea. Tot la nastere se masoara talia (lungimea), normal intre 45 – 54 cm, perimetrul cranian (31-36 cm) si cel toracic (30-35 cm). Cu ajutorul acestor masuratori se incadreaza copilul in anumite curbe de crestere. Astfel se pun in evidenta starile de malnutritie fetala.
In primele zile, nou nascutul isi schimba aspectul intr-un ritm pe care nu-l vom mai intalni in nici o alta perioada a vietii. Acum are loc adaptarea la viata extrauterina a tuturor aparatelor si sistemelor din organism. Organele interne ale copilului incep sa functioneze inafara legaturii cu placenta mamei prin cordonul ombilical, legatura care oferea copilului substantele nutritive si oxigenul.
Pielea copilului poate prezenta edeme mai ales la nivelul pleoapelor si palmo-plantar. Aceste edeme cedeaza spontan in prima saptamana prin interventia rinichilor si modificarea compozitiei sangelui odata cu inceperea alimentatiei. Coloratia pielii din roz devine treptat galbuie. Este icterul fiziologic al nou nascutului care are debutul in ziua a treia, atinge intensitatea maxima in ziua a cincea si dispare treptat in 10 – 14 zile. In primele doua zile pot apare pete rosii pe piele, uneori cu mici vezicule cu continut clar. Acesta este eritemul toxic (alergic) care nu are semnificatie patologica si dispare in zilele urmatoare sub o toaleta atenta locala. Bontul ombilical se mumifica si se detaseaza in cel mult 2 saptamani. La nastere se pot observa mici pete pe tegument care pot fi nevi pigmentari (alunite) sau angioame plane (mai frecvent intre sprancene, pe pleoape sau la ceafa). Ambele sunt normale, se urmaresc, iar daca se maresc este necesar un consult dermatologic si chirurgical. Pe fata (pe nas, barbie, frunte) apar de multe ori puncte mici alb-galbui, milium, care sunt chisturi ale glandelor sebacee. Nu necesita tratament, dispar de la sine in cateva saptamani. Pe frunte, umeri, spate se poate observa un par foarte fin, mai bogat la varstele gestationale mai mici, care cade cam in 2 saptamani. In regiunea fesiera si sacrata poate exista uneori o pata de dimensiuni mari, cu aspect de vanataie, numita pata mongola deoarece s-a observat frecventa mai mare la populatia de origine asiatica si care dispare pana in jurul varstei de 5 ani.
Daca nasterea a fost naturala, capul are forma alungita din cauza trecerii prin stramtoarea pelvina a mamei. Forma revine la normal in cateva zile. Pe linia mediana a capului se palpeaza doua zone moi: fontanela anterioara, cu diametre intre 1-5 cm, si fontanela posterioara, mult mai mica (cat pulpa degetului). Fontanela anterioara se inchide cam la 1 an si 4-6 luni, iar cea posterioara se inchide la 3-4 luni. La o nastere naturala se observa de multe ori un „cucui”. Acesta este bosa serosanghinolenta, o hemoragie sub pielea capului, care se retrage in cateva zile. De asemenea, subconjunctival se vad de multe ori mici hemoragii din cauza presiunii realizate in vasele de la acest nivel in timpul nasterii naturale. Daca nasterea a fost in prezentatie pelvina, copilul poate avea echimoze la nivelul membrelor inferioare sau a organelor genitale. Aceste mici hemoragii contribuie impreuna la accentuarea icterului fiziologic, situatie care se rezolva prin fototerapie (expunerea pielii copilului la lumina unei lampi cu tuburi de neon).
In primele zile poate exista la fetite o falsa menstruatie: o mica hemoragie vaginala insotita de o secretie albicioasa. Este rezultatul actiunii hormonilor estrogeni pe care i-a primit copilul inainte de a se naste, prin placenta. La baieti poate exista un hidrocel (acumulare de lichid in interiorul scrotului care apare marit in dimensiuni) care se rezolva spontan pana la 1 an.
Dupa primele ingrijiri ce se acorda in sala de nastere, nou-nascutul la termen si sanatos este preluat de sectia de neonatologie. In unele spitale, cum este si Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Botosani, nou-nascutul sanatos sta alaturi de mama imediat ce se naste. Mai intai in salonul de lehuze de langa sala de nastere, apoi, in sectia de nou-nascuti in salon „rooming in”, cu 2-4 locuri. Aceasta modalitate de internare are foarte multe avantaje. In primul rand, contactul dintre mama si nou nascut care favorizeaza dezvoltarea precoce a dragostei de mama si indeparteaza sentimentul necunoasterii si suspiciunile legate de ingrijirea copilului, scade frecventa abandonului copilului. Astfel mama are posibilitatea alaptarii din primele minute de dupa nastere, ceea ce este un mare avantaj pentru ca stimuleaza precoce secretia de lapte, iar procesul de digestie al copilului va incepe mai devreme, prevenindu-se in acest mod multe complicatii ce se pot ivi imediat dupa nastere. In salonul „mama si copilul” medicul si asistenta sunt persoanele care vin in contact permanent cu ambii pacienti, mama invata de la acestia primele lectii despre ingrijirea nou-nascutului, iar alaptarea se face la cererea copilului, adica atunci cand ii este foame. O problema se poate ivi atunci cand mama naste prin operatie cezariana, iar copilul sta separat de aceasta 1-2 zile, uneori mai mult, in functie de recuperarea postoperatorie. Atunci exista posibilitatea ca mama sa piarda colostrul (prima secretie de lapte care este cea mai bogata calitativ si care are un rol foarte important in declansarea proceselor de digestie ale copilului). In aceste situatii mama poate solicita medicului neonatolog si obstetrician, eventual se cere si parerea anestezistului, pentru a incepe alimentatia la san. Nu stiu cate mame isi doresc sa nasca natural, stiu in schimb marele efort, admir curajul si sufar alaturi de ele atunci cand sunt in travaliu. Dar, eu recomand din tot sufletul, pentru toate motivele expuse, ca femeia sa nasca natural.
In spital se fac urmatoarele vaccinari: AHB – antihepatita B in primele 24 de ore, apoi vacinul BCG (pentru tuberculoza) in primele 72 de ore.
Criteriile de externare din maternitate sunt: starea de sanatate, conditii corespunzatoare de ingrijire la domiciliu (in familie si medic care sa vada nou nascutul), copilul sa suga la san sau biberon si sa fie sanatos, greutatea minima intre 2300 – 2500 gr.
In incheiere as vrea sa subliniez un indemn pe care l-am citit pe forumul acestui site: „Mamici sau viitoare mamici, alaptati copilul la san din prima clipa, nu renuntati, cereti copilul sa-l vedeti imediat ce ati nascut este dreptul vostru, sa-l tineti la piept dupa ce l-a consultat medicul neonatolog, cereti copilul sa-l puna pe pieptul vostru, macar 1 minut si veti vedea ce sentimente se nasc in sufletul vostru, mai ales atunci cand puiul plange si daca vorbiti cu el… se va linisti! Eu si acum retraiesc starea de atunci” (http://www.nou-nascuti.ro/forum/viewtopic.php?t=368 ).
Eu le felicit pe toate mamele si doresc multa sanatate tuturor copiilor vostri!