Gripa este o afectiune infectioasa de etiologie virala ce apare in anotimpul rece si determina simptomatologie la nivelul aparatului respirator. Virusurile gripale au o mare capacitate de raspandire astfel incat contagiozitatea este ridicata, mai ales in colectivitatile populate de copii. In mod normal, afectiunea debuteaza la 3-4 zile de la contactul cu o persoana bolnava prin febra inalta, 40grade C insotita de tuse seaca, dureri in gat si de cap, mialgii, afectarea starii generale. Copiii mai mici devin capriciosi si vor refuza alimentatia. Puseul acut dureaza la randul sau 4-5 zile, urmand apoi sa persiste unul dintre simptomele mai sus enumerate.
Pentru inceput poate sa para totul banal, familiar – ce mama nu a avut de ingrijit macar o data un copil cu tabloul descris mai sus? Insa in cazul afectiunii gripale situatia poate sa scape rapid de sub control; apare deshidratarea prin pierderea de lichide si lipsa de aport, infectia uneori este prezenta si la nivel pulmonar, febra persista in ciuda medicatiei.
Ajutorul medicului trebuie cautat daca simptomatologia dureaza cateva zile fara ameliorare; doar acesta va lua decizia in privinta spitalizarii copilului.
In cazul in care copilul poate fi ingrijit la domiciu, trebuie sa ii asigurati un mediu usor umed, in care se va odihni la pat si o hidratare pe masura.
Cum luptam impotriva acestui dusman nevazut pe care, asa cum am aratat, il putem intalni la tot pasul? Desigur ca cel mai usor este sa prevenim; si aici avem noroc pentru ca vaccinul antigripal ne protejeaza pe noi toti, inclusiv pe cei mici, de pericolul unei afectiuni acute.
Cui se adreseaza vaccinul? Societatea Americana de Pediatrie recomanda vaccinarea antigripala tuturor copiilor cu varsta intre 6 luni si 18 ani. Grupa de varsta scolara reprezinta chiar o categorie de risc pentru afectiuni gripale severe alaturi de persoalul medical, varstnicii si femeile insarcinate.
Foarte importanta este si perioada de vaccinare avand in vedere ca boala este prezenta in lunile reci, adica in intervalul septembrie-aprilie. Prin urmare, pentru un raspuns imun adecvat este nevoie de vaccinare in perioada octombrie-noiembrie.
Trebuie mentionata si importanta revaccinarii anuale la inceputul fiecarui sezon rece cu un vaccin creat pe baza tulpinilor celor mai frecvent intalnite in respectiva zona geografica. Riscul reactiilor adverse atat de temute de catre parinti nu este crescut in comparatie cu administrarea celorlalte vaccinuri. Cele mai des intalnite sunt si in acest caz febra si disconfortul local.
In afara modelului classic ce se administreaza prin injectare intramusculara, exista si o forma inovatoare care presupune administrarea prin pulverizare intra-nazala a particulelor antigenice, disponibila insa peste ocean in SUA.
Cum actioneaza insa vaccinul? El contine particule virale inactive, care nu pot determina boala, dar pot induce un raspuns imun din partea organismului cu care vin in contact. Acest raspuns imun nu apare imediat, pentru ca este necesara o perioada de timp pentru producerea de anticorpi specifici. Din momentul aparitiei anticorpilor, orice expunere ulterioara la virusul respectiv, determina inactivarea acestui si astfel boala nu mai apare.
Se explicain felul acesta de ce nu este bine sa ne vaccinam daca suntem deja bolnavi, pentru ca sistemul imunitar a luat contact cu un antigen si se afla in plin proces de elaborare de anticorpi, iar o noua expunerea la un antigen chiar si inactivat produce un efect imprevizibil la nivelul „armatei” noastre imunitare.
In concluzie,chiar daca achizitionam noi singuri vaccinul, el trebuie administrat numai dupa un control medical care trebuie sa ateste starea de sanatate a copilului.