Multe cupluri de viitori parinti isi fac griji in legatura cu viata lor sexuala odata cu aparitia sarcinii. De fapt, viata sexuala nu trebuie intrerupta atata timp cat sarcina decurge bine. Sexul nu ii face rau nici mamei, nici copilului, care este protejat de uter, si de dopul gelatinos.
Sunt unele situatii in care ar putea fi nevoie sa-ti iei unele precautii sau sa incetezi contactele sexuale. Medicul tau ar trebui sa te avertizeze, insa, in general trebuie sa te abtii de la sex in cazurile urmatoare:
-
ai risc de avort spontan
-
ai risc de nastere prematura
-
ai colul dilatat, s-a pus diagnosticul de col incompetent sau s-a montat deja cerclajul
-
ai sarcina multipla
-
membranele s-au rupt deja
-
s-a pus diagnosticul de palcenta previa
-
ai avut o sangerare a carei cauza nu a fost descoperita
-
unii medici recomanda abstinenta mamicilor care au suferit la o sarcina anterioara un avort spontan sau o nastere prematura.
In primul trimestru sunt frecvente greturile, starile de rau, oboseala exagerata, care ar taia oricui cheful de sex. La acestea se adauga grijile legate de noul statut, acela de mama, grijile legate de sarcina, de posibilitatea unui avort spontan.
Din luna a patra, lucrurile se schimba. Greturile cedeaza in sfarsit, somnolenta dispare, mamica s-a obisnuit cu schimbarea din viata ei si are mai multa pofta de viata. Se reduc drastic riscurile avortului spontan, iar estrogenii incep sa-si faca de cap contribuind la cresterea libidoului si la o mai buna lubrifiere a vaginului. Mamica poate sa se gandeasca din nou la sex si chiar este posibil sa aiba un libido mult mai mare decat inainte.
Spre sfarsitul sarcinii apar noi griji: acelea legate de nastere, de casa care este sau nu gata pentru bebe, de situatia financiara. Burtica e tot mai mare si mai grea iar mama e obosita mai tot timpul, are dureri de picioare, arsuri la stomac, si merge la toaleta foarte des. Nu este de mirare ca libidoul se reduce din nou.
Senzatiile sexuale se intensifica in timpul sarcinii
Revenind la senzatiile sexuale, aceasta se intensifica, lucru ce poate fi pe placul femeii sau nu. Fluxul crescut al sangelui in organele genitale le face mai sensibile, ceea ce intensifica senzatiile. Multor mamici le place acest lucru pentru ca orgasmul este mai intens, iar satisfactia sexuala mai mare. La fel stau lucrurile si cu sanii care sunt mai sensibili la tot felul de stimuli, iar atingerea lor produce o placere mai intensa. Totusi, unele femei gasesc toate aceste schimbari neplacute si nu se mai pot bucura de sex la fel ca inainte. De exemplu, unele nu mai pot suporta sa le fie atinsi sanii. Despre toate aceste schimbari, este bine sa vorbesti cu partenerul, impartasindu-i experientele tale si noile tale gusturi in materie de sex. Mai ales ca si libidoul viitorului tatic ar putea sa se schimbe. Chiar daca nu poarta sarcina el insusi, partenerul poate sa fie coplesit de griji sau speriat de noul sau statut. De asemenea, multi barbati se tem sa nu-i faca rau copilului sau mamei, pe care o vede mult mai sensbila decat inaintea sarcinii. Sotia nu mai este, pentru el, o femeie sexy si atragatoare. Este in primul rand mama, iar asta ar putea schimba perceptia barbatului despre sex, chiar si la nivel subconstient.
Chiar daca sexul nu este interzis, poate sa devina mai greoi. Burtica tot mai mare face ca unele pozitii sa devina imposibile si cuplul trebuie sa devina mai creativ. Incercati noi pozitii pana le gasiti pe cele in care va simtiti cel mai bine. Puteti alege orice atat timp cat mamica sta confortabil si nu are dureri. De evitat este misionarul si orice alta pozitie cu barbatul deasupra care ar apasa pe abdomenului femeii.
Protectie obligatorie
Nu trebuie neglijata protectia, chiar daca nu mai e nevoie de contraceptie. Daca exista un risc cat de mic ca mama sa ia o boala cu transmiere sexuala, se foloseste intotdeauna prezervativul. Riscurile pentru mama si copil sunt prea mari pentru a neglija acest aspect. Barbatul nu trebuie sa-si stimuleze oral partenera daca are un herpes bucal activ. Sexul oral trebuie evitat complet in ultimul trimestru daca barbatul este infectat cu virsului herpetic, chiar daca nu are un herpes activ. Este nevoie de mare grija in cazul sexului oral (cunnilingus) pentru ca barbatul nu are voie sub nicio forma sa sufle aer in vaginul femeii. Exista riscul unui embolism ( o bula de aer ajunge in vasele de sange), o complicatie rara dar periculoasa si pentru mama si pentru copil.
Este normal ca in timpul sau la scurt timp dupa contactul sexual sa simti crampe usoare. Dar ele ar trebui sa inceteze in cateva minute. Daca nu inceteaza crampele, daca apar dureri sau sangerari, suna medicul. Nu ezita sa vorbesti cu obstetricianul tau despre problemele legate de sex. Sexul este ceva natural, o parte normala a vietii si nu trebuie sa-ti fie rusine sa discuti despre el.