Neonatologia este o subspecializare a pediatriei, care consta in ingrijirea nou-nascutilor, in special a celor prematuri sau bolnavi.
Cel mai adesea, pacientii neonatologului sunt nou-nascutii cu greutate mica, retard de crestere intrauterina, malformatii congenitale, hipoxie perinatala.
Desi un pediatru poate sa trateze cam toate problemele de sanatate ale unui nou-nascut, neonatologul este instruit special pentru a se ocupa de situatiile complexe ce prezinta un risc major.
Un nou-nascut nu este doar un adult in miniatura. O problema medicala a unui nou-nascut poate sa fie o adevarata provocare. Uneori, copiii se nasc inainte ca organismul lor sa fie pregatit pentru viata din afara uterului. Este posibil ca organele importante, inima, plamanii, stomacul, pielea sa nu fie indeajuns de matura si sa aiba nevoie de ajutor pentru a functiona cum se cuvine. Neonatologul nu se concentreaza doar pe un organ sau sitem asa cum fac medicii pentru adulti. El este pregatit pentru a evalua functionarea tuturor organelor.
Numai neonatologul are pregatirea necesara pentru a evalua si trata problemele medicale ale unui nou-nascut. In plus, sectiile de neonatologie sunt dotate adecvat pentru a gazdui si ingriji cei mai mici dintre pacienti.
Daca la ecografii sau alte analize prenatale s-a descoperit o boala a fatului, neonatologul asita la nastere si preia copilul pentru a-i acorda ingrijirile necesare, apoi se ocupa de el pe parcursul primelor zile, saptamani sau chiar luni de la nastere.
Rolul neonatologului in ingrijirea si tratarea nou-nascutului este extrem de important, mai ales la cei cu probleme. Ce face el?
-
Diagnosticheaza si trateaza nou-nascutii cu afectiuni respiratorii, infectii sau malformatii.
-
Coordoneaza ingrijirile acordate nou-nascutilor prematuri, bolnavi sau care au nevoie de interventii chirurgicale.
-
Asigura nou-nascutilor prematuri si bolnavi nutritia necesara cresterii si vindecarii.
-
Este prezent la nasterile asistate cu forceps sau vacuum, la nasterile prin cezariana sau la nasterile normale considerate cu risc cresut datorita unei probleme de sanatate a mamei sau a copilului si este gata sa acorde primele ingrijiri nou-nascutului chiar in sala de nasteri.
-
Coordoneaza reanimarea si stabilizarea nou-nascutilor cu probleme.
-
Evalueaza starea tuturor nou-nascutilor pentru a se asigura ca nu exista probleme medicale ascunse.
In mod normal, neonatolgoul isi desfasoara activitatea in maternitate, ingrijind nou-nascutii internati. In cazuri speciale, se ocupa si de copiii care deja au fost externati. In cazul bebeluslilor cu probleme de sanatate, neonatologul trebuie sa coopereze cu pediatrul pentru a acorda copilului o ingrijire continua, de durata.
Acest articol face parte din Campania de Informare „Parinte de nota 10 (zece)”