Sugarii si copii mici au un risc crescut de deshidratare. Activitatea lor metabolica intensa determina producerea unei cantitati mari de caldura, iar suprafata cutanata prin care se realizeaza evaporarea, raportata la masa corporala, este mare. Acest risc este mult mai crescut in conditii de temperatura crescuta a mediului ambient. Procentul de apa din organismul copilului este de 70-80 % fata de 60-70 % in organismul adultului. Deasemenea deshidratarea este mult mai severa si greu de controlat la copil datorita imaturitatii mecanismelor sale de aparare si a lipsei de colaborare.
Parintii pot sa isi dea seama ca micutii sunt deshidratati: au gura uscata, saliva lipicioasa, sunt palizi, cu ochii infundati in orbite, incercanati, urineaza la intervale mari de timp 6-8 ore, in cantitati mici. Apatia sau nervozitatea, refuzul alimentatiei sunt deasemenea semnale pentru parinti ca au de a face cu deshidratarea copiilor. Cea mai buna cale de a preveni aceste neplaceri in zilele calduroase de vara este de a oferi copilului chiar si dublul cantitatii de lichide pe care o primea in mod normal.
Daca bebelusul este alimentat natural atunci mama trebuie sa se hidrateze foarte bine printr-un consum cat mai mare de apa, ceai, compot. In mod normal laptele matern satisface nevoia de lichide a bebelusului. Vara, daca temperatura creste peste 30° C este indicat ca acesta sa bea insa si apa. Sugarul alimentat cu formula de lapte trebuie sa primeasca apa intre mese pentru a-si compensa nevoia de lichide. La fel si cei ce primesc alimentatie diversificata, indiferent de tipul de lapte administrat.
Pentru copiii mici, apa de la robinet este total contraindicata, deoarece conþine nitrati, substante nocive pentru organismul inca nedezvoltat al micutilor. Apa plata are si ea un continut ridicat de saruri care suprasolicita rinichii imaturi ai sugarului. In plus, prin fierbere concentratia acestor saruri creste, apa plata fiarta si racita devenind astfel de evitat in alimentatia bebelusului. O varianta ce elimina toate aceste inconveniente este apa speciala pentru sugari ( ex: Humana Baby Wasser ). Aceasta are un continut scazut de saruri minerale, nu necesita fierbere si este comod de folosit pentru parinti.
Humana Baby Wasser se poate folosi ca atare fiind administrata in biberon sau canita speciala conform varstei sau pentru prepararea laptelui si a altor alimente pentru sugari. In acest caz nu trebuie decat sa fie incalzita la temperatura dorita.
In zilele de vara, pentru a compensa nevoia de lichide, copilul poate primi si ceai sau suc de fructe natural, dupa preferintele lui. Sucul de fructe, administrat peste 4 luni nu este considerat aliment pentru diversificare, putandu-se oferi chiar si sugarilor care au un „meniu” format exclusiv din lapte. In concediu, in parc la plimbare aveti la indemana un suc multifruct natural destinat special sugarului dupa 4 luni: Humana Trio ( banana, mar si portocala ). Acesta nu contine conservanti sau coloranti artificial si este 100% natural. Deasemenea Humana Trio este intr-un ambalaj ce nu necesita refrigerare decat dupa deschidere, fiind comod de transportat.
Sloganul adresat adultilor „beti 2-3 litri de lichide zilnic” si care se poate traduce „administrati copiilor 100-150 ml/kg corp lichid zilnic ” devine foarte important vara. Tineti seama de el!
Dr Oana Gheorghiu
Medic specialist medicina de familie