Care este diferenta intre „starile de proasta dipozitie” ale copilului dupa nastere, cauzate de depresia si psihoza postnatala ale mamei?
Starile de proasta dispozitie la copii pot sa aiba loc imediat din primele zile ale vietii. O mama care se afla la primul copil poate sa se simta singura atunci cand isi leagana copilul, sa izbucneasca in lacrimi, sa isi piarda apetitul, sa se simta nervoasa, nelinistita, anxioasa si singura. Simptomele nu sunt severe si tratamentul nu este neaparat necesar, putand fi suplinit de alte metode care te fac sa te simti bine.. Motaie si tu atunci cand copilul tau doarme. Cere ajutorul prietenilor tai, sotului si celorlalti membri ai familiei. Cauta un grup nou de mame (www.nou-nascuti.ro) si discuta cu acestea.
Depresia postnatala poate sa apara oricand chiar si in primul an dupa ce nasti. O femeie poate sa aiba un numar de simptome precum, tristete, lipsa de energie, probleme de concentrare, anxietate si sentimente de vinovatie si inutilitate. Diferenta dintre depresia postnatala si starea de proasta dispozitie a copilului, consta uneori in afectarea starii de bine a femeii si o exclude din viata de zi cu zi in care ar trebui sa se simta bine. Depresia postnatala trebuie sa fie tratata de un doctor. Consilierea, si medicamentele sunt lucruri care te pot ajuta.
Psihoza postnatala este rara. Ea apare o data sau de doua ori la 1000 de nasteri, de obicei apare in primele 6 saptamani postnatale. Femeile care au disfunctii bipolare sau orice alta problema de ordin psihiatric, sau schizofrenie au un risc crescut de a dezvolta psihoza postnatala. Simptomele pot consta in deziluzie, halucinatii, tulburari ale somnului si ganduri obsesive despre copil. O femeie de genul acesta poate sa isi schimbe rapid starea de fapt pe care o are, de la depresie la nervozitate pana la euforie.
Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmaresc daca am simptome ale unei depresii in timpul sarcinii sau dupa ce nasc?
Unele femei nu spun la nimeni nimic atunci cand au simptome deoarece se simt rusinate, le deranjeaza sau pur si simplu se simt vinovate pentru ca au aceasta stare de depresie cand de fapt, ar tebui sa se simta bine. Regreta ca vor fi vazute in rolul de parinti nepotriviti pentru copilul lor.
Aceste depresii pot sa apara la orice femeie, dar asta nu inseamna ca esti o mama buna sau una rea. Tu si copilul tau nu trebuie sa suferiti. Exista ajutor, tot ceea ce trebuie sa faci este sa-l ceri.
Exista diferite terapii de grup sau individuale, numite simplu, „terapie de discutie” si care ajuta femeia cu depresie sa se simta mai bine si sa se comporte mai bine si ca mama si ca persoana. Un studiu limitat sugereaza ca multe femei cu depresie postnatala si-au imbunatatit starea de sanatate cu medicamente antidepresive. Doctorul tau te poate invata tot ceea ce vrei sa stii depsre aceste medicamente si care este calea cea mai sigura pentru tine si copilul tau. Urmatoarea sectiune contine mai multe informatii detaliate despre tratamentele disponibile.
Discuta cu doctorul tau sau cu moasa daca ai aceste simptome de depresie in timp ce esti insarcinata sau dupa ce nasti. Doctorul sau moasa iti pot da un chestionar pentru a-ti depista depresia si bineinteles ca poti sa apelezi si la un psihiatru care este mult mai bine specializat in depresia postnatala si poate sa iti dea tratamentul corespunzator.
Aici poti gasi cateva sfaturi utile:
- Incearca sa te odihnesti cat de mult poti. Incearca sa dormi si tu atunci cand copilul doarme.
- Renunta sa te pui pe tine in centru tuturor lucrurilor si sa le faci tu pe toate. Nu trebuie sa faci decat atat cat poti, si restul lasa-l in grija altora.
- Cere ajutorul in ceea ce priveste treburile casnice. Roaga-l pe sotul tau sau pe partenerul tau sa iti aduca copilul atunci cand trebuie sa-l alaptezi. Daca poti, ia-ti un prieten, un membru al familiei sau o persoana calificata care sa te ajute la treburile casnice pentru o perioada mai mare de timp.
