Daca bebelusul este bolnav
Are febra si transpira, ceea ce inseamna ca pierde o cantitate importanta de apa, alaturi de saruri minerale. Aceste elemente trebuie cumva recuperate de organism. Bebelusii nu suporta bine pierderea de apa, iar consecintele pot fi dintre cele mai grave. Daca vomita inseamna ca gradul de deshidratare este unul ridicat si are nevoie chiar de ingrijiri medicale. Alte simptome sunt o scadere in greutate mai mare de 5% si un aspect particular al pielii (daca il ciupiti usor de pielea de pe abdomen, aceasta ramane plisata). Daca are mai putin de trei luni si prezinta unul sau mai multe din simptomele enumerate mai sus, iar incercarea dumneavoastra de a-l hidrata nu le imbunatateste in nici un fel, este momentul sa faceti o vizita la medicul pediatru, pentru o evaluare profesionista a starii sale de sanatate.
Daca ii este cald
Una dintre cele mai importante consecinte ale temperaturilor ridicate poate fi deshidratarea. In acest caz, pierderile de lichide se fac prin evaporare. Daca bebelusul este mic, el nu este inca foarte in masura sa-si regleze singur temperatura corpului. Atunci cand ii este cald, temperatura sa creste. In acest caz trebuie sa-i administrati antipiretice (paracetamol pediatric, dozat in functie de greutatea sa), sa-i dati sa bea multe lichide si sa aerati camera unde se gaseste.
Daca nu bea apa
Senzatia de sete este semnalul pe care il da organismul cand deja nu mai are suficiente lichide la dispozitie. Copiii, mai ales bebelusii, nu stiu sau nu pot sa-si exprime nevoia de a bea apa. Asa ca dumneavoastra sunteti cea care trebuie sa vegheze asupra hidratarii lui. Mai ales daca afara este cald, trebuie sa-i dati apa sau alte lichide in mod regulat si sa cresteti cantitatile progresiv, pentru a va asigura ca are suficiente lichide in organism. Daca alaptati, asigurati-va intotdeauna ca se hraneste suficient.