SIDA este o boala cronica infectioasa, provocata de virusul imuno-deficientei umane (HIV). Atacand si distrugand celulele sistemului imunitar, HIV impiedica organismul uman sa se apere in fata virusilor, bacteriilor, ciupercilor, care provoaca boli. Bolnavul este mai expus cancerelor si infectiilor oportuniste, precum meningita sau pneumonia, la care un organism sanatos ar rezista. Virusul si infectia sunt cunoscute ca HIV, in timp ce termenul de SIDA (sindromul imuno-deficientei umane dobandite) denumeste ultimele stadii ale infectiei.
In acest moment SIDA este considerata o pandemie. In 2007, in toata lumea se aflau 33.2 milioane de personae infectate. In acelasi an au murit de SIDA 2.1 milioane de personae, dintre care 330.000 erau copii.
Exact aici am dorit sa ajungem. La copilul infectat cu HIV. Un numar foarte mare de copii sunt infectati in fiecare an, in toata lumea. Sigur ca in tarile din lumea a treia apar cele mai multe cazuri, insa nici tarile vestice sau est-europene, desi mai dezvoltate, nu sunt in totalitate ferite de asemenea tragedii. Netratati, mii de copii mor anual ca rezultat al infectiei cu HIV. In plus, alte milioane de micuti, chiar daca nu sunt infectati, sunt afectati indirect de boala care le ucide parintii, fratii si le afecteaza comunitatile.
In ciuda gravitatii acestei situatii, multi oameni inca mai cred ca SIDA este o boala ce afecteaza numai adultii. Daca se transmite prin contact sexual si prin seringile folosite de narcomani, nu inseamna ca cei mici nu pot fi infectati. Exista si alte metode de transmitere a bolii.
Transmiterea de la mama la copil este cea mai comuna situatie. Femeia care este infectata cu HIV poate sa transmita boala copilului in timpul sarcinii, la nastere, sau in timpul alaptarii. In plus, multi copii sunt expusi virusului in mediul spitalicesc. Uneori acele nu sunt sterilizate asa cum trebuie, iar sangele transfuzat este infectat. In tarile dezvoltate aceste probleme au fost aproape in totalitate eliminate, si totusi cazuri noi apar in fiecare an. In Romania, peste zece mii de bebelusi si copii au fost infectati intre 1987 si 1991, prin transfuzii cu sange netestat si prin ace de seringa infectate.
Desi situatia este mai rar intalnita, copii mai mari sunt uneori infecatati si prin contact sexual sau consum de droguri. In unele tari din Africa, circula un mit conform caruia SIDA pate fi vindecata prin relatii sexuale cu o virgina. Asa se face ca zeci de fetite, cu varste din cele mai fragede sunt abuzate de barbatii infectati, si se imbolnavesc la randul lor.
Odata infectat, copilul risca sa se imbolnaveasca de SIDA, boala care ii poate fi fatala, daca nu beneficiaza de tratament. La copii tratamentul este menit sa incetineasca evolutia bolii si le permite sa duca o viata mai lunga si mai sanatoasa. Astazi, multi bolnavi traiesc zeci de ani de la infectare si duc vieti relativ normale, evident cu conditia sa primeasca tratamentul necesar. Din pacate, la nivel mondial, 90% dintre copiii infectati nu primesc tratamentul corect sau nu-l primesc deloc.
Fata de adulti, copii au un organism mai slab, nu sunt capabili sa inteleaga exact ce se intampla si sa se protejeze, astfel ca sunt mult mai expusi infectiilor oportuniste. Bolile copilariei, pe care un micut sanatos le invinge fara probleme sunt un real pericol pentru copiii cu HIV. Oreionul sau varicela sunt boli prea puternie pentru un sistem imunitar slabit si la copii infectati cu HIV ele dureaza mai mult, sunt mai frecvente si nu raspund la tratament. Ca sa nu mai vorbim de infectiile oportuniste, ca tuberculoza sau pneumonia care pot sa ucida un copil cu HIV.
O alta mare problema a copiilor infectati, atat in Romania cat si in alte tari, este excluderea din comunitati. La scoala, la gradinita, la joaca, copii bolnavi sunt exclusi si respinsi nu numai de colegii cu aceeasi varsta, ci si de parintii acestor colegi. In asemenea cazuri, persoanele sanatoase trebuie instruite pentru a intelege ca HIV nu se transmite prin atingere, prin folosirea acelorasi tacamuri, si nici macar prin sarut, ci numai prin contactul cu sangele, sperma sau secretiile vaginale ale celui infectat. Daca toti am intelege asta, copii bolnavi ar putea trece mai usor peste trauma provocata de constientizarea starii lor si ar putea avea vieti normale, macar din punct de vedere social.
Insa si mai bine ar fi daca am putea sa evitam noile infectii. Ce avem de facut pentru a ne proteja pe noi, adultii, stim deja: folosirea prezervativului si atentia sporita la acele de seringa folosite. Aceleasi lucruri le putem face si pentru copiii nostri. La fiecare vacine sau tratament injectabil, acul de seringa trebuie desigilat in fata parintelui si a copilului. Multi parinti aleg chiar a mearga in cabinetul doctorului cu o seringa cumparata din farmacie. In ce priveste, folosirea prezervativului, educatia sexuala sanatoasa, facuta acasa de parinti poate scapa adolescentul de foarte multe probleme, incepand cu sarcinile nedorite si terminand cu HIV.
Nu in ultimul rand, femeile infectate trebuie sa stie ca astazi pot sa aduca pe lume copii perfect sanatosi. Tratamentul anti retroviral administrat gravidei infectate si nou-nascutului ei poate evita transmiterea HIV de la mama la copil.
Un articol din Campania de Informare: „Parinte de nota 10 (zece)”