Prima evaluare medicala a nou-nascutului are loc la 60 de secunde dupa expulzie, chiar in sala de nastere, si apreciaza urmatorii parametri: respiratie spontana, frecventa cardiaca, culoarea tegumentelor, excitabilitatea reflexa si tonusul muscular. In functie de manifestarile clinice pe care le prezinta, nou-nascutul primeste o nota (scor).
Scorul Apgar a fost propus de catre Virgina Apgar in anul 1953, ca o modalitate de evaluare masurabila, cantitativa, a starii nou-nascutului la nastere si, de atunci, este folosit in toate salile de nastere din lume fiind usor cuantificat.
Cu exceptia excitabilitatii reflexe care tebuie provocata pentru a fi pusa in evidenta (aspirarea cailor respiratorii constituie un prilej bun), celelalte semne se pot evidentia la examenul clinic.
Prima intrebare la care se raspunde este aceea daca nou-nascutul respira normal. Urmatoarea este aceea daca ritmul cardiac depaseste 100 batai/minut. Si se face si evaluarea tegumentelor.
Scorul Apgar va fi apreciat la 5-10-15 minute dupa nastere, daca devine necesar (pana depaseste nota 6).
In functie de valoarea scorului Apgar, nou-nascutii pot fi impartiti in 4 grupe:
Scorul Apgar 8-10 – respira normal, singur, are ritm cardiac mai mare de 100/min., si tegumentele capata curand culoarea roz generalizata. Se aspira secretiile orofaringiene, se usuca cu scutece curate si se imbraca. In aceasta situatie se gasesc 90% dintre nou-nascutii la nastere.
Scorul Apgar 5-7 – copilul are o apnee primara (oprirea respiratiei), nu respira initial spontan iar respiratia se reia doar dupa manevrele tactile (frictiuni usoare intre regiunea dintre omoplati). Ritmul cardiac este mai mare de 100 batai pe minut, dar culoarea tegumentelor ramane cianotica. Se poate asocia administrarea de oxigen pe masca (concentratie 100%, 5ml/min.).
Scorul Apgar 3-4 – copilul nu respira spontan, in ciuda stimularii tactile, iar ritmul cardiac este mai mic de 100/min.
Scorul Apgar 0-2 – nou-nascutul care nu respira, nu are batai cardiace audibile, este hipoton (cu tonus muscular scazut), cianotic si nu reactioneaza reflex la dezobstructia cailor aeriene si primeste o nota minima pentru scorul Apgar. Peste 50% dintre prematurii cu varsta gestationala de 25-26 saptamani au scorul Apgar 0-3, fara sa aiba acidoza severa, si raspund foarte bine la resuscitare. Prelungirea unui scor Apgar cu valoare scazuta la 5-10-15 minute dupa nastere, se coreleaza cu un viitor neurologic sumbru.
Scorul Apgar care este calculat imediat dupa nastere nu este cel mai important, cel care are relevanta cea mai mare este scorul care se masoara la maximum 20 de minute dupa nastere.
Neonatologul este cel care calculeaza scorul Apgar si care trebuie sa fie prezent la nastrea unui copil. In cazul in care medicul neonatolog nu este in sala de nastere, scorul Apgar poate fi calculat copilului dumneavoastra si de catre medicul ginecolog.