Randurile urmatoare sunt doar sfaturi utile in asemenea situatii extreme. Ar fi gresit sa le consideri un ghid, deoarece nasterea in afara spitalului fara asistenta calificata, poate fi un act foarte riscant.
Daca insa esti chemata sa ajuti nasterea unui copil in conditii de urgenta, incearca sa ramai calma. Aminteste-ti ca nasterea este un fenomen natural. Mama si copilul vor face cea mai mare parte din effort. Daca femeia spune ca va naste foarte curand, da-i crezare. Trimite dupa medic sau moasa. Tine privitorii afara si incalzeste camera. Incurajeaza mama sa respire repede si superficial si sa nu se screama sau sa tina picioarele impreunate, incercand sa intarzie nasterea, deoarece poate provoca lezarea creierului la fat. Daca ai timp, spala zona genitala si mainile tale cu apa fiarta apoi racita si sapun sau detergent. Daca nu mai este timp, asterne-i sub fese cearceafuri curate, sau haine facute sul. Daca este posibil, aseaza mama pe o masa sau pat, cu fesele la margine, picioarele sprijinite pe scaun si un lighean dedesupt.
Nasterea in afara spitalului
Alteori mama vrea sa se aplece inainte sa prinda genunchii cu mainile, sa stea pe vine sau pe-o parte. Las-o sa decida ce pozitie ii este mai confortabila. Pe masura ce apare capul copilului, cerei mamei sa respire usor, fara a impinge, si mentine cu mana o usoara contra-presiune pe perineu, pentru a-l impiedica sa iasa prea repede. Lasa capul sa iasa treptat, nu-l trage deloc in afara. Daca din vagin apare o parte albastra-cenusie lucioasa, poate fi o ansa de cordon ombilical in jurul capului, intodu un deget sub el si indreapta-l usor peste capul copilului. Cand capul a iesit, trage usor in jos de marginile nasului, pentru a indeparta secretiile si lichidul aminotic din nas si gura; tine-l cu gatul si barbia in sus. Daca membranele sunt inca prezente peste fata copilului, rupe-le usor cu unghia, ca sa poata respira. Prinde apoi cu blandete capul cu amandoua mainile si impinge-l foarte usor in jos, fara a-l trage, cerand mamei sa se screama, pentru a axpulza umarul din fata. Pe masura ce iese umarul de deasupra, ridica capul cu grija, urmarind expulzia urmatorului posterior. Dupa eliberarea umerilor, restul copilului aluneca afara cu usurinta. Prinde copilul strans, cu grija, caci este alunecos. Inveleste-l repede cu un cearceaf sau prosop curat, preferabil proaspat calcat. Daca este acoperit cu o substanta albicioasa, nu i-o inlatura. Aseaza copilul pe abdomenul mamei, sau cand cordonul este destul de lung, pe pieptul ei; nu trage de cordon. Daca nu tipa imediat, aseaza copilul pe coapsa sau abdomenul mamei, cu capul mai jos decat picioarele si freaca-i usor spatele. Aceasta ajuta drenarea secretiilor si-i creste presiunea arteriala, usurandu-i declansarea primei respiratii. Nu trage afara placenta; astepta sa fie eliminata spontan. Maseaza usor abdomenul mamei cu miscari circulare, apasand usor in jos 5-7 cm sub ombilic, pentru a stimula contractiile uterului si a miscora hemoragia. Mentine mama si copilul in conditii de caldura si confort. Nu te grabi sa tai cordonul ombilical pana nu va sosi un ajutor calificat. In lipsa acestuia, taie cordonul la 10 cm de la piele, cu o foarfeca tinuta in prealabil la flacara si atinge capatul sectionat cu alcool iodat sau alcool medicinal. Aseaza placenta langa copil, pentru a-i tine de cald. Nu spala copilul de vernix. Dupa ce copilul respira, aseaza-l la sanul mamei. Daca poate sa-l alapteze, stimularea mamelonului va ajta contractia uterului si eliminarea placentei. Daca copilul nu suge, mama isi poate masa usor mameloanele, pentru a ajuta stimularea uterului.
Nasterea pe camp.
Este posibil ca nasterea sa se declanseze pe neasteptate la cules de cartofi sau porumb, chiar fara insotitor. In aceasta situatie extrema un lucru trebuie tinut minte: inoada cordonul ombilical, fara a-l taia, dupa eliminarea placentei. Taierea si legarea cordonului trebuie facuta in conditii aseptice (sterile)spre a evita infectia, inclusiv tetanosul nou-nascutului.
Lauzia cuprinde de obicei primele 6 saptamani dupa nasterea copilului. In realitate e nevoie de mai multe luni, uneori chiar de un an, pentru refacerea modificarilor fizice, emotionale si sociale, aparute dupa nasterea unui copil. In realitate nu vei reveni complet la ceea ce ai fost. Unele modificari din timpul sarcinii raman permanente, cum ar fi: vergeturile – nu dispar complet, vaginul are un tonus mai scazut. Alte schimbari sunt temporare: abdomenul balonat sa intareste ajutat de exercitii musculare, iar scurgerile de lapte din san vor dispare.
Constati ca ai devenit mai supla, dar te simti totusi balonata, aratand ca o gravida in luana a cincea. Imagina ta in oglinda este normala pentru o mama care abia a nascut. In sufletul tau simti misiune sfanta de a fi MAMA.
In lauzie se pot deosebi 3 etape: imediata, in primele 24 de ore, intermediara, urmatoarele 10-12 zile si tardiva, primele 6-8 spatamani.
„Mama si Pruncul, vol. 1”, Marin Gh. Ciobanu