Ce este depresia?
Depresia poate fi descrisa ca un sentiment de suparare, nefericire, depresia este atunci cand te simti intr-o stare cat mai proasta cu putinta, mizerabil, sau atunci cand simti ca esti doborata, cand ai o stare foarte proasta si nu vrei sa faci nimic. Multi dintre noi se simt asa intr-un fel sau altul pentru perioade scurte de timp. Dar adevarata depresie clinica este o disfunctie la nivel de dispozitie, in care sentimentele de singuratate, pierdere, furie sau frustrare intervin in fiecare zi in viata noastra pentru o perioada extinsa de timp. Depresia poate fi slaba, acuta sau severa. Gradul depresiei diagnosticat de doctor infuenteaza foarte mult felul in care esti tratata.
Cat de des intalnita este depresia in timpul sarcinii si dupa sarcina?
Depresia ce intervine in timpul sarcinii sau poate cu un an inainte de sarcina (pentru ca multe mame se gandesc la ceea ce se poate intampla in timpul sarcinii) este numita depresie prenatala. Dar cercetatorii cred ca depresia este una din cele mai comune complicatii din timpul sarcinii si dupa sarcina. Adesea, depresia nu este recunoscuta sau tratata, deoarece unele schimbari normale din timpul sarcinii pot genera simptome similare si se pot intampla in acelasi timp. Oboseala, problemele cu somnul, reactiile emotionale puternice si schimbarile de greutate ale corpului tau pot interveni in timpul sarcinii si dupa sarcina. Dar, aceste simptome pot fi de asemenea semne ale unei depresii.
Care sunt cauzele depresiei?
Poate exista un numar considerabil de motive pentru care o femeie sa faca depresie. Schimbarile hormonale sau o viata plina de evenimente stresante, precum un deces in familie, pot genera schimbari chimice in creier care conduc la depresie. Depresia poate fi si o boala care se transmite pe cale ereditara in familie. Uneori nu este destul de clar ce a cauzat o depresie.
In timpul sarcinii
In timpul sarcinii, acesti factori cresc sansele unei femei de a face depresie:
- Istoricul starilor psihice din viata mamei depresiei sau abuzul de substante daunatoare sau medicamente
- Istoricul dereglarilor psihice in familie sau bolile mintale
- Lipsa de suport din partea familiei si a prietenilor
- Anxietatea legata de fat
- Probleme cu o sarcina anterioara sau cu o nastere
- Probleme in casnicie sau probleme financiare
- Varsta prea tanara (pentru unele mame)
Dupa sarcina
Depresia de dupa sarcina, implicit nastere este numita depresie postnatala(postpartum)
Dupa sarcina, schimbarile hormonale din corpul unei femei pot anunta simptome de depresie. In timpul sarcinii, cantitatea de hormoni feminini, estrogen si progesteron, in corpul unei femei pot creste foarte mult. In primele 24 de ore dupa nastere, cantitatea de hormoni scade imediat la valorea ei normala, asa cum era inaintea sarcinii. Cercetatorii cred ca aceasta schimbare brusca a nivelului de hormoni, duce la depresie, chiar si o mica schimbare la nivelul hormonilor poate afecta starile femeii inainte de a-i reveni ciclul menstrual.
Ocazional, nivelurile hormonilor tiroidieni pot sa scada dupa nastere. Tiroida este o glanda de dimensiuni mici, localizata localizata la nivlul gatului si care ajuta la reglarea metabolismului tau (asa cum si corpul tau se foloseste de energia inmagazinata in alimente). Nivelurile scazute ale glandei tiroide pot cauza simptome ale depresiei, inclusiv depresia de stare, pierderea interesului in diferite lucruri, infatibilitate, oboseala, dificultate in concentrare, probleme cu somnul si crestere in greutate. Un simplu test de pentru depresie, facut in timpul sarcinii iti poate spune daca starea pe care o ai este cauzata de o depresie. Daca este asa, atunci, medicamentele pentru glanda tiroida pot fi prescrise de un doctor.
Alti factori care pot contribui in cazul unei depresii postnatale:
- Starea de oboseala dupa ce nasti, uneori chiar adormi, deranjarea stilului de somn, relaxarea insuficienta, uneori poate fi nevoie de o a doua „mama” care sa aiba grija de copilul tau
- Starea de sfarsire totala cand ai un copil mic si mai ales atunci cand mai ai un copil, exista o stare de incordare care poate dura si saptamani
- Stresul cauzat de schimbarile la munca si de rutina zilnica de acasa. Uneori mamele, cred ca trebuie sa fie o „super mama” sau femeia perfecta, ceea ce nu este adevarat, iar acest fapt le poate cauza o stare de stres de nedescris.
- Sentimentul de pierdere, de pierdere a identitatii, a ceea ce esti, acum sau inainte de a avea copilul, pierderea controlului, si a faptului ca te simti mai putin atractiva.
- Pierderea timpului liber si a controlului asupra timpului liber. Nevoia de sta acasa pentru o perioada mai mare de timp pentru a avea grija de copilul tau, iti scade din timpul pe care il petreci cu partenerul tau sau cu cei pe care ii iubesti.
Care sunt simptomele depresiei?
Simptomele din timpul sau de dupa nastere si care dureaza mai mult de doua sapatamni sunt semne clare ale depresiei, sunt urmatoarele:
- Te simti nelinistita (agitata) sau nervoasa
- Te simti suparata, lipsita de speranta si depasita de situatie
- Plangi in majoritatea timpului, fara un motiv anume
- Te simti lipsita de energie si motivare
- Mananci prea mult sau prea putin
- Dormi prea mult sau prea putin
- Te simti inutila si vinovata
- Iti pierzi interesul si placerea in diferite activitati pe care le aveai inainte si care te faceau sa te simti bine
- Durerile de cap, in piept, palpitatii la nivelul inimii(inima bate mai repede decat de obicei si simti ca iti iese din piept), sau hiperventilatie(batai rapide sau superficiale)
Dupa nastere, semnele depresiei pot continua si se pot materializa prin: frica de a nu fi ranita tu sau copilulul tau , in felul acesta pierzandu-ti orice interes pentru bebelus.
Sursa: www.4women.gov
Tradus si adaptat de Daniela Varvaruc