- Vorbeste cu sotul tau, cu prietenii tai, cu mama ta sau cu rudele tale despre ceea ce simti.
- Nu sta prea mult singura. Imbraca-te si iesi din casa. Mergi si plimba-te prin imprejurimi.
- Petrece cat mai mult timp cu sotul tau sau cu prietenul tau.
- Vorbeste cu alte mame astfel incat sa inveti din experientele lor.
- Intra intr-un grup de femei care sufera si ele de depresie si discuta cu acestea sau mergi la o persoana specializata.
- Sa nu faci schimbari majore in viata ta in timp ce esti insarcinata. Schimbarile majore iti pot cauza de cele mi multe ori un stres nefolositor. Uneori schimbarile mari nu pot fi evitate. Cand totusi se intampla asa, incearca sa le aranjezi si sa le rezolvi inainte de a se agrava.
Cum este tratata depresia?
Exista doua tipuri comune de tratament:
- Terapia de grup – lucrul acesta implica discutia cu un terapeut, psiholog sau un asistent social care sa te invete sa schimbi starea ce te face sa crezi ca ai depresie, sa te invete sa gandesti altfel, sa simti altfel si sa te comporti alfel.
- Medicamentele – medicul tau iti poate da un medicament antidepresiv care sa te ajute. Aceste medicamente te pot ajuta sa-ti aline simptomele depresiei.
Femeile insarcinate sau cele care alapteaza ar trebui sa discute cu medicul lor despre avantajele si riscurile luarii medicametelor antidepresive. Unele femei sunt nelinistite, pentru ca se gandesc ca daca iau aceste medicamente ii pot face rau copilului. Depresia mamei, poate afecta atat dezvoltarea copilului cat si starea ei psihica, asa ca cel mai important este sa-ti trateti depresia. Riscurile tratamentului medicamentos trebuie sa fie vazute ca mai putin importante in comparatie cu riscurile unei depresii netratate. Este o decizie pe care femeia trebuie sa o discute cu atentie cu doctorul. Femeile carora li s-au prescris tratamente medicamentos antidepresiv ar trebui sa discute cu doctorul lor care sunt medicamentele antidepresive care sunt sigure de luat in timpul sarcini sau al alaptatului.
Ce efecte poate avea depresia netratata?
Depresia nu numai ca o raneste pe mama dar afecteaza si familia acesteia. Unii cercetatori nu au gasit inca nici un risc cauzat de depresie in timpul sarcinii si care ar putea afecta copilul printr-o dezvoltare insuficienta sau, nasterea prematura a acestuia. Unele femei cu depresie in timpul sarcinii au dificultati in a se deplasa. Pot avea probleme cu alimentatia, si in felul acesta, nu se vor ingrasa suficient in timpul sarcinii: au probleme cu somnul; pot lipsi de la consultul lunar; pot sa nu urmeze sfaturile medicului si sa aiba o alimentatie saraca; sau pot folosi substante daunatoare, ca de exemplu tigarile, alcoolul sau droguri ilegale.
Depresia postnatala poate afecta abilitatea mamei ca parinte. Poate sa nu mai aiba energie foarte multa, sa aiba probleme de concentrare, sa fie nervoasa si sa nu poata sa intampine nevoie copilului cu dragoste si afectiune. Ca un rezultat final, isi poate pierde increderea in sine ca mama, ceea ce sporeste si mai mult evolutia depresiei.
Cercetatorii cred ca depresia postnatala poate sa afecteze copilul si sa-i cauzeze intarzieri in devoltarea limbajului, probleme emotionale in relatiile cu ceilalti, probleme de comportament, nivel scazut de activitate, probleme cu somnul si distingerea lucrurilor. Un ajutor important poate veni de la tatal sau o alta persoana din familie care are grija de mama si care poate interveni in nevoile bebelusului si a celorlati copii din casa in timpul in care mama sufera de depresie.
Toti copii merita sansa de a avea o mama sanatoasa si toate mamele merita sansa sa se bucure de viata lor si de copiii lor. Nu suferi in tacere. Daca te confrunti cu simptome ale depresiei in timpul sarcinii sau dupa ce nasti, cel mai bine este sa-i spui celui pe care-l iubesti sau sa apelezi la medicul tau.
Sursa: www.4women.gov;
Tradus si adaptat de Daniela Varvaruc