Oricat ti-ai dori sa stai permanent acasa cu micutul tau si sa ai grija de el asa cum numai o mama stie, asa ceva nu este intotdeauna posibil, si la un moment dat va fi nevoie sa-l lasi in grja altcuiva. Alegerea unei bone este o sarcina dificila. Practic trebuie sa alegi un strain care sa aiba grija de copilul tau. Cum alegi persoana cea mai potrivita? Cum iti poti da seama daca este persoana de incredere? Intrebarile si grijile sunt multe.
A cauta o bona buna este ca si cum ai cauta acul in carul cu fan. O multime de tinere, in special studente, sunt gata sa stea cateva ore pe zi cu un copil pentru a castiga ceva bani de buzunar, dar sunt si destule doamne in varsta care vor sa-si foloseasca timpul liber in acelasi scop. Insa poate o tanara de 20 de ani sa aiba grija de un bebelus? Poate o batrana sa alerge toata ziua dupa un prescolar plin de energie? Ca varsta s-ar putea pune ca bona ideala este indeajuns de in varsta pentru a avea experienta in cresterea copiilor si indeajus de tanara pentru a face fata unui micut curios si activ.
Daca te-ai hotarat in ce categorie de varsta ar trebui sa se incadreze bona ideala, ramane inca o problema: cum o gasesti? Posibilitati sunt destule. Seria de optiuni incepe cu un anunt in ziar, lucru care ar putea sa nu fie atat de intelept, avand in vedere ca nu vei sti nimic despre persoana aleasa. O idee mai buna ar fi sa apelezi la recomandari din partea prietenilor sau cunostintelor care au copii mai mari si care au lucrat cu bone. Din pacate, la noi in tara, idea de bona nu este foarte populara si este posibil ca niciunul dintre prietenii tai sa nu fi apelat vreodata la aceasta varianta.
Iti ramane a treia varianta: o agentie specializata in instruirea si plasarea de bone. Astfel, desi bona va fi pentru tine un strain, poti fi sigura ca este pregatita pentru a avea grija de copilul tau. Bonele care se inscriu in baza de date a unei agentii trebuie sa treaca mai multe interviuri, teste psihologice, teste de aptitudini si de obicei sunt obligate sa faca analize medicale pentru bolile transmisibile. Unele agentii organizeaza si cursuri pentru bone care cuprind lectii de pedagogie, de acordarea a primului ajutor si de psihologia copilului. Persoanele care recruteaza bone ar trebui sa fie specialisti in psihologie, in resurse umane si pedagogie. Tot ce trebuie sa faci este sa te inscrii in baza de date in calitate de client si sa spui care sunt calitatile pe care le cauti la viitoarea bona. Specialistii agentiei aleg cateva pesoane care corespund criteriilor tale, apoi organizeaza cateva interviuri, pentru ca, la final, tu sa ai posibilitatea de a hotara cine va avea grija de copilul tau. Unele agentii au si o “lista neagra” din care fac parte persoanele care au creat probleme in trecut. Clientii si agentia pot verifica daca nu cumva bona aleasa apare pe aceasta lista.
Orice varianta ai alege pentru recrutarea unei bone, aminteste-ti ca ea este totusi un strain si nu poti avea incredere totala din prima, chiar daca ai primit recomandari. Siguranta copilului tau va sta in mainile bonei. Tocmai de aceea, interviul este foarte important si ideal ar fi ca micutul sa fie de fata. Observa felul in care bona interactioneaza si comunica cu micutul. Pune-i intrebari, imagineaza-ti diferite scenarii si verifica felul cum ar reactiona ea. Ce ar face daca micutul ar lovi un alt copil? Ce ar face daca micutul se loveste? Care sunt metodele ei de disciplina? Intrebarile te vor ajuta sa-ti dai seama care sunt parerile bonei in legatura cu cresterea copiilor.
Daca ai reusit sa alegi un baby-sitter poate ca cel mai bine ar fi sa organizezi cateva zile in care sa stea cu cel mic in timp ce tu iti faci treburile pe langa casa. Astfel vei fi pe aproape in caz ca se intampla ceva si vei putea sa urmaresti bona la treaba. Chiar daca te-ai decis asupra unei persoane si vrei sa lucrezi cu ea mult timp, niciodata nu poti sa te simti prea in largul tau cu ea. Chiar este indicat sa vii acasa mai devreme din cand in cand pentru a verifica daca lucrurile merg asa cum trebuie.
Discutiile periodice cu bona aleasa sunt, de asemenea, foarte indicate. Intreab-o mereu cum se descurca, care ii sunt asteptarile, daca este multumita si spune-i, la randul tau, ce astepti in continuare de la ea, care sunt neultumirile tale, care sunt metoele de disciplina pe care le accepti sau pe care nu le accepti. De cate ori esti plecata de acasa, numarul tau de telefon, numarul medicului pediatru sau alte numere de urgenta trebuie sa fie permananet langa telefon. Ideal ar fi ca bona sa nu le foloseasca niciodata, dar copii sunt curiosi, grabiti si plini de energie, asa ca mici accidente se pot intampla oricand.
Avand toate aceste informatii, gasirea unei bone potrivite ar trebui sa fie mai putin stresanta. Aminteste-ti ca, desi cursurile si calificarile au importanta lor, cel mai mult conteaza ca bona sa iubeasca copii, sa-i trateze cu blandete si cu respectul cuvenit.