Lambliaza este o boala parazitara intestinala determinata de protozoarul flagelat Giardia intestianalis (Giardia lamblia) manifestata prin anorexie, crampe abdominale, diaree, meteorism, malabsorbtie si scadere în greutate. Agentul sau patogen exista în doua forme vegetative: trofozoidul (forma activa) care paraziteaza duodenul si intestinul subtire; si chistul care apare numai în fecale, si care reprezinta forma invaziva a parazitului, astfel încât de la oamenii bolnavi si purtatorii asimptomatici, care elimina peste 300.000.000 de chisturi pe mm3 de materii fecale, acestea se transmit la oamenii sanatosi, contaminându-i, cu predilectie prin ingestia de apa si alimente necorespunzator epurate sau spalate. Dupa ce ajung în intestinul uman, chParazitii intestinali: Giardia lamblia
Lambliaza este o boala parazitara intestinala determinata de protozoarul flagelat Giardia intestianalis (Giardia lamblia) manifestata prin anorexie, crampe abdominale, diaree, meteorism, malabsorbtie si scadere în greutate. Agentul sau patogen exista în doua forme vegetative: trofozoidul (forma activa) care paraziteaza duodenul si intestinul subtire; si chistul care apare numai în fecale, si care reprezinta forma invaziva a parazitului, astfel încât de la oamenii bolnavi si purtatorii asimptomatici, care elimina peste 300.000.000 de chisturi pe mm3 de materii fecale, acestea se transmit la oamenii sanatosi, contaminându-i, cu predilectie prin ingestia de apa si alimente necorespunzator epurate sau spalate. Dupa ce ajung în intestinul uman, chisturile de Giardia se divid în trofozoiti care se maturizeaza în duoden si jejun (portiunea superioara a intestinului) si apoi se multiplica excesiv (circa 1.000.000/cm2) determinând puternica iritatie a mucoasei intestinale si deci tulburarea procesului digestiv prin diverse deficiente enzimatice.
Infestarea cu Giardia intestinalis nu este însa urmata întotdeauna de manifestari clinice (în 20-45% din cazuri purtatorii ramânând asimptomatici), dar când infectia este puternica, boala debuteaza brusc, cu diaree exploziva, crampe abdominale, greata, anorexie si simptome generale de slabiciune, sau stare de subfebrilitate, asociate uneori cu urticarie. În cazul prelungirii sale peste limita maxima de 4 luni, giardiaza conduce la malabsorbtie, debilizare si scadere în greutate care favorizeaza hepatita sau pancreatita cronica. Pentru evitarea acestor neajunsuri, trebuie evitat consumul de apa sau alimente contaminate, dar mai ales, trebuie respectate normele esentiale de igiena individuala si colectiva. Parazitoza este mai frecventa la varstele mici, fiind maxima la grupa de varsta cuprinsa intre 1-5 ani. Prevalenta difera intre asezarile urbane si rurale, fiind mai crescuta in zonele urbane, ceea ce sugereaza ca densitatea crescuta a populatiei favorizeaza contaminarea.
CE ESTE GIARDIA LAMBLIA?
Parazitul exista sub doua forme: trofozoit si chist.
Trofozoitul
- este forma vegetativa, forma in care se intalneste in intestin (duoden, jejun)
- la microscopul optic seamana cu o para taiata longitudinal, cu o fata dorsala bombata si una ventrala plata.
- prezinta doi nuclei si 4 perechi de flageli. Cu ajutorul flagelilor poate executa miscari de rotire, flotare.
- pe fata ventrala prezinta un disc adeziv
Chistul
- este forma de rezistenta si infectioasa, asa cum ajunge in exterior
- are forma ovalara
Ciclul biologic
- din chisturile ingerate ajunse in stomac se elibereaza trofozoitii care migreaza in intestinul subtire, in special in duoden si jejun. In intestin se ataseaza de suprafata epiteliala prin discul adeziv. Ciclul de viata se incheie cu inchistarea parazitilor, care incepe odata cu dezhidratarea trofozoitilor si trecerea lor spre colon. Chisturile se elimina prin materiile fecale.
CUM SE TRANSMITE INFECTIA?
Omul, bolnav sau purtator sanatos, este considerat principala gazda si rezervor de parazit. Infectia se transmite prin chisturi, fie de la o persoana la alta, fie prin apa sau alimente contaminate. Transmiterea chisturilor de la o persoana la alta este intalnita in situatiile in care nu se mentine un nivel adecvat de igiena individuala, in special in colectivitatile de copii. Chisturile se transmit pe cale fecal-orala de la un copil la altul, in crese, gradinite sau scoli, apoi de la copilul infectat la membrii familiei acestuia.
Chisturile pot fi transmise si prin alimente contaminate de catre persoanele care le manipuleaza.
De asemenea, raspandirea chisturilor se poate realiza si prin apa potabila. Sursele de apa pot fi contaminate cu chisturi de origine umana, atunci cand apa potabila este poluata de ape reziduale sau cand se produc defectiuni ale sistemelor de filtrare.
MANIFESTARI CLINICE
Unele persoane sunt asimptomatice, in timp ce altele pot prezenta, dupa o perioada de incubatie de aproximativ 2-3 saptamani, o serie de simptome, de la diaree usoara, care se vindeca spontan, pana la diaree cronica cu pierdere in greutate.
Simptomele fot fi: digestive si extradigestive.
Simptomele digestive:
- diaree
- dureri abdominale
- distensie abdominala, flatulenta
- in special la copii: pierderea poftei de mancare, senzatie de greata si varsaturi, intoleranta la lactoza
Simptome extradigestive:
- cefalee, ameteli, astenie, insomnie, tulburari de atentie
- manifestari alergice cutanate (urticarie, eczema)
- manifestari alergice respiratorii (astm, bronsite, rinofaringite)
DIAGNOSTICUL
Examen coproparazitologic
- identificarea chistilor in scaunele formate. In scaunele diareice pot fi vazuti si trofozoitii mobili, cu miscari caracteristice de rotire si balans.
- in perioada acuta a bolii chisturile se elimina continuu, iar pe masura ce infectia se cronicizeaza, excretia lor devine intermitenta. De aceea, in caz de suspiciune clinica se recomanda repetarea examenului coproparazitologic, la interval de 7 zile, timp de 3-4 saptamani.
„Enterotestul”
- este evidentiarea trofozoitilor in lichidul duodenal. Se foloseste o capsula gelatinoasa, enterosolubila care contine un fir de nylon. Ajunsa in intestin gelatina se dizolva, iar parazitii se fixeaza pe fir. Dupa 2 ore firul se extrage si se examineaza microscopic.
Biopsia intestinala
- este metoda cea mai fidela de diagnostic.
Imunodiagnostic
- consta in identificarea anticorpilor anti-Giardia din sange, saliva, secretii intestinale, si a antigenului Giardia din fecale. Prezenta anticorpilor indica o infectie trecuta, fie una prezenta, in timp ce prezenta antigenului in fecale indica o infectie activa.
TRATAMENTUL
- Se pot utiliza: Metronidazol (Flagyl), Tinidazol (Fasigyn), Ornidazol (Tiberal), Furazolidon, Quinacrine.
- Metronidazolul este contraindicat in timpul sarcinii si consumarea de alcool in timpul tratamentului produce efecte adverse grave
- In privinta tratamentului se recomanda respectarea sfatului medicului.
- Este foarte importanta prevenirea bolii prin respectarea normelor de igiena